Hlavní navigace

Fantastické výhonky. Mikrobylinky chutnají jako „dospělá“ rostlina a mají více živin

22. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Bylinky s.r.o.
Mikrobylinky jsou – jak název napovídá – miniaturní byliny. Co z označení není zřejmé, je fakt, že maličké rostlinky obsahují násobně více živin než stejné množství dorostlé rostliny. A fascinující je i to, jak mikrobylinky chutnají. Může přitom jít téměř o jakoukoli zeleninu či bylinu.

Vypadají možná jako další z mnoha „zelených lupení“, které jsou chuťově téměř k nerozlišení, o to víc vás překvapí, když jim dáte šanci. Ne náhodou byly již několik let hitem těch nejlepších restaurací. Ve světě se jim říká microgreens, u nás se vžívá označení mikrobylinky. Teď se dostávají i do běžných obchodů.

Stoneček a pár lístků – a chutná to jako hrášek

Mikrobylinky nejsou tak docela tím, co si asi nejprve každý představí. Nejde o malé bylinky typu bazalka, tymián či máta, ale o mladé výhonky ze semínek nejrůznější zeleniny či bylin dorůstající do výšky zhruba deseti centimetrů. A může se jednat prakticky o jakýkoli druh, jak potvrzuje pěstitel z firmy Bylinky s.r.o., která mikrobylinky zařadila do svého sortimentu.

„Pěstovat takto můžeme prakticky cokoliv, až na pár výjimek; například fazole jsou kvůli možné tvorbě jedovatých látek nevhodné,“ říká manažer výroby Miloslav Souček.

Společnost, která se zabývá pěstováním tradičních bylinek, v květináčích či řezaných, je dodavatelem čerstvých bylin do maloobchodních řetězců, internetových supermarketů i velkoobchodů (podívejte se, jak se pěstují bylinky do supermarketů). Nyní tu pěstují i mikrobylinky, konkrétně zatím čtyři druhy – hrášek, slunečnici, ředkvičku a červené zelí.

A když ochutnáte „mikrohrášek“, cítíte opravdu čerstvě vyloupaný hrášek, když výhonky ředkvičky… chutnají zase podobně jako klasická ředkvička, a přitom trochu jinak… Je v nich síla i jemnost.

„Šéfkuchaři v Americe si mikrobylinky za okny pěstovali už v 80. letech. V 90. letech se objevovali první pěstitelé a z Ameriky se tato vlna brzy dostala také do Evropy. V českých domácnostech se mikrobylinky začaly objevovat až v průběhu posledních let,“ popisuje pěstitel. Navíc tihle prcci obsahují hromadu prospěšných látek.

Ostře nabito k růstu

Výhonky mikrobylinek mají k dispozici všechny důležité látky, které rostlina potřebuje ke svému růstu. Jsou proto bohaté na antioxidanty, vitamíny, enzymy či minerální látky a další hodnotné živiny. Pomáhají tedy s doplňováním chybějících vitamínů, s posílením imunity či dodávají energii. Uvádí se, že jsou až pětkrát nutričně bohatší než dospělé rostliny.

„Je to superpotravina, která se výborně kombinuje. Pro představu, 100 gramů klíčků ředkve obsahuje stejné množství vitamínů A a C jako 1900 gramů vzrostlých ředkviček,“ přibližuje Karolína Pumprová, zakladatelka pražské farmy HerbaFabrica, která se zabývá hydroponickým pěstováním, mimo jiné právě mikrobylinek.

„Mikrobylinky jsou skvělým doplněním a zpestřením jídelníčku dospělých i dětí. Bohatý obsah minerálů, antioxidantů i vitamínu C najdeme prakticky v každém druhu,“ doporučuje jejich konzumaci Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. A dodává, že mikrobylinky můžeme využít také jako skvělou dekoraci při závěrečném food stylingu. Což se hodí jak profesionálům, domácím kuchařům s ambicemi i rodičům při přípravě vzhledově atraktivní svačiny pro děti. Mikrobylinky se navíc i malým dětem dobře jedí a jejich chuť bývá o něco jemnější než u dorostlých plodů a rostlin.

„Využití je velmi pestré a meze se zde nekladou. Nejčastěji mikrobylinky přidáváme do salátů, polévek nebo třeba na pečivo s pomazánkou. Můžeme je konzumovat také zcela samostatně,“ říká Alena Paldusová.

