Hlavní navigace

Pěstuje české vodní melouny a poradí i vám, jak na to

5. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Pěstitel Václav Kozák vodní melouny nešlechtí, ale roubuje, což je důležitý rozdíl. Vybíral ty nejvhodnější z více než dvou set odrůd z celého světa a nyní nabízí ojedinělé spektrum roubovaných sazenic. Díky nim si můžeme vypěstovat český meloun ze zahrádky.

O tom, že je možné koupit si v době sklizně v některých obchodech v ČR vypěstované vodní melouny, jsme už v minulosti na Vitalia.cz informovali. Vodní melouny si ale také mohou zájemci sami vypěstovat, přičemž optimální sezóna k nákupu roubovaných sazenic vodních melounů je právě teď.

Co se dozvíte v článku
  1. Roubuje odrůdy vodních melounů
  2. Aby byl meloun lepší než ten z obchodu
  3. Kde koupíte sazenice českých melounů
  4. Chuť melounu záleží na odrůdě, ne na barvě dužiny
  5. Jak pěstovat vodní meloun

Roubuje odrůdy vodních melounů

Téměř neuvěřitelné a v tuzemsku ojedinělé spektrum více než dvaceti odrůd vodních melounů nabízí společnost Česnek.cz v obci Chvojenec na Pardubicku, konkrétně Václav Kozák, syn známého šlechtitele česneku Jana Kozáka.

Možná právě proto je nabídka odrůd melounů tak široká, otec Jan Kozák totiž v minulosti vyšlechtil nejvíce odrůd česneku v EU, a zřejmě tedy i na celém světě. Syn Václav Kozák ovšem vodní melouny nešlechtí, ale roubuje, což je důležité pro odolnost melounů vůči fusáriím (houbovým chorobám rostlin) a také kvůli budoucímu výnosu.

I vodní melouny lze sice vypěstovat ze semínek, úroda je ale pak několikanásobně (až pětinásobně) nižší, a navíc jsou roubované melouny, jak již bylo řečeno, odolnější vůči škůdcům a chorobám.

Aby byl meloun lepší než ten z obchodu

Ke stávající širokospektrální nabídce roubovaných odrůd vodních melounů se Václav Kozák dopracoval výběrem z více než dvou set odrůd z celého světa.

„Nakonec jsem vybral zhruba dvacet odrůd, které jsou pěstitelsky spolehlivé a které jsou hlavně chutné. Pokud si doma pěstujeme meloun, tak přece chceme, aby byl chutnější než ten zakoupený v obchodě,“ podotýká pěstitel. A vypadá to, že volil správně.

Zájem o sazenice vodních melounů totiž každoročně roste, a to nejen z řad zahrádkářů, kteří tvoří dominantní část klientely, ale i menších zemědělců, kteří si pěstováním a následným prodejem českých vodních melounů rozšiřují sezónní nabídku vlastní zeleniny.

V loňském roce tak ve Chvojenci vypěstovali a prodali zhruba 12 000 sazenic melounů, původně přitom začínali na 500 kusech ročně.

Kde koupíte sazenice českých melounů

Hlavním odbytovým kanálem je e-shop na adrese Roubované sazenice, zájemcům jsou sazenice doručeny ve specifickém obalu zajišťujícím, aby se rostliny transportem nepoškodily. Možný je ale i osobní odběr přímo na farmě ve Chvojenci, dobu prodejů, ale i další praktické informace o pěstování melounů najdou zájemci na webu České melouny.

Prodej sazenic vodních melounů naroubovaných na podnože tykve probíhá v průběhu celého května, do půdy by se přitom měly vysazovat až „po zmrzlých“, tedy od poloviny tohoto měsíce.

Chuť melounu záleží na odrůdě, ne na barvě dužiny

V letošní nabídce jsou odrůdy s červenou, oranžovou, žlutou i bílou až krémovou dužinou. Neplatí ovšem, že je barva dužiny vodítkem k výsledné chuti.

„Chuť s barvou dužiny nesouvisí, snad až na některé bílé a krémové odrůdy, které mají chuť mírně kyselejší, kterou část našich klientů požaduje,“ konstatuje Václav Kozák.

Pokud zájemci preferují hodně sladkou chuť dužiny, vhodná je podle něj například odrůda Sinčevskij (ve veřejné nabídce není, ale několik sazenic bylo ještě počátkem týdne k dispozici k osobnímu odběru), nebo bezsemenná odrůda Granate.

V letošní nabídce jsou ale i některé zajímavé druhy vodních melounů, jako například Carolina Cross, držitel světového rekordu v hmotnosti vodního melounu s váhou 122 kilogramů. To není asi úplně praktické, v našich podmínkách se ale překonání tohoto rekordu těžko dosáhne.

Jak pěstovat vodní meloun

Jinak je ale pěstování vodních melounů poměrně snadné, zejména právě z naroubovaných sazenic. Pro pěstování melounů je důležité slunné stanoviště, živné půdy, případně i občasná závlaha.

Poté, co jsou sazenice vysazeny na záhon, je sice nutná intenzivnější zálivka, poté však už vodní melouny při běžném vývoji počasí (například jako bylo loni) zalévat není třeba – vlhko jim totiž spíše škodí.

V suchých letech, jako byly třeba roky 2015 nebo 2018, je ovšem zálivka nutná. Ostatně, zkusit si to může každý na své zahrádce sám… (Podrobnosti k pěstování vodních melounů najdete na zmíněných webech Václava Kozáka České melouny a Roubované sazenice)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).