Hlavní navigace

Domácí zmrzliny

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Zkusili jste si někdy v letním horku připravit vlastní zmrzlinu? Není to těžké a můžete si namíchat příchutě, jaké v krámě nekoupíte. S bezovým sirupem? S bylinkami? Nebo s panákem likéru?

Vyrobit si domácí zmrzlinu je vlastně úplně jednoduché. Možná ještě o chlup jednodušší je příprava domácího nanuku; zmrzlina totiž vyžaduje trochu toho šlehání a hnětání, musíme ji trochu provzdušnit. Jen tak bude lehká jako dech – je to takový vrchol mraženého tvoření v kuchyni.

Jogurtový nebo tvarohový? Příchuť libovolná!

Začněme ale nanukem, ať se v tom vedru moc nezdržujeme a co nejrychleji se  ochladíme. Základem je hmota, kterou tvoří jogurt nebo tvaroh, nebo oboje v libovolném poměru. Vše můžete klidně osvěžit i zbytkem kondenzovaného mléka nebo smetany či jako základ použít i zakysanou smetanu.  Když se to vezme kolem a kolem, takový nanuk může být směsí „zbytků“ z ledničky.

A teď příchuť – buď jen tak sladké, tedy pouze s přídavkem moučkového cukru nebo glukopuru.


Autor: Agentura SXC

Svěží příchuť však získá jogurtový či tvarohový nauk přídavkem ovocného sirupu nebo marmelády. Rozmíchejte jej v množství podle vaší chuti třeba s malinovým sirupem. Je to delikatesa! Výtečné jsou též sirupy bezové nebo bylinkové. Nebo meruňkové. A co třeba zelené překvapení  a sice jogurt smísený s kiwi sirupem?

Tady respektujte snad jen fakt, že sirupy jsou sladké, takže někdy netřeba základní hmotu ani cukrem doslazovat. Náplní plníme speciální formičky z obchodu.

Likérová delikatesa pro dospělé a ovocná pro všechny

Zcela úžasnou kapitolou jsou pak alkoholové nanuky, kdy do mléčné směsi přidáme třeba vaječný koňak nebo jiný sladký, silný likér. To jsou samozřejmě variace jen pro dospělé. S množstvím alkoholu to ale nepřeháníme, „ožrat“ se po nanuku v letním vedru nemusí být dvakrát příjemné.

Nejjednodušší nanuk je ryze ovocný, kdy formičku naplníme rozmixovaným ovocem. Nejlepší jsou jahody a borůvky, ale k zahození nejsou ani borůvky samotné. Snad jen s banánem nebo kiwi to nezkoušejte, hmota hnědne a není pěkná, ani dobrá.

Nemáte-li speciální formičky, musíte si najít nějakou nádobku vhodného tvaru, takovou, aby se z ní dal nanuk po lehkém nahřátí (třeba pod tekoucí horkou vodou) snadno vyndat (tedy ne lahvičku, která má užší hrdlo) a nějaká „píchátka“, jež budou suplovat držátko.

Chcete čerstvé ovoce? Zajděte na FARMÁŘSKÉ TRHY!

V aktuální nabídce najdete i řadu „zmrzlinových inspirací“.

Zmrzlinový sorbet

Příprava sorbetu
Autor: Renata Petříčková

Příprava sorbetu

Zmrzlinový sorbet je vlastně také jednoduchý. Jde o ledovou tříšť oslazenou šťávou nebo sirupem. Postup při výrobě vyžaduje přítomnost u mrazáku. Nejprve je totiž třeba nechat směs namrazit, jen lehce, aby byla zmrzlá, ale zároveň ne příliš tvrdá.

Znovu ochucený led rozmixujeme a znovu dáme zmrznout. Tak se do směsi dostane vzduch a bude lehčí. Hotovo!

Mléčná zmrzlina na sto způsobů

Úžasně lahodná hladivá zmrzlina vznikne, když našleháte šlehačku a tu ochutíte, třeba strouhanou čokoládou nebo ovocem. Do našlehané hmoty můžete přidat i kondenzované mléko.

To ovšem může samo o sobě tvořit základ zmrzliny. Musíte ho však například v mixéru pořádně šlehat podobně jako koktejl. Tím vznikne lehce napěněná směs, která zmrzne lehce a bez problémů. Pokud chcete mít zmrzlinu opravdu jemnou, pak ji musíte opět jen tak napůl zmrzlou znovu rozmixovat.

Vyzkoušejte!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).