K tepelné úpravě se ale hodí jenom některé mikrobylinky, jde například o hrách či slunečnici.

Mikrobylinky si můžeme vypěstovat

Pokud chcete mikrobylinky vyzkoušet, máte několik možností. Lze si je vypěstovat, a to podobně jako klíčky. To znamená kvalitní semena (bioosivo nebo nemořená semínka) namočit a nechat naklíčit (podrobněji se tématu klíčení věnujeme v samostatném článku). Poté je vhodné klíčky dát na tácek či misky a zasypat je mělce hlínou (někdo pěstuje na kokosovém substrátu či vlákně nebo konopném podkladu atp.). Pak stačí zalévat a počkat pár dnů na „sklizeň“.

Je možné koupit si semínka, nebo dokonce již předpřipravené sady k pěstování, obsahují i kelímek a tabletu se substrátem. V této formě, která může být i pěkným dárkem, pořídíte například červenou hořčici, ředkev, řeřichu, vojtěšku, ředkvičku, kedluben, kapustu či brokolici.

Oblíbené jsou také mikrovýhonky slunečnice, pšenice, hrachu nebo česneku. Pěstování však nemusí být tak jednoduché, nemusíme odhadnout přiměřenou zálivku nebo nemáme vhodné tepelné podmínky. Nebo se nám prostě nechce… Pak jsou tu profesionálové.

Kde koupit mikrobylinky: přes e-shop i v Albertu

Pěstování ve velkém má svá specifika: „Požadavky na pěstování mikrobylinek oproti klasickým bylinkám jsou náročnější na dodržování přísných hygienických pravidel. Je zde vyšší nebezpečí vzniku bakterií a plísní,“ popisuje Miloslav Souček z Bylinky s.r.o.

Vypěstování mikrobylinek tu trvá sedm až čtrnáct dní podle druhu rostlinky, nejrychleji sklízejí ředkvičku, která potřebuje k růstu jen jeden týden. „Snažíme se o celoroční produkci, i když přes léto jsou horší podmínky pro jejich pěstování, tedy vysoká teplota, sucho i moc denního světla,“ říká pěstitel.

V současné době vyprodukují deset tun mikrobylinek ročně, letošní produkci odhadují až na zhruba čtrnáct tun. Což už je pěkná hromada, když si uvědomíme, že maloobchodní balení mívá kolem čtyřiceti až padesáti gramů.

Mikrobylinky nabízejí – zatím spíše výjimečně – někteří obchodníci, buď jako rostlinku ve vaničce, nebo již řezané. S tímto modelem přišel v tomto roce nově Albert: „Mikrobylinky letos nabízíme v našich obchodech poprvé. Do sortimentu čtyř desítek hypermarketů a více než třech desítek supermarketů jsme je zařadili ve druhé polovině března,“ uvádí Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny.

Mikrobylinky ředkvičky, hrášku a směsi slunečnice a červeného zelí do Albertu dodává již citovaný český pěstitel Bylinky s.r.o. A prodejce si jejich odbyt pochvaluje: „V nabídce je máme jenom několik týdnů, takže je ještě brzo na přesná hodnocení či závěry. Nicméně můžeme říct, že zájem zákazníků určitě splnil naše očekávání. Po sezóně budeme přemýšlet o rozšíření mikrobylinek do dalších obchodů Albert,“ komentuje Markéta Beránková.

Mikrobylinky také využívají restaurace a bistra, najít můžete rovněž lokální prodejce, například v pražském Vnitroblocku pěstuje a také prodává uvedená HerbaFabrica. Ta čerstvé plodiny nabízí také do firem jako zdravé občerstvení pro zaměstnance. K mání bývají mikrobylinky i na některých farmářských trzích nebo je možné je koupit například prostřednictvím e-shopu od pěstitele Martina Svobody, který se původně zaměřoval na ty nejlepší restaurace a nyní je nabízí i pro domácnosti.

„Aby řezané bylinky co nejdéle vydržely, je ideální skladovat je při teplotě 5–8 stupňů,“ radí na závěr Miloslav Souček z Bylinky s.r.o. Řezané mikrobylinky vydrží ve správných podmínkách zhruba týden, sazeničky ve vaničce v chladu až dva týdny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).