Hlavní navigace

Pravda o přibírání v těhotenství

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Denní kalorický příjem u těhotné ženy je pouze o málo vyšší než u netěhotné. Důležité je složení jídelníčku. „Obézní ženy mají problémy s otěhotněním, v těhotenství, při porodu, i po něm,“ říká gynekoložka Hana Kosová. Redukční diety jsou ale nevhodné.

Nadměrný váhový přírůstek budoucích maminek se v poradně řeší často. Jaká zdravotní rizika s sebou přináší? O kolik více kalorií potřebuje těhotná žena? Jaký jídelníček při zvýšeném přibírání dodržovat a která cvičení se mohou během těhotenství provádět?

Hana Kosová se specializuje zejména na gynekologii dětí a dospívajících. Momentálně působí na soukromé klinice Canadian Medical Care
Autor: Archiv Hany Kosové / Canadian Medical Care

Hana Kosová se specializuje zejména na gynekologii dětí a dospívajících. Momentálně působí na soukromé klinice Canadian Medical Care

„Váha a její přírůstek je jeden ze základních parametrů, které u těhotné v těhotenské poradně pravidelně sledujeme,“ říká gynekoložka Hana Kosová ze soukromé kliniky Canadian Medical Care (www.cmcpraha.cz).

Co všechno ovlivňuje přibírání na váze během těhotenství? 

Pacientky se váží každou poradnu. Zejména náhlé a výrazné výkyvy, především zvýšení váhy, mohou být prvním, varovným příznakem začínající těhotenské patologie. Za těhotenství by pacientka měla přibrat zhruba od osmi do dvanácti kilogramů. Toto je ideální stav, u mnohých nastávajících maminek je však realita jiná. Na přibývání se podílí především rostoucí plod, placenta, plodové obaly a plodová voda. Váha se samozřejmě zvyšuje se stářím těhotenství. Druhým aspektem je zvýšené zadržování tekutin, které je markantní hlavně ve druhé polovině těhotenství.

Na váze se ovšem podílí i množství potravy, které žena přijímá. Velmi zažité je rčení, že žena během těhotenství „jí za dva“. Vede to k tomu, že mnohé rodičky přiberou za těhotenství i více než dvacet kilo. Nadměrný váhový přírůstek se v těhotenství pojí s mnohými komplikacemi, přesto je celé okolí rodičky spokojené, protože přece jí i za miminko a to bude silnější a zdravější. Toto je však pouze pověra, která nemá s realitou nic společného (přečtěte si v článku Jíst v těhotenství za dva je nesmysl). 

Nejde jen o skladbu toho, co těhotná během dne sní, ale také o množství. Ve své praxi jsem se setkala například s těhotnou, která výrazně přibírala, ale při rozboru toho, co jí, udávala, že jí pouze ovoce a zeleninu a vše zdravé, ale při podrobnější analýze jejího jídelníčku, zvláště poté, co jsme diagnostikovali těhotenskou cukrovku, jsem zjistila, že žena snědla větší mísu ovoce na snídani, svačinu, oběd i večeři a přesto, že jedla jen ovoce, bylo to tak veliké množství sladkého ovoce, že její váha šla rapidně nahoru.

Setkáváte se s tím, že ženy zpravidla přibírají podle „tabulek“, nebo dochází spíše k odchylkám?

U většiny žen na počátku těhotenství dominuje nechutenství, v horším případě mají neustále nutkání na zvracení nebo zvrací. Váha se po dobu prvního trimestru většinou drží na stejné váze jako před těhotenstvím nebo i klesne. V druhém trimestru se většině žen uleví a s rostoucí chutí k jídlu se přidává i pohoda těhotné ženy, která se těší na miminko, často jej již začíná cítit a konečně se s chutí nají. Většinou v poradně řešíme problém s nadměrným váhovým přírůstkem budoucích maminek. Ženy přiznávají, že jim zejména v druhém trimestru více chutná, méně se v jídle omezují, současně se však díky změně postavy a často i strachu o bezpečnost těhotenství méně pohybují, přestávají cvičit a mění svůj běžný životní styl, jsou více unavené, více odpočívají. Občas se ale setkáme i s druhou extrémní situací, kdy žena během těhotenství nepřibírá, tato skupina žen představuje těhotné, které byly nebo jsou léčeny pro mentální anorexii a na svou váhu mají bohužel dost zkreslený pohled, rostoucí bříško je netěší, spíše se naopak brání jídlu, nosí upjaté a stahující oblečení, aby se jim postava neměnila.


Autor: Vitalia.cz

Jaká zdravotní rizika s sebou nese nadměrné přibírání a jaká naopak nedostatečné přibírání? 

Nejčastějším problémem je zvýšená váha. Ta s sebou nese mnohá rizika – náhlý váhový přírůstek zatěžuje výrazně klouby a pacientky si stěžují na bolesti velkých kloubů a zad, objevuje se problém s varixy neboli křečovými žílami, hemoroidy, ke kterým je v těhotenství větší sklon.

