Hlavní navigace

Neuvěřitelné knedlíky: dýňové noky ke svíčkové a knedlík k rybě

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Říká se, že klasika se neomrzí, ale platí to i o knedlících? Možná je na čase vyměnit klasický houskový knedlík ke svíčkové za dýňové nočky nebo za houskový knedlík s mandlemi. Vyzkoušejte netradiční knedlíkové přílohy.

Bramborové či houskové knedlíky patří k české klasice, která obvykle nechybí u omáček, jako je rajská, svíčková, koprová nebo houbová či křenová. Jen málokdo si k nim dovede jako přílohu představit něco jiného. A přece to jde.

S odborníky jsme si povídali o knedlících, které pravděpodobně neznáte, ale třeba je rádi vyzkoušíte, buď ke klasickým českým omáčkám, ale třeba i k rybě. Případně samotné, jen s cibulkou opečenou na sádle. Naším průvodcem je i tentokrát – jako v ostatních dílech seriálu Budiž knedlík! – Petr Kosiner, majitel firmy Knedlíky Láznička a jeden z autorů nové Velké knedlíkové kuchařky, a také Kateřina Bednářová, její food editorka.

Co se dozvíte v článku
  1. Bylinkové knedlíky
  2. Knedlíky se zeleninou
  3. Knedlíky s luštěninami
  4. Regionální knedlíky
  5. Specialita šéfkuchaře: svatební knedlík s mandlemi

Bylinkové knedlíky

S kudrnkou

„My děláme i houskové knedlíky bylinkové, které se připravují stejně jako klasické houskové knedlíky, ale navíc obsahují čerstvou kudrnku či petržel listovou. Dříve jsem přidával kopr, ale ten někomu nevoněl,“ říká Petr Kosiner. Použít výraznou bylinku v knedlíku totiž výrazně zúží jeho využití.

Se šalvějí

Ovšem pokud chystáte například maso na šalvěji, knedlíky s nasekaným tzv. babským uchem celý pokrm skvěle doplní.

Obecně vzato se bylinkové knedlíky hodí k omáčkám, které mají zeleninový základ; jde tedy například o omáčku koprovou, křenovou nebo rajskou.

Knedlíky se zeleninou

S mrkví či celerem

Pokud potřebujete do dětí dostat trochu více zeleniny, můžete jim připravit mrkvové či celerové knedlíky. „Připravíte si klasické těsto na bramborový knedlík a do něj nastrouhejte mrkev nebo celer,“ radí Petr Kosiner.

Poměry jednotlivých surovin jsou přitom na vás, chcete-li bramborový knedlík s mrkví, budou v těstě převládat brambory, ale zkusit můžete i celerové knedlíčky, kde prim bude hrát právě celer. „Do celerového knedlíku dáte 50 % celeru, 20–30 % brambor, vajíčko a krupičku, sůl a máte těsto na fantastický knedlík,“ radí s přípravou majitel knedlíkárny.

S květákem

Knedlíky se zeleninou lze připravit i jako hlavní jídlo. „Pro Velkou knedlíkovou kuchařku jsme připravovali i květákové noky z uvařeného květáku a mozzarelly, které jsme podávali s osmaženou cibulkou a špenátem,“ přidává další zajímavý tip k vyzkoušení Kateřina Bednářová.

S batáty

Ani halušky nemusí mít stále stejnou bramborovou chuť a už vůbec je nemusíte připravovat jen z brambor a polohrubé mouky. „Připravit je můžete i z nastrouhaných batátů doplněných o vejce a pohankovou mouku. Před podáváním je smícháte s bryndzou, opečenou cibulkou a slaninou,“ doporučuje food editorka.

S dýní

Ke svíčkové nebo jiným sladším omáčkám se podle Petra Kosinera náramně hodí i dýňové nočky. „Nastrouháme 70 % dýně, 20 % brambor, přidáme krupičku, chilli, sůl a vypracujeme těsto, které trháme na menší kousky a vaříme v páře. Podle mě jde o jeden z nejlepších a nejchutnějších knedlíků, chcete-li nočků, co znám,“ říká Petr Kosiner.

