Hlavní navigace

Nová studie ukázala, proč je důležité, aby senioři zvýšili příjem vitaminu D

20. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vitaminy patří mezi základní živiny, jejichž nedostatečné množství významně ovlivňuje fungování našeho organismu. Málo vitaminu D, jak se nově ukazuje, nesouvisí jen se zvýšeným rizikem řady chorobných stavů, včetně covid-19, ale i se sníženou silou svalů, zejména u starších lidí.

Nedostatek vitaminu D může snížit funkci svalů v důsledku snížení produkce energie ve svalech. O studii, která byla zveřejněna v Journal of Endocrinology, informoval Státní zdravotní ústav. Experiment na myších zjistil, že nedostatek vitaminu D zhoršuje funkci mitochondrií ve svalech. To má význam pro svalovou funkci, výkon a zotavení svalu. Experiment naznačuje, že zvýšení dávek vitaminu D u starších osob by mohlo pomoci udržovat lepší svalovou sílu a funkci. Snižoval by zhoršování objemu svalové hmoty související s věkem. K potvrzení jsou ještě další studie.

Nedostatek vitaminu D souvisí s řadou nemocí

Vitamin D je vlastně hormon, o kterém je dobře známo, že je důležitý pro udržení zdraví kostí a ve vyšším věku je součástí prevence osteoporózy. Uvádí se, že nedostatek vitaminu D je v evropské populaci deficitní až u 40 % populace. Souvisí se zvýšeným rizikem řady chorobných stavů, včetně covid-19, rakoviny a diabetu. Ačkoli studie obvykle uvádějí spíše asociaci než příčinu, výhody doplňování vitaminu D jsou v současnosti významnou debatou o zdraví. Několik studií už poukázalo na vztah mezi nízkou hladinou vitaminu D a sníženou silou svalů, zejména u starších lidí.

Studie ukázala, že nedostatek vitaminu D snížil svalstvo o 37 %

Tým na Garvanově institutu lékařského výzkumu v Austrálii a spolupracujících univerzitách použil model na myších k určení účinků nedostatku vitaminu D vyvolaného dietou na mitochondriální funkci kosterního svalstva u mladých myší. Myši byly po dobu 3 měsíců buď krmeny dietou s normálním množstvím vitaminu D, nebo bez vitaminu D, který vyvolal jeho nedostatek.

Současná obvyklá hladina vitaminu D pro člověka je 40–50 nmol/l séra. Akutní nedostatek vitaminu D je diagnostikován, když hladiny klesnou pod 12 nmol/l. V průměru měly myši ve studii hladiny vitaminu D 30 nmol/l. Nedostatek vitaminu D vyvolaný dietou vedl k hladinám pouze 3 nmol/l. Ačkoli je tato hladina extrémní, je někdy pozorována u lidí a je stále v klinicky uznávaném rozmezí. Po třech měsících nedostatku vitaminu D vyvolaného dietou bylo zjištěno, že mitochondriální funkce kosterního svalstva byla narušena až o 37 %.

Co jíst, abychom doplnili vitamin D ze stravy

Konzumace dvou porcí ryb týdně (z nichž jedna porce mají být ryby s vyšším obsahem tuku) významně přispívá k příjmu vitaminu D.

Potraviny bohaté na vitamin D:

  • tučné ryby (sleď, sardinky, losos, makrely),
  • vnitřnosti (zejména játra),
  • vaječný žloutek,
  • mléčné a další výrobky fortifikované vitaminem D (viz galerie),
  • máslo a margarín,
  • sýr,
  • nefortifikované mléko (v menší míře),
  • maso (v menší míře).

Zdroj: Anses, Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost 

Prevence nedostatku vitaminu D u starších lidí může pomoci udržet svalovou výkonnost a snížit riziko onemocnění souvisejících se svaly, jako je sarkopenie – úbytek svalstva s věkem. K potvrzení jsou však nutné další studie, které zkoumají přímý účinek nedostatku vitaminu D na funkci a sílu svalů.

Nedostatek vitaminu D a špatná funkce svalů ve věku nad 60 let

Nový výzkum publikovaný v Clinical Interventions in Aging ukazuje, že nedostatek vitaminu D je důležitým faktorem špatné funkce kosterního svalstva u dospělých ve věku 60 let a starších. Zachování funkce kosterního svalstva po celý život je klíčovou součástí úspěšného stárnutí, při podpoře nezávislosti, mobility, kvality života, snižování počtu pádů a slabosti. Je známo, že cvičení zachovává funkci svalů, stále rostou důkazy, že adekvátní stav vitaminu D může být ochrannou.

Prevalence svalové slabosti byla dvakrát vyšší u starších dospělých s nedostatkem vitaminu D (40,4 %) ve srovnání s adekvátností vitaminu D (21,6 %). Podobně byla snížená „svalová výkonnost“ třikrát vyšší u starších dospělých s nedostatkem vitaminu D (25,2 %) ve srovnání s adekvátností vitaminu D (7,9 %).

Galerie: Potraviny obohacené vitaminem D na českém trhu

Studie potvrdila související výhody fyzické aktivity

Starší dospělí, kteří se účastnili pravidelné mírné fyzické aktivity, měli významně nižší pravděpodobnost špatné svalové síly a fyzického výkonu. Stručně řečeno, nedostatek vitaminu D byl spojen se sníženou svalovou silou a výkonem ve velké studii starších lidí žijících v komunitě.

Udržování funkce svalů je při podpoře zdravého stárnutí neuvěřitelně důležitá a často přehlížená. Zjištěné důkazy mají strategický význam v oblasti veřejného zdraví. Cílem je zlepšení příjmu vitaminu D u starších osob. Nedostatek vitaminu D a fyzická aktivita jsou ovlivnitelné faktory. Některé země, například Finsko, již úspěšně zavedly politiku obohacení potravin vitaminem D.

Preventivní závěr pro seniory?

Dostatek vitaminu D díky UVB záření ze sluníčka máme většinou jen od května do září. Není to bohužel často situace starších osob, které tvoří vitamin D podstatně hůře, nechodí často na sluníčko a ví se, že při vyšším BMI se zjišťuje určitá „rezistence na vitamin D“. Vzdáleně se to dá přirovnat k diabetu 2. typu. Nejpřesnější je spolupráce s praktickým lékařem, ten doporučí měření v krevním séru a upraví dávku vitaminu D v doplňcích stravy, pokud nevyužívá starší osoba 60+ dietu s potravinami s obsahem tohoto vitaminu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).