S výrazným váhovým přírůstkem musí lékař také rozlišit nadměrný váhový přírůstek daný zvýšeným zadržováním vody a aktivací angiotensin-aldosteronového systému, současně se objevuje bílkovina v moči a zvyšuje se krevní tlak. V tomto případě hrozí riziko rozvoje tzv. preeklampsie, která ohrožuje na životě jak miminko, tak i maminku. Jedinou léčbou v tomto případě je urychleně těhotenství ukončit. Proto je žena pravidelně sledovaná, v každé poradně se kontroluje vzorek moči, váhový přírůstek a měří se krevní tlak, aby lékař včas na hrozící problém přišel.

Těhotenství je charakterizováno zhoršeným zpracováváním cukrů zejména díky vysoké hladině progesteronu, zvýšený příjem a nadváha pak může vést k rozvoji těhotenské cukrovky. Toto onemocnění je velmi časté a ženy, které tímto typem diabetu trpí, mají vyšší riziko cukrovky druhého typ ve vyšším věku.

Protože těhotenská cukrovka je velmi častá, všechny pacientky v ČR v současné době podstupují mezi 24. až 28. týdnem těhotenství speciální glukoso toleranční test, který slouží k včasné diagnostice tohoto onemocnění. K tématu: Glukózový test: Je vyšetření na těhotenskou cukrovku nutné?

Nastávající maminka s nadváhou může mít také potíže při porodu, pokud má miminko vyšší váhu, hrozí zde riziko například uváznutí ramének miminka v průběhu porodu a při jeho vybavení může dojít ke zlomenině klíční kosti dítěte. Pokud se musí přistoupit k císařskému řezu, výrazná tuková vrstva v podkoží je rizikovější při hojení pooperační rány, u obézních pacientek také díky omezenému přístupu vzduchu k ráně, k infekčním komplikacím a hnisání operační rány. Po porodu se maminkám nabrané kilogramy obtížně shazují, zejména po druhém a vícerém porodu.

Nedostatečná váha naopak může vést až k růstovému zaostávání miminka, to je po porodu velmi malé a nemusí mít dost síly k sání z prsu. Podvyživená maminka také bývá hodně unavená a nemusí mít dostatek síly k vytlačení dítěte při porodu, hrozí tak nutnost operačního způsobu vedení porodu (přečtěte si téma: Jsme svědky epidemie císařských řezů).

Platí, že štíhlejší ženy přibírají v těhotenství méně a po porodu shazují kila rychleji než ženy s nadváhou či obezitou? 

Z praxe nelze říci, že by platilo nějaké obecné pravidlo, nicméně ženy, které před těhotenstvím hodně váhově kolísaly, tedy se u nich střídala období s vyšší a nižší váhou, mají tendenci v těhotenství přibrat více. Obézní ženy mají problémy již s otěhotněním, protože nadváha často odkrývá endokrinologické problémy. Mnohé obézní ženy mají mírnou poruchu metabolismu cukrů již před těhotenstvím a to je spojeno s nadprodukcí mužských pohlavních hormonů, jež zasahují do citlivé hypotalamo-hypofýzo-ovariální osy. Může dojít k narušení pravidelnosti a cykličnosti menstruačního cyklu, mnohé obézní ženy tak mají anovulační cykly a nemohou otěhotnět. Po porodu zejména obézní ženy shazují nabraná kila obtížně, na vině může být vyšší chuť k jídlu, která doprovází kojení.

 

O kolik více kalorií potřebuje těhotná žena?

Těhotná žena nepotřebuje výrazně vyšší kalorický příjem než žena netěhotná, důležitá je zejména skladba jídelníčku a hlavně příjem důležitých látek a vitamínů. Naprosto stěžejní pro vývoj plodu je kyselina listová, která představuje prevenci rozvoje mnoha vývojových vad, jód, jež je nezbytný pro psychoneurologický vývoj plodu (více v článku Doplňky stravy s jódem potřebují těhotné i vegani), železo, které se v graviditě výrazně spotřebovává a vápník. Denní kalorický příjem netěhotné se pohybuje kolem 9250 kJ, u těhotné ženy se zvyšuje na 11 300 kJ.

Máte nějaké rady pro ženy, které přibírají až příliš a chtěly by přibírání bezpečně zpomalit? Lze vůbec držet nějaké diety, aniž by to ohrozilo vývoj plodu? 

