Hlavní navigace

Nadměrné pocení může být známkou nemoci. Jak to poznat?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potit se v horku nebo při viróze je v pořádku. Jenže není pocení jako pocení. Někteří lidé mají i v chladném prostředí pocit, jako kdyby právě vylezli ze sprchy, a musí se i několikrát denně převlékat. Někdy může nadměrné pocení dokonce signalizovat vážnější onemocnění.

Pocení je významným termoregulačním nástrojem lidského těla. Pot kromě toho, že pomáhá organismu udržet stálou teplotu, ho také zbavuje škodlivých látek. Zjednodušeně se dá říct, že pocení je uvolňování tekutiny na bázi soli. Tělo ho prostřednictvím potních žláz produkuje i v klidu, množství potu však přirozeně stoupá například při horečce, v teple, při tělesné námaze. 

Co zvyšuje tvorbu potu dále? Tak třeba to mohou být i emoce, například stres nebo obavy. Když ale jeho produkce překročí únosnou míru, začne znepříjemňovat život a přináší s sebou řadu obtíží fyzických i psychických. Nedostatečná míra pocení nebo jeho úplná absence však může být rovněž nebezpečná.

Co je to pocení?

Pocení v normálním množství je jeden ze základních tělesných procesů. Lidské tělo je vybaveno v průměru třemi miliony potních žláz. Existují dva typy: ekrinní a apokrinní potní žlázy. První typ je umístěn po celém těle a produkuje lehký pot bez zápachu. Apokrinní potní žlázy jsou soustředěny ve folikulech vlasů na hlavě a chloupků v tříslech, na genitáliích a podpaží, nacházejí se rovněž v okolí prsních dvorců. 

Oxidační stres je tichý zabiják. Nevíte o něm, ale ničí vás zevnitř Přečtěte si také:

Oxidační stres je tichý zabiják. Nevíte o něm, ale ničí vás zevnitř

Tyto žlázy uvolňují těžší pot nasycený tukem, který charakteristicky zapáchá. Normální množství potu, za které se považuje asi 0,5 až 2 litry denně, je přirozené. Pokud i toto množství potu je pro některé lidi nepříjemné, mohou podniknout kroky, aby dosáhli omezení pocení.

Jak omezit pocení? 

  • nošení oděvů z přírodních materiálů, které umožňují pokožce dýchat
  • odstranění vrstev oblečení po zahřátí
  • omytí zaschlého potu z těla a obličeje
  • svléknutí propoceného oblečení pro snížení rizika bakteriálních nebo kvasinkových infekcí
  • aplikace antiperspirantu nebo deodorantu pro snížení tělesného zápachu a kontrolu pocení
  • eliminace potravin, zvyšujících pocení, z jídelníčku
  • užívání potravin nebo doplňků stravy s chlorofylem, který pomáhá vytvořit prostředí nevhodné pro růst bakterií, takže působí jako přírodní deodorant,a navíc může snížit nadměrnou tvorbu potu

Nadměrné pocení 

Někdy je však veškerá snaha o omezení pocení marná. Nadměrné pocení neboli hyperhidróza může mít totiž řadu příčin. Někdy je příznakem závažnějšího zdravotního problému, zejména pokud se pojí s dalšími obtížemi, například s únavou, dušností, bolestmi na hrudi nebo otoky. S velkým množstvím potu tělo také ztrácí cenné látky a vodu, takže je třeba doplňovat minerály i dbát na příjem dostatečného množství tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Trpíte nadměrným pocením?

Hyperhidróza a co ji způsobuje?

Rozlišují se dva typy nadměrného pocení.

Primární

Obvykle se dá vypozorovat už v dětství a tvoří 30 až 50 procent případů hyperhidrózy. Většinou jde o dědičnou záležitost.

Sekundární

Tento typ hyperhidrózy je způsoben změnou zdravotního stavu nebo třeba vedlejšími účinky některých léků.

Onemocnění a stavy, které mohou stát za tímto typem nadměrného pocení, jsou například:

  • onemocnění srdce
  • poruchy nadledvin
  • infekční nemoci (TBC, HIV apod.)
  • neurologické problémy
  • plicní onemocnění
  • diabetes
  • hormonální nerovnováha, například v menopauze

Může jít rovněž o nadměrné pocení neurovegetativního původu. Kromě hyperhidrózy celého těla se mohou vyskytnout lokalizované obtíže, kdy jde o nadměrné

  • pocení rukou,
  • pocení nohou,
  • pocení třísel,
  • pocení zad,
  • pocení hlavy a obličeje,
  • pocení vlasů.

Tyto problémy se léčí obdobně jako hyperhidróza celková.

Noční pocení 

Samostatnou kapitolou je noční pocení. Jde o epizody nadměrného pocení, ke kterému dochází během spánku. Může být tak silné, že se pacient budí v promočeném ložním prádle. 

Noční pocení jako příznak menopauzy je známé, ale může být způsobeno také infekčním onemocněním, nízkou hladinou cukru v krvi, hormonálními poruchami, neurologickými onemocněními, nebo může jít o projev některého druhu rakoviny. V poslední době se o něm mluví jako o jednom z příznaků covidu-19, a sice varianty omikron. Zvýšené noční pocení může být také vedlejším účinkem některých léků, nadměrné konzumace kofeinu či alkoholu anebo užívání drog či kouření.

Léky na hyperhidrózu

Aby se dalo mluvit o hyperhidróze, mělo by jít o nadměrné pocení, které se objevuje bez zjevného důvodu nejméně půl roku aspoň jednou týdně a výrazně zasahuje do soukromého i profesního života, často brání v běžných činnostech. 

Pokud se domníváte, že se tento problém týká i vás, je vhodné navštívit lékaře. Pocení může signalizovat vážnější onemocnění, proto obvykle následuje komplexní vyšetření a návrh vhodné léčby. Může jít například o léky omezující tvorbu potu: anticholinergika. Mají však poměrně široké spektrum nežádoucích účinků.

Na nadměrné pocení deodorant nestačí Přečtěte si také:

Na nadměrné pocení deodorant nestačí

Iontoforéza, laser či botulotoxin

Pomoci může také iontoforéza. Při této fyzikální metodě se prostřednictvím vodní lázně dostane do tkání malé množství elektricky nabitých částic, které dočasně zablokují potní žlázy. Vhodná je hlavně pro pacienty, které trápí nadměrné pocení rukou či nohou, musí však počítat, že celkem zaplatí nejméně několik tisíc korun. 

Další možností je injekční aplikace botulotoxinu. Zhruba za tři až pět dnů nastoupí účinek a pocení se výrazně sníží. Efekt však vydrží obvykle nejdéle půl roku, poté je nutné proceduru zopakovat. I když jde o velmi účinnou formu boje proti nadměrnému pocení, jde o finančně náročnou záležitost – stojí obvykle od osmi tisíc korun výše za jedno místo. 

Ne právě levné, ale efektivní je také odstranění nadměrného pocení laserem, cena se počítá na desítky tisíc korun. 

Pocení a operace

Těžké formy hyperhidrózy se dají řešit také chirurgickou cestou. Ta spočívá buď v odstranění potních žláz z podpaží, anebo v provedení torakoskopické horní hrudní sympatektomie. Při ní dochází k přerušení hrudních nervových vláken souvisejících s potními žlázami na dlaních a v podpaží. Také tento zákrok se provádí na klinikách plastické chirurgie za cenu od 25 tisíc korun výše. 

Pomoc! Moje dítě zapáchá Přečtěte si také:

Pomoc! Moje dítě zapáchá

Mnohým pacientům pomáhá rovněž akupunktura a tradiční čínská medicína. Zkusit lze také přírodní léčbu. Podle lidového léčitelství by mohly s omezením pocení pomoci například odvary z šalvěje lékařské, kopřivy dvoudomé, přesličky rolní nebo levandule. Nadměrné pocení sice neodstraní, ale může s ním pomoci také oblečení z přírodních materiálů, jídelníček s omezením tučných a kořeněných jídel, vynechání alkoholu a kofeinu a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Určitou službu u hyperhidrózy udělají také kvalitní antiperspiranty.

Chybějící pocení je také špatně

Hypohidróza je nepřítomnost potu. Pot je způsob, jakým tělo uvolňuje přebytečné teplo. Pokud pacient trpí hypohidrózou, může dojít k jeho dehydrataci a tím ke zvýšení rizika úpalu a celkového přehřátí organismu. 

Pokud tento stav postihuje velké oblasti těla, může vážně narušit schopnost člověka udržet se v pohodě. Pokud tomu tak je, měla by takto postižená osoba promluvit se svým lékařem. Specialista provede diagnostické testy s cílem sestavit léčebný plán.

Možnosti léčby se budou lišit v závislosti na základní příčině. Léčba hypohidrózy zahrnuje kromě jiného také podniknutí kroků k zabránění nebezpečnému zvýšení tělesné teploty. Tím se sníží riziko závažnějších zdravotních problémů.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.or­g/symptoms/excessive-sweating/basics/definition/sym-20050780
https://www.mayoclinic.or­g/symptoms/night-sweats/basics/definition/sym-20050768
https://www.medicalnewsto­day.com/articles/322193
https://www.healthline.com/he­alth/sweating
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-sweat-causes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).