Hlavní navigace

Šestinedělí aneb Co je dovoleno a zakázáno

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Co zvládá zdravá šestinedělka a čeho by se měla vyvarovat? Kdy lze začít po porodu cvičit a kdy sportovat? „S plaváním a ´skákavými´ sporty počkejte až tři měsíce po porodu,“ říká gynekoložka Radka Gregorová.

Co se to děje s ženou po porodu? Nepoznává sama sebe, nepoznává ji její okolí. Nedivte se. V jejím těle se odehrává spousta změn. Jak by měla probíhat rekonvalescence po porodu a kdy se žena může vracet k běžným aktivitám? Ženská lékařka Radka Gregorová vysvětlí, které cviky jsou vhodné, i to, jaké faktory mohou proces regenerace urychlit či naopak zpomalit. „Uvědomte si, že tělo se měnilo devět měsíců, dejte mu čas,“ říká.

K jakým největším změnám v organismu dochází v období šestinedělí? 

Po porodu dochází v těle ženy ke změnám fyzickým i psychickým. Tělo se navrací do stavu před otěhotněním – zavinuje se děloha, která bezprostředně po porodu dosahuje asi k pupku, zmenšuje se pochva a celkově se obnovují normální anatomické poměry v těle. Vlivem hormonů oxytocinu a prolaktinu začínají mléčné žlázy ženy produkovat mléko. Tyto hormony nejsou ale zodpovědné pouze za laktaci, ale souvisejí i s emoční labilitou, kterou ve větší či menší míře zažije většina šestinedělek.

Jak se taková emoční labilita může projevovat? Co je ještě normální a co už projevem např. nějaké psychózy? 

Je obvyklé, že ženy v šestinedělí jsou více citlivé, plačtivé, bojácné. Asi u poloviny matek se kolem třetího až čtvrtého dne po porodu objevuje tzv. poporodní blues, které vrcholí týden po porodu a obvykle odeznívá do čtrnácti dnů. Mezi jeho projevy patří smutek, výkyvy nálad, výbuchy pláče, nespavost. Tento stav může přejít do stavu deprese a ve vzácných případech až psychózy, kdy je žena nebezpečná sobě i svému okolí. Proto je nutné vyhledat lékařskou pomoc v případech, kdy poporodní blues trvá déle, než je obvyklé, nebo se jeho projevy prohlubují.

Všude se uvádí, že „šestinedělka“ by se měla šetřit a co nejvíc odpočívat. Co si pod tím představit? Znamená to co nejvíce posedávat a polehávat, pokud to jde, a kupříkladu přenechat i mytí podlahy partnerovi?

Odpočinek zajisté k šestinedělí patří, zejména bezprostředně po porodu. Rekonvalescence po porodu je velmi individuální záležitost, která záleží na průběhu porodu, fyzickém i psychickém stavu ženy. Ženy, které jsou například chudokrevné, po operativním porodu, mají psychické problémy, mohou intenzivnější pomoc potřebovat i celé šestinedělí. Zdravá šestinedělka ale obvykle dobře zvládá běžné domácí práce (praní, žehlení, úklid) již brzy po porodu. V šestinedělí bych doporučovala vypustit generální úklidy s mytím oken.

Co by žena v šestinedělí určitě dělat neměla?

Šestinedělka i novorozenec jsou náchylnější k infektům, měli by se tedy vyhýbat kolektivu, kontaktu s nemocnými osobami. Ideální nejsou ani hromadné návštěvy příbuzných. Pro ženy je velmi důležité dodržovat základní hygienická doporučení, tedy sprcha po každém použití WC, zejména bezprostředně po porodu, nekoupat se, nemít pohlavní styk.

Je šest týdnů striktní doba platící pro všechny rodičky bez rozdílu, anebo je to  individuální? Když se žena cítí dobře, může začít s některými aktivitami i dříve? A naopak doporučujete někdy ze zdravotních důvodů dobu odpočinku prodloužit?

Období šesti týdnů po porodu je minimální dobou, ve které by žena měla dodržovat všechny doporučené rady, i když se bude cítit dobře. Pokud má žena za sebou operační porod nebo prodělala komplikace v šestinedělí, může se období odpočinku prodloužit na delší dobu. Je to velice individuální.