Budoucím maminkám doporučuji hlídat váhový přírůstek, kdy do dvacátého týdne těhotenství, tedy zhruba první polovina těhotenství by měla být ideálně provázena nižším váhovým přírůstkem. Teprve po dvacátém týdnu by měla budoucí maminka přibírat více. V průměru se přírůstek pohybuje kolem kila až kila a půl za čtyři týdny. Diety nejsou v těhotenství vhodné. Pokud však diagnostikujeme těhotenskou cukrovku, tak žena musí dodržovat určité zásady a na internetu lze najít vzorové jídelníčky popisující množství a skladbu potravin, které má žena denně sníst. Ze zkušenosti vždy poznám, zda žena tuto dietu dodržuje, nebo ne, protože u žen, které ji skutečně dodržují, se váhový přírůstek zcela zastaví, nebo dokonce i poklesne. Tento typ jídelníčku doporučuji i ženám, které cukrovku v těhotenství nemají, ale mají se zvýšeným přibíráním problém.

Lze v těhotenství regulovat váhu cvičením? Jaká cvičení jsou dovolena? 

V současné době jsou dostupné mnohé kurzy a cvičení speciálně pro těhotné ženy, ať již gravid jóga, pilates pro těhotné nebo aerobic pro těhotné. Výborná jsou také cvičení v bazéně, například aquaaerobic. Pokud je žena fyziologicky těhotná, nemá žádné těhotenské komplikace, je velmi vhodné, aby po celou dobu těhotenství nějakým způsobem cvičila. Je však potřeba se svěřit do rukou někomu, kdo má s těhotnými zkušenosti. Těhotné by se měly vyvarovat poskoků nebo zvedání těžkých věcí. Pokud má žena nařízen klidový režim pro například hrozící předčasný porod a nemůže cvičit, musí upravit příjem potravy, aby k nárůstu váhy nedošlo.

Mohlo by vás zajímat: Běhání v těhotenství: ano, nebo ne?

Můžete uvést doporučení ke vhodnému stravování během těhotenství? 

Strava by měla být pestrá, převažovat by měla zelenina, ovoce, bílkoviny, omezit sladkosti. V prvním trimestru pacientkám doporučuji, zvláště pokud trpí nauzeou (pocity nevolnosti, nutkání ke zvracení, pozn. red.), aby jedly malé dávky jídla a mnohokrát denně a v této době jedly to, na co mají chuť. V dalších trimestrech je důležité zařadit více vlákniny.

V souvislosti s váhou a příjmem potravy je vhodné se také zmínit o stolici. S tou mají mnohé těhotné v těhotenství veliký problém, nejčastěji se setkávám s obstipací, tedy zácpou. Při obtížné defekaci se mimo jiné mohou zhoršit hemoroidy, které se obecně v těhotenství objevují a léčit je v těhotenství lze jen omezeně. Těhotná by problémy se zácpou neměla podceňovat a se svým ošetřujícím lékařem o problému hovořit. V mé praxi velice často využívám preparátu Magnosolv, který kombinuje tokolytický (dělohu tlumící) účinek hořčíku s jeho schopností vázat molekuly vody a často problémy se stolicí výrazně zlepší. Důležitý je také pitný režim, těhotná žena by denně měla vypít minimálně dva litry tekutin, pozor na příliš sladké nápoje a také některé bylinkové čaje nejsou v těhotenství vhodné (například urologické směsi).

Ke konci těhotenství mnoho žen trpí pálením žáhy, zde je vhodné použít volně dostupné preparáty, které lze koupit v lékárně (zde najdete 10 nejprodávanějších léků proti pálení žáhy). Naše babičky v tomto případě používaly nastrouhané jablko, a získanou šťávu po lžičkách užívaly několikrát denně. Dále se ke konci těhotenství snižuje množství bílkovin v krvi, což přispívá k zadržování vody v organismu, proto je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek bílkovin.

Mají těhotné často těhotenské chutě, nebo je to jen mýtus? 

Těhotenské chutě jsou skutečně někdy neuvěřitelné, paradoxní. Můžou to být potraviny, které těhotná do doby těhotenství třeba vůbec nejedla, nyní se ale objevuje nezvyklá chuť na nezvyklé věci. Jídla, která ženě dříve chutnala, jí mohou připadat nechutná a naopak. Jsou těhotné, které se určitou dobu těhotenství živí například jen syrovou paprikou nebo sní denně kilogram gumových medvídků, může se ale objevit i chuť na škrob, mák, ocet a jiné neobvyklé potraviny.

MUDr. Hana Kosová, Ph.D., I.F.E.P.A.G. (mezinárodní zkouška z oboru gynekologie dětí a dospívajících)

Gynekoložka, specializuje se zejména na gynekologii dětí a dospívajících. Je členkou Sekce gynekologie dětí a dospívajících ČGPS ČLS JEP, členkou České gynekologické a porodnické společnosti a členkou České lékařské komory.

Momentálně působí na soukromé klinice Canadian Medical Care (www.cmcpraha.cz), soukromém ambulantním zařízení, které klade mimořádný důraz na nejvyšší kvalitu lékařské péče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).