S chřestem

Velkým překvapením pro nás může být informace o tom, že knedlík se hodí i k rybě. Tedy ten polentový. „Když si připravíte polentu a do středu šišky zabalíte zelený chřest, knedlík uvaříte ve folii a pak ho nakrájíte, tak se krásně hodí i k pstruhovi,“ přichází se zajímavým tipem Petr Kosiner.

Se zelím

Hanácké zelňáky znají lidé spíše jako pečený hanácký bramborák. „Mě ale napadlo udělat je v podobě trhaných knedlíků, kdy smícháte půl na půl brambory s kysaným zelím, přidáte vajíčko, sůl, koření atd. a trháte těsto, které vaříte v páře. Knedlíky se dají jíst samotné, opečené na sádle nebo s opečenou cibulkou. Ani po letech, co je děláme, jim po uvaření v páře neodolám a musím je ochutnat,“ přiznává se Petr Kosiner.

S křenem

„Když připravujeme křenové knedlíky, čerstvý křen nastrouháme přímo do těsta na knedlíky a pak je uvaříme. Jsou vynikající přílohou například ke guláši,“ láká k vyzkoušení Petr Kosiner.

Galerie: Velká knedlíková kuchařka

Knedlíky s luštěninami

S červenou čočkou nebo jáhlami

Knedlíky můžete vyrobit i z červené čočky. „Mohli jsme využít mouku, ale my jsme chtěli zachovat tu hrubou strukturu čočky. V kuchařce tak máme u znojemské pečeně nočky z červené čočky.“

Mimochodem k této moravské klasice se náramně hodí i chalupnický prosný knedlík. „Obsahuje jáhly a skvěle se hodí i k jakékoliv omáčce, k níž byste dali bramborový knedlík,“ upřesňuje Kateřina Bednářová.

Z cizrny

Mouka z cizrny zas může hrát prim u cizrnových bochánků, které se hodí jako příloha k dušeným hovězím líčkům.

Regionální knedlíky

S žitnou moukou

Máte-li chuť ozvláštnit přílohu k uvařenému uzenému masu a zelí, zvolte knedlík z žitné mouky. Tento rustikální knedlík je speciální zejména tím, že se vaří ve vývaru z uzeného.

Bramborový s houskou – Kloß (Klos)

Knedlíky bramborového typu, které jsou populární zejména v Německu, vám přidělají práci, ale výsledek překvapí. Velký kulatý bramborový knedlík velikosti tenisáku nese jméno Klos. Jeho výjimečnost spočívá v tom, že bramborové těsto (polovina brambor uvařených, polovina syrových) je naplněno kostičkami housky – sušenými například v troubě. Navíc se vaří ve vodě s přidaným škrobem. „Nejdříve se vaří prudce, pak se nechá táhnout a nakonec se znovu přidá var. Právě pečivo uvnitř knedlíku z něj během varu vytáhne vodu a má jemně patlavou, ale strašně dobrou chuť,“ popisuje Petr Kosiner.

Klos se hodí jako příloha třeba k pečenému vepřovému kolenu nebo k vepřovému masu se zelím.

Specialita šéfkuchaře: svatební knedlík s mandlemi

„Na jednu velkou svatbu jsem byl jednou požádán o přípravu speciálních knedlíků ke svíčkové. A tak jsem vymyslel houskový knedlík mandlový, kterému od té doby říkáme svatební,“ vypráví Petr Kosiner o vzniku toho nejspeciálnějšího knedlíku, jaký kdy připravil.

Výjimečný je zejména tím, že uvnitř i v ně knedlíku jsou mandle. „Hotovou šišku s ořechy obalíme v nasekaných mandlích, až knedlík prakticky není vidět. A pak ho dáme vařit do páry. Když je knedlík hotový, jsou mandle měkké a ke svíčkové je taková příloha naprostým luxusem,“ rozplývá se Petr Kosiner.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).