Kdy po porodu může žena začít cvičit? Lze nějaké cviky dělat už i v období šestinedělí?

Se cvičením může žena začít již v porodnici. Cvičení by měla začít pozvolně a neměla by bolet. Ideální čas je po kojení, kdy jsou prsy „ lehčí“, a po vymočení.

Podstatou cvičení v šestinedělí je posilování pánevního dna a šikmých břišních svalů. Přímé břišní svaly žena začne posilovat až od sedmého týdne po porodu.

Příklad cviků, které je možné provádět již v porodnici:

  • Poloha vleže:
    1. Žena střídavě přitahuje k břichu jednu a druhou končetinu.
    2. Tzv. jízda na kole.
    3. Dolní končetiny jsou pokrčené, chodidla opřená o podložku, nádech, s výdechem zvednout pánev, vtáhnout konečník, pochvu a močovou trubici, s nádechem položit a uvolnit.
  • Poloha na břiše:
    Dolní končetiny natažené, ruce složit pod čelo – nádech, s výdechem se opřít o špičky, propnout kolena vzhůru, vtáhnout konečník, pochvu a močovou trubici.

Kdy vůbec lze po porodu začít sportovat jako dříve? Ihned, jakmile „odbije“ šestý týden? 

Po skončení šestinedělí by žena měla být zkontrolována svým gynekologem. Pokud je vše v pořádku, může v podstatě začít přiměřeně sportovat. Výjimku tvoří plavání a sporty spojené se skákáním, tam se doporučuje začít až tři měsíce po porodu. Hlavním důvodem je vyšší riziko vzniku zánětu a zhojení porodních poranění.

Co byste poradila ženám, které chtějí být za každou cenu po skončení šestinedělí zpět ve stavu jako před otěhotněním? Lze třeba nějak urychlit proces hojení, pomoci břichu, aby „splasklo“, nebo aby tělo nezadržovalo tolik vody?

Je nutné si uvědomit, že tělo ženy se devět měsíců měnilo a tudíž není tak jednoduché se během šesti týdnů vrátit zcela do původního stavu. Velkou roli jistě hrají dědičné dispozice, zda žena před porodem sportovala, ale také to, jak těžký průběh porodu žena měla. Nejsem zastánce toho, aby žena za každou cenu podnikala kroky, které by mohly ohrozit její zdraví. Mohu jen doporučit zvolna začít posilovat pánevní dno a břišní svaly a dbát na dostatečný příjem stravy a tekutin.

  • Hormony, které se vylučují při kojení, podporují emoční i tělesnou regeneraci ženy. Nejdříve prsy vylučují tzv. kolostrum a zhruba po třech dnech se začne tvořit mateřské mléko.

Čím naopak žena proces regenerace v šestinedělí zpomaluje? 

Proces regenerace v šestinedělí kromě zdravotních komplikací nebo těžkého průběhu porodu může zpomalit například nadměrná fyzická námaha, vyčerpání či nedostatek spánku.

V jakých situacích doporučujete rodičkám v šestinedělí vyhledat lékařskou pomoc? 

Žena by měla navštívit lékaře, pokud se u ní objeví vysoké horečky, akutní bolest břicha, silné krvácení, zarudnutí prsů, zapáchající výtok, zarudnutí a bolestivost jizvy po císařském řezu.

V posledních několika letech se hodně rozmohly tzv. menstruační kalíšky. Je to vhodná alternativa jistě neoblíbených tlustých porodnických vložek v období šestinedělí, nebo se raději držet starých osvědčených metod? 

Používání menstruačních tamponů a kalíšků je v období šestinedělí nevhodné. Žena by měla opravdu používat pouze klasické vložky. Samozřejmě není nutné volit ty nejsilnější, po návratu z porodnice již ženy většinou krvácejí méně a vystačí si s běžným typem vložek.

MUDr. Radka Gregorová

Absolventka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Strakonice. Od roku 2012 působí na gynekologické ambulanci v Lékařském domě Praha 7. Současně pracuje v gynekologické ordinaci Gynprax Strakonice a externě spolupracuje s klinikou Quinta analytica s.r.o., která se zabývá prováděním bioekvivalenčních studií. Dlouhodobě spolupracuje s webovým portálem pro těhotné a maminky Babyweb.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).