Hlavní navigace

Marmeláda? Jde to i bez vaření

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
Černý rybíz se ideálně hodí pro přípravu rychlé marmelády. A navíc – bude opravdu rybízová, a ne s jablečným želé, které najdete snad ve všech kupovaných produktech, i když se jmenují všelijak.

Léto doslova svádí k rychlým úpravám ovoce i k dlouhodobějšímu uchování. Zavařeniny k létu neodmyslitelně patří, i když jeden čas ubývalo hospodyněk, kterým se chtělo v letním parnu stát u sporáku a vařit džemy. Dnes se trend zase vrací k domácí výrobě (snad i díky vysokému obsahu jablečného želé v jakékoliv marmeládě, jež se tváří jako borůvková, jahodová nebo meruňková), prostě domácí je domácí a jedna z nejaromatičtějších a nejlepších vůbec je ta, kterou si pamatuji ze svého dětství.

Černý rybíz jako malá lékárna


Autor: Renata Petříčková

V červenci a srpnu se sklízí červenočerné, charakteristicky voňavé bobule, jež někomu nepřekonatelně zapáchají. Ano, ta jejich „divočina“ je tím, co někoho odrazuje. Ovšem plody jsou velmi zdravé, obsahují mnoho vitamínu C i jiných antioxidantů. Navíc šťáva z černého rybízu stimuluje imunitní systém člověka.

Snadno ale můžete vyrobit něco, co i z nenáviděného rybízu udělá v očích některých lahodnou pochoutku. Ano, i ti, jež rybíz nenávidí, mohou (ale nemusí) milovat tuhle dobrotu!

Nevařená marmeláda z černého rybízu

Potřebujeme:

  • 1 kg černého rybízu
  • 1 ½ kg cukru (jemnější) (v některých receptech najdete poměr 1:1, tedy kolik rybízu, tolik cukru)

1. postup

Rybíz rozmixujte a přidejte cukr. Nechte 24 hodin rozležet, občas zamíchejte celou voňavou hmotou. Cukr se tak pomalu rozpustí.

Poté vlijeme do čistých vyvařených skleniček a uložíme do chladničky. Vydrží zhruba půl roku, ale při dobrém uskladnění a trošce štěstí (že skleničku nenavštíví plodná spóra plísně), vydrží i rok.

2. postup

Rybíz rozmixujte a postupně do něj přidáváte cukr. Opět trochu rozmixujte. Cukr přidáváme po lžících a vždy zamixujeme. Chce to čas a trpělivost, cukr se musí úplně rozdrtit a rozpustit, takže můžete mixovat třeba hodinu, samozřejmě s přestávkami. Nechte směs třeba chvíli uležet, aby se zrnka cukru rozpustila. A zase promixujte. Je to spolehlivější způsob, jak přijít k dokonale hladké marmeládě.

Rumový tip: do samotné marmelády můžete přimíchat trochu rumu, případně zkusit trik našich babiček, a sice vypláchnout skleničky rumem a pak trošičku, sotva viditelnou vrstvou rumu zalít povrch. Zaručeně se pak prý nezkazí.

Chcete si koupit čerstvé ovoce nebo třeba okurky na zavařování?

Navštivte FARMÁŘSKÉ TRHY

Na co se hodí?


Autor: Renata Petříčková

Černorybízová marmeláda se hodí na čerstvý chleba s máslem, případně i bez másla. Je totiž výtečná, ale její chuť je natolik zvláštní, že bych ji nedávala třeba do palačinek nebo na lívance. Tam by působila poněkud exoticky.

Pro mě je to prostě ideální marmeláda na chleba.

Z něčeho jiného? Raději ne. Můžete to zkusit, ale výsledek bude asi nevalný. Černý rybíz se na tuto nevařenou marmeládu hodí ze dvou důvodů – je jemný, jeho pecičky jsou měkké, dokonale se rozmixují. A za druhé obsahuje hodně pektinů a tak částečně tuhne sám od sebe. Ani z červeného rybízu asi nepochodíte, marmeláda zůstane řídká a pecičky vadí. To samé platí pro maliny i ostružiny.

Fofr marmeláda na rychlou spotřebu

Použití jiného ovoce na nevařené pokusy tedy nedoporučuji, ale můžete zkusit bleskovou vařenou marmeládu. Je hotová natošup, ale počítejte s tím, že nemusí být tak tuhá jako ta vařená s želírovacím přípravkem.

Recept je jednoduchý: Namixované nebo nakrájené ovoce povaříme a smícháme s doporučenou dávkou cukru. Vlijete do skleniček, zavíčkujete a uložíte do ledničky. Tuto ovocnou sladkou směs a pomazánku musíte spotřebovat opravdu brzy, protože se začne brzy kazit. Ale tento možná na první pohled nezajímavý recept se hodí pro případ, že máte velmi málo ovoce, třeba borůvek nebo malin, a přesto si chcete připomenout snad již dávno zapomenutou chuť pravé marmelády nebo džemu. A s malým množstvím ovoce by se vám velké zaváření asi nevyplatilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).