Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
české potraviny
české potraviny
1
–
30
/
90
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Kvóty pro české potraviny: novela zákona přinese menší výběr a vyšší ceny
Poslanci 20. ledna schválili novelu zákona o potravinách, která by do velkých obchodů měla přinést více českých produktů. Jenže Česká republika nevyrábí tolik potravin, aby obchodníci mohli nastavené kvóty dodržet. Jaké budou důsledky?
Kateřina Čepelíková
22. 1. 2021
Počet nových komentářů
6
Prodávají českou vakuovanou zeleninu. Do řetězců jít nemůžeme, říká zelinář
Zatímco většina tuzemských pěstitelů zeleniny dodává své produkty na trh jako základní surovinu, na rodinné farmě s příhodným názvem „Česká zelenina“ je tomu poněkud jinak – ta totiž zeleninu od regionálních pěstitelů v Polabí zpracovává a teprve následně prodává.
Petr Havel
23. 10. 2020
Počet nových komentářů
4
Globální biočokoláda jako česká biopotravina? Díky, raději ne
Komentář
KOMENTÁŘ – Soutěž Česká biopotravina vyhlásila vítěze. Čím dál větší zájem o soutěž a také o biopotraviny ukazuje, že parametry soutěže bude do budoucna potřeba měnit.
Petr Havel
3. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Chcete cibuli na uskladnění ? Teď je nejlepší doba na nákup
A pokud zvolíte českou cibuli, uděláte dobře z několika důvodů: příznivá cena, skvělá kvalita a minimum chemie.
Petr Havel
28. 8. 2020
Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?
Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?
Tereza Víchová
20. 8. 2020
Co potřebujeme, aby v obchodech byla česká zelenina? Vodu
Komentář
KOMENTÁŘ – Pro zvýšení produkce naší zeleniny je nutné budovat závlahy. Mluví se o různých opatřeních, jak zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky. Bez dostatku vody to ale nepůjde.
Petr Havel
19. 8. 2020
Počet nových komentářů
1
Proč jsou ta rajčata bez chuti?
Jsou zdravá, dostupná a chutná. To ale jen někdy. Rajčata jsou nejoblíbenější zelenina v ČR, jenže mnohdy v obchodě najdeme jenom plody z dovozu.
Redakce
14. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Český modrý mák není droga, ale spíš superpotravina
Posypat si nudle mákem nebo si zamíchat lžičku máku do jogurtu představuje pro lidský organismus mnohem vyšší přínos než konzumace celé řady potravin, které deklarují vysoký obsah pro člověka přínosných minerálů.
Petr Havel
22. 7. 2020
Počet nových komentářů
1
Nové a rané brambory nejsou totéž. A proč je někdo prodává omyté a jiný ne?
Běžně jim říkáme „nové brambory“ a jíme je především ve slupce nebo tzv. na loupačku. Jenže nové brambory jsou něco úplně jiného než hlízy s jemnou, loupající se slupkou, které tak báječně chutnají s tvarohem nebo kysanou smetanou. Jde o brambory velmi rané a jejich sklizeň u nás právě začala.
Lenka Krbcová
11. 6. 2020
Počet nových komentářů
1
Ve Vraňanech pěstují čerstvé české jahody až osm měsíců v roce
České jahody můžete mít od dubna až do listopadu. Jahodárna Vraňany je pěstuje na polích přírodní metodou na slámě a také ve fóliovnících. Nyní si tu jahody můžete natrhat formou samosběru.
Petr Havel
5. 6. 2020
Samosběr jahod začal. Tři kila jsme natrhali za dvacet minut
Právě začíná jejich čas: české jahody dozrávají a v dalších několika týdnech můžete vyrazit na mnoho míst na jejich samosběr. Přijeli jsme na jeden z prvních, abychom zjistili, jak samosběr probíhá, za jak dlouho jahody nasbíráme a nakolik se to vyplatí.
Tereza Víchová
28. 5. 2020
Tyčinka Deli byla několikrát stažena a znovu uvedena na trh. Je jí právě 40 let
První tyčinka Deli sjela z výrobní linky v roce 1980. Ve své době u nás ojedinělá cukrovinka byla vyrobena přímo pro československý trh a neměla zde prakticky žádnou konkurenci. Přestože byla oblíbená, její výroba byla opakovaně ukončena, aby se vždy vrátila zpět.
Redakce
12. 5. 2020
Počet nových komentářů
5
Zelený chřest není třeba loupat
Zelený a bílý chřest vyžadují trochu jiné zacházení při úpravě. U obou je pak již mnoho a mnoho možností, jak si na nich pochutnat. Chřest zapečený, grilovaný, nakládaný, připravený na pánvi… Čerstvý chřest je právě teď v prodeji, můžete si ho ale i zamrazit na později.
Redakce
30. 4. 2020
Jaké maso na steaky? Přeci české
Není nad steak ze skutečně kvalitního hovězího. Navíc když je z Česka… Autoři projektu Miluju hovězí nabízejí mapu tuzemských chovatelů, od kterých si můžete maso přímo koupit nebo objednat.
