Společnost F.H. Prager, která už třináct let vyrábí řemeslné cidery, představuje svoji novinku, kterou je kombucha ve dvou variantách. Přičemž oba nápoje obsahují prospěšné probiotické kultury spojené s fermentací a antioxidanty přirozeně obsažené v čajovníku. Poznávacím znamením je etiketa ve stylu japonských dřevorytů a vyladěná chuť.
Co se dozvíte v článku
Co je to za zázračný fermentovaný nápoj?
„Kombucha je nápoj, který vzniká fermentací čajového nálevu pomocí speciální symbiotické kultury kvasinek a bakterií. Často bývá považována za zdraví prospěšný nápoj, protože při správném výrobním procesu obsahuje živé kultury bakterií, které mohou mít pozitivní přínos pro trávicí systém,“ vysvětluje pro server Vitalia.cz Alexandros Samaras, který se stará o strategický rozvoj značky.
A právě pro tyto benefity se o kombuchu a její výrobu začali Alexandros Samaras a Petr Musila, který má na starosti řemeslný postup výroby, zajímat. S myšlenkou vytvořit kombuchu si začali pohrávat už v roce 2020. „Potřebovali jsme poznat kategorii, ochutnali jsme snad všechny značky kombuch, které se na našem trhu prodávají, a taky pár zahraničních, ale ani jedna nesplňovala naše představy a požadavky na chuť a kvalitu. Proto jsme si řekli, že se do toho pustíme na vlastní pěst a zkusíme to sami,“ vypráví Petr Musila.
Nejtěžší? Hledání co nejlepší chuti
Po delší době hledání se dostali ke speciální kombuchové kultuře, která měla jiné mikrobiologické složení než klasické kultury. Při správném dodržení podmínek, tedy času a teploty, vytvářela jemnější chuť se zachováním všech potřebných látek.
„Na procesu přípravy čaje jsme pracovali nejdéle, šlo o nejtěžší kapitolu v celém procesu hledání té nejlepší chuti. Chtěli jsme zachovat silnou čajovou chuť bez hořkých tříslovin, které zelený čaj obsahuje,“ líčí dlouhou cestu k letošní novince Petr Musila.
Zajímavost:
Věděli jste, že kombucha se čte správně „kombuča“? Slovo „cha“ v japonštině označuje čaj, který tvoří základ kombuchy.
Rok chystali technologii na louhování bylin pro výrobu čaje, kterou dnes mají v Evropě jako jedni z mála. „Díky ní jsme schopni dosáhnout té nejlepší chuti čajového nálevu bez jakýchkoliv přidaných aromat,“ vysvětluje Petr Musila.
Kdo má s pitím fermentovaného nápoje zkušenosti, dobře ví, že dokáže pořádně zkřivit pusu. S kyselou chutí si v F.H. Prager elegantně poradili. „Abychom dosáhli jemnější chuti, používáme jiný typ kvasných kultur, než najdete u ostatních kombuch na trhu. U naší kombuchy převažuje kvašení mléčného typu, zatímco většina kombuch dostupných na trhu kvasí spíše do octa, jehož intenzita často přebíjí chuť čaje,“ přibližuje Alexandros Samaras. Výroba trvá dva týdny.
V čem se liší od domácí?
„Naše kombucha se jednoznačně liší chutí, a to nejen kyselostí z fermentace, ale i chutí čaje, která je silná s ovocnými tóny, a minimem hořkosti. Má také výborné probiotické vlastnosti, díky poctivé řemeslné výrobě a šetrné pasterizaci naše kombucha obsahuje 33 milionů probiotických kultur v jedné dávce, což je mezi dlouho trvanlivými kombuchami unikátní vlastnost,“ chválí svůj produkt Petr Musila.
Ten dodává, že u domácí výroby kombuchy je vysoká pravděpodobnost, že nálev překvasí a stane se z něj ocet. Nebo hůř, že se daná kultura znečistí například z ovzduší a v nálevu se může začít množit nežádoucí mikroflóra, která může způsobit střevní obtíže.
Pili jste někdy kombuchu?
Čas na kombuchu? Kdykoli
Výhodou Prager’s Kombuchy je, že se dá pít po celý den. Ráno pomůže nastartovat trávení, po obědě doplňuje energii a večer může nahradit alkoholické drinky, aniž by měl člověk pocit, že jakkoli strádá.
Novinku můžete ochutnat ve dvou variantách: Prager’s Original Kombucha a Prager’s Kombucha Yerba Maté. „Pro výrobu běžné kombuchy se používá kombinace černého a zeleného čaje, v Prager’s Kombucha Original používáme pouze čaj zelený. Pro druhou variantu jsme použili praženou yerbu, která dává novince zajímavý chuťový podtón s nádechem do kávy,“ říká Alexandros Samaras. Čaje použité pro výrobu Prager’s Kombuchy pochází od tradičního výrobce bylinných směsí a čajů LEROS, který stejně jako F.H. Prager spadá do vlastnictví Kofoly.