Hlavní navigace

Test bramborových knedlíků: domácí recept to natřel útočné zbrani

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Vyplatí se koupit hotový knedlík nebo domácí ničím nenahradíte? Jak se to vezme. Nejbramborovější je domácí, zbytečně nejžlutější knedlík z prášku a hotovka není vždycky k zahození.

Knedlík domácí, koupený už hotový nebo suchá směs určená k dalšímu zpracování na vlastní plotně? Dnes jsme si pod drobnohled vzali tři druhy bramborových knedlíků. Zhodnotíme čas, náklady, pracnost i chuť všech vybraných produktů, aneb na Vitalii máme bramborové hody.

Tak jako každý, kdo si neumí představit moravského vrabce bez jiné přílohy než bramborových knedlíků, i my jsme se vydali do obchodu, abychom dokoupili potřebné suroviny. Nejprve kupujeme brambory, hrubou mouku, vejce a sůl, protože první šiška bude domácí, klasicky z uvařených brambor. Jako druhý nám padl do oka hotový výrobek označený Poctivé české výrobky – bramborový knedlík, který stačí už jen ohřát. Coby třetí do party se přidá směs Bramborové knedlíky Lukulus od Natury. Čtvrtého závodníka kupujeme ve farmářské prodejně, jde o Bramborový knedlík Láznička.

Vítěz v rychlosti je jasný předem, další se uvidí

První rozdíl mezi zúčastněnými je zjevný. V domácím knedlíku nebude sušená bramborová kaše ani konzervační látky a fůra stabilizátorů, jimiž se dme sušená směs. Důvod přítomnosti barviva v sušené směsi nemohu rozlousknout… Možná, že jsme skutečně zapomněli na to, že pravá šunka není růžová a poctivý knedlík není žlutý jak pampelišky. Ale oku kupujícího výsledný produkt asi lahodí, jinak by výrobce přidáváním kurkumínu ztrácel čas.

Je jasné, že hotové knedlíky, které stačí jen ohřát, zrychlí přípravu na nejnižší možné minimum. Valnou část testu tedy budeme věnovat složení, vzhledu a chuti doutnajících příloh.

Hotová šiška obsahuje jen 30 % vařených brambor, bramborové těsto je tvořeno bramborovými vločkami, sušenou vaječnou směsí, kořením (?) a krupicí. Dovedu si představit, že poctivě vyrobený český knédl bude imitovat můj recept na domácí přílohu. Půlkilový knedlík za 29 korun si alespoň po náhledu na složení představujeme s výrobcem rozdílně.

Vzhled - Dokonalá šiška vznikla zasvorkováním do „střívka“, ve kterém se zjevně vařila ve výrobně. Na talíři budete mít kolečka jak ze soustruhu. Brambory nejsou v produktu patrné, tuhá konzistence. Knedlík je vhodný jako útočná zbraň.

Vůně - Neidentifikovatelná, o vůni zde nemůže řeč.

Chuť – Asi jako uvařená bramborová kaše v tuhém stavu, „prášková“ chuť se nezapře, v ústech se rozdrobí na prach.

Čas strávený s přípravou – 8 minut

Náklady – 29 Kč + halířové položky za energii při ohřátí

Druhá hotová šiška. Obsahuje jen běžné ingredience, které použijete i při domácí výrobě. Složení, kterému rozumíte, když nejste kuchařský guru (nebo chemik).

Vzhled – Šiška je nepravidelná, je znát, že jsou knedlíky válené ručně, póry nejsou patrné.

Vůně – Voní po bramborách, i když převažuje mouka.

Chuť – Nejvíce se přiblížila domácí výrobě, na řezu jsou patrné strouhané brambory.

Čas strávený s přípravou – 8 minut

Náklady: 24 Kč + halířové položky na energii při ohřátí

Jeli jsme podle návodu v Domácí kuchařce.

Recept na bramborový knedlík domácí:

  • 300 g uvařených brambor ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • jedno vejce
  • sůl

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Nastrouhejte na jemném struhadle a na vále rukama propracujte společně s vajíčkem, částí hrubé mouky a solí. Mouku přidávejte podle potřeby. Knedlik by měl být vlačný a neměl by se lepit na ruce.

Vzhled – Knedlíky nejsou kulaté, jsou to spíš šišky. Uvnitř koleček jsou patrné vzduchové póry. Určitě by se daly vyválet dokonalejší.

Vůně – Typická pro domácí bramborové knedlíky.

Chuť – Nejbramborovější.

Čas – Nad domácími knedlíky jsme celkově strávili 58 minut (strouhám ručně).

Náklady – suroviny 8 Kč + energie 3 Kč

Obal knedlíků vysílá do světa zprávu, že se jedná o tradiční recepturu. Ona tradiční receptura má 16 řádků. Dva druhy kypřidel v bramborovém knedlíku z bramborové kaše, barvivo, konzervační látky, stabilizátory, to nezní jako recept z tradiční kuchařky našich babiček.

Vzhled - Nejžlutější knedlíky na světě po rozkrojení vypadají jako klon bramborových s houskovými.

Vůně – Překvapivě velmi bramborová.

Chuť – Gumová. Obilné křupky jsou v knedlících spíš navíc než na chuť. Jsou suché.

Čas – Celkově jsme nad knedlíky strávili 40 minut.

Náklady: 20 Kč + energie při vaření 3 Kč

Váha všech knedlíku se pohybovala kolem půl kila, jediná sypká směs byla po uvaření o 100 g těžší. Jedná se tedy o váhově srovnatelné výrobky. Je však třeba připomenout, že v hromadě koleček z pytlíku budete mít i hromadu stabilizátorů, konzervačních látek a kypřidel, kterým se při domácí výrobě bezpečně vyhnete. Domácí knedlík chce trochu cviku, na první dobrou asi neskončíte lépe než já. Můžete šišku rozvařit, nedovařit, s domácím bramborovým je práce jak na kostele, ale hotovkou jeho chuť nenahradíte, i když sáhnete po nejdražším válečku.

Knedlíky obecně asi nepatří mezi přílohy, které bychom do sebe tlačili denně, proto když už si chceme pochutnat, stojí za to ušpinit si ruce a šišku si vyválet doma. Vlastní, bez ingrediencí, které jsou běžnému kuchtíkovi nedostupné (kořenky se stabilizátory má doma opravdu jen chemik). A je úplně jedno, že knedlík nebude pravidelný jak kolečko gothaje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).