Petr Havel
29. 4. 2020
Počet nových komentářů
1
Předseda Čerstvě utrženo: Vsadím se, že jedním z vítězů současné krize bude Rohlík.cz
Rozhovor
ROZHOVOR – Pandemie koronaviru způsobila celoevropský nedostatek zeleniny a s tím spojený nárůst cen. K tomu je třeba přidat i stoupající náklady na dopravu a také nedůvěru zákazníků. Češi jsou prý ochotní připlatit si za kvalitu a čerstvost tuzemských potravin. „Koronavirus přeje odbytu českého ovoce a zeleniny, problém bude s nedostatkem zahraničních pracovníků,“ říká předseda družstva pěstitelů sdružených pod hlavičkou Čerstvě utrženo, kterým se daří proniknout i do supermarketů.
Lenka Krbcová
16. 4. 2020
Překupníci zvěřinu levně nakoupí a vám draze prodají. Změní se to?
Komentář
KOMENTÁŘ – Pouhý jeden kilogram na osobu a rok dosahuje u nás spotřeba zvěřiny. Důvodů tohoto stavu je přitom celá řada – nízká dostupnost a výběr produktů ze zvěřiny, platná legislativa, a to zejména ta evropská, a také vysoké ceny zvěřiny na trhu.
Petr Havel
24. 1. 2020
Slovensko bude v restauracích uvádět původ masa. Podle Čechů je to byrokracie
Na Slovensku začne co nevidět platit nový zákon, který se dotkne jak tamních restauratérů, tak i škol a hospůdek. Slováci ho vesměs vítají. Česká inspekce naopak podobné opatření považuje za zbytečnou byrokratickou zátěž.
Kateřina Čepelíková
31. 10. 2019
Počet nových komentářů
6
Restaurace nabízejí maso od českých sedláků
Na kvalitě výsledného jídla se projeví již způsob chovu, druh plemene i následné zrání masa. To si uvědomuje i řada podniků, které odebírají maso přímo od českých chovatelů. Podívejte se, v kterých restauracích můžete ochutnat pokrmy z masa od českých sedláků.
Petr Havel
24. 6. 2019
Jezme čerstvě: 7 zdravých potravin, které u nás rostou
V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Má to hned několik výhod.
Alena Přídová
29. 5. 2019
Počet nových komentářů
5
Cena vejce stále rozhoduje. Nejprodávanější jsou M z klece
Prodej a spotřeba vajec jsou v době Velikonoc nejvyšší z celého roku. A nejen během těchto svátků o tom, jaká vejce zákazníci nakupují, rozhoduje především jejich cena. Nejlevnější jsou vejce z klecových chovů.
Redakce
4. 4. 2019
Počet nových komentářů
2
Původní farmářské trhy se vracejí
Na farmářské tržiště na Kubáni se vrátil jeho zakladatel. A určitě je to dobře. Usiluje totiž o trhy potravinové, české a bez igelitek.
Petr Havel
3. 4. 2019
Počet nových komentářů
3
Zajímá vás víc původ potravin, nebo i použitá technologie?
Komentář
Parametry českých potravin netvoří je tuzemský původ surovin. Z hlediska spotřebitele, a zejména jeho zdraví, je důležité také to, jak byla příslušná potravina vyrobena.
Petr Havel
21. 3. 2019
Počet nových komentářů
2
Boží dary – příběh znojemských okurek i dalších českých potravin
Celkem osm příběhů českých potravin si mohou diváci České televize poslechnout vždy ve středu a v pátek kolem šesté hodiny večerní na druhém programu ČT. Nebo si také mohou přečíst knihu Boží dar, která v edici České televize spatřila světlo světa před několika dny jako plod spolupráce s ministerstvem zemědělství a Potravinářskou komorou ČR.
Petr Havel
28. 11. 2018
Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci
Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.
Petr Havel
11. 7. 2018
Počet nových komentářů
2
Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva
Média obletěla zpráva o tom, že česká vejce obsahují antibiotika. Proti čemuž se striktně ohradila Českomoravská drůbežářská unie. Kontroly jsou ale zvýšené, a to jak u dovozových vajec, tak u těch českých.
Kateřina Čepelíková
30. 3. 2018
Povinně české potraviny – odnese to zákazník
Komentář
Administrativně stanovený podíl českých potravin v obchodech nepomůže spotřebitelům, jenže možná ani výrobcům. Existuje cesta, jak prodávat víc českých potravin, ale kvóty to nejsou.
Petr Havel
7. 3. 2018
Ministerstvo dá milion korun na další testování dvojí kvality potravin
Aktualita
Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje tzv. dvojí kvalitu potravin. Tedy skutečnost, že potraviny prodávané v České republice, ale třeba také na Slovensku či Maďarsku, jsou horší kvality než v západní Evropě.
Lenka Krbcová
1. 3. 2018
Produkujeme 13× více drůbeže a 6× více sýra než za ČSSR, na Německo to nestačí
Komentář
Produktivita našeho potravinářství roste, ale proti EU je to pořád málo. Češi vyrábí potraviny neefektivně, a i proto jsou drahé.
Petr Havel
1. 3. 2018
Jak se pečou 100% české piškoty
Kulaté piškoty jsou u nás velmi oblíbené, jejich skutečně českých výrobců je přitom málo. Firma Perník se chlubí označením Česká chuť a tradiční výrobou.
Lenka Krbcová
21. 8. 2017
Počet nových komentářů
1
Jak se vyrábějí klasické rumové pralinky
Zajímá vás, jak „obalit tekutinu čokoládou, aby nevytekla“? Tušíte, kolik je v rumových pralinkách rumu a jak se tato tradiční pochoutka vyrábí?
Petr Havel
16. 8. 2017
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
90
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji