Hlavní navigace

Ideální čas pro nové brambory

Sdílet

Sezona nových brambor je v plném proudu. Jsou voňavé, lehce nasládlé a přitom dietní a hlavně plné vitamínů. Poradíme vám, jak si na nich co nejvíc pochutnat.

Nové brambory nám obchody nabízejí už v březnu a pravda, nemusí být chuťově nutně lepší, než ty staré, protože k nám jedou velmi dlouhou cestu například z Řecka nebo dokonce z Afriky. Bývají mdlé a bez chuti.

Nejlepší jsou ty, které jsou k dostání právě nyní a pokud možno, pocházejí z českých luhů a hájů. Pomineme-li smutný fakt, že až příliš mnoho brambor je zde zemědělci pěstováno za účelem následné přeměny na bramborový líh, jsou české brambory kvalitní. Snad právě proto je to škoda. Pokud si chcete pochutnat na těch opravdu nejlepších, kupte je přímo od farmáře, na farmářském trhu nebo systémem biobedýnek. Samozřejmě nemůžu opomenout brambory z vlastní zahrádky.

Každý čtvrtek vám přinášíme Aktuální přehled farmářských trhů

Vaříme či pečeme ve slupce


Autor: Renata Petříčková

Nejlepší je vařit nové brambory ve slupce, čímž uchováme nejvíce vitamínů a minerálů, jejichž obsah je právě v nových bramborách nejvyšší. Jde například o vitamín C, jež se však tepelnou úpravou většinovým podílem ztrácí, dále pak vitamíny skupiny B a celá škála různých minerálů, namátkou třeba draslík nebo hořčík.

Zároveň jsou takto upravené brambory kaloricky chudé, takže se hodí pro různé druhy diet a to jak redukčních, tak třeba šetřících. Pokud je vhodně zkombinujete, tedy bez nezdravého tuku, mohou být nápomocny i při snižování hladiny cholesterolu.  Nové brambory pročišťují organismus a jejich konzumace pomáhá ledvinám při odvodňování.

Nové brambory vařené ve slupce rády pukají. Je to tím, že obsahují velmi mnoho vody. Babská rada říká, že puknutí se vyhnete, pokud bramboru propíchnete jehlicí na špízy.  

Další pochoutkou, která je v tuto dobu naprosto neodolatelná, jsou pečené nové brambory. Jednoduše je omyjte dočista, i se slupkou je rozpulte a dejte do trouby na čtvrt hodiny upéct. Vynikající jsou jen se solí a s máslem, nebo můžete kouzlit s různými přídavky.

Například:

  • Bylinky
  • Sušená rajčata
  • Olivy
  • Hrubozrnná sůl (ta dá bramborám zase úplně jiný šmrnc)
  • Najemno pokrájená slaninka
  • Potřené medem s balzamikovým octem
  • S různými druhy sýrů (niva, parmezán)
  • Plněné sýry, tofu nebo mletým masem
  • Posypané osmahnutými čerstvými houbami (hříbky, babky, bedly…)
  • Jemně posypané parmskou šunkou
  • Posypané pórkem
  • S výtečným bazalkovým pestem

Inspirujte se: Průvodce bylinkami a kořením

Poradíme vám, kam přidat špetku a kam celou lžičku. Bylinky a koření umí zázraky. 

Také můžeme podávat různé zálivky, omáčky, u kterých tvoří základ buď jogurt, nebo smetana nebo nastrouhané tofu, například pro toho, kdo vyznává dělenou stravu. Ochutit je můžete bylinkami, olivovým olejem, česnekem, cibulí a podobně.

  • Babská rada: Brambory lépe oškrábeme, když je necháme půl hodiny namočené v osolené vodě.

Nedusit, jen lehce na ně!


Autor: Agentura SXC

Nové brambory se rychle vaří, zpravidla jim stačí 15 až 20 minut varu a jsou dokonalé. Naopak se nehodí pro dušená jídla, pro jídla, kde jsou brambory hlavní složkou, protože se příliš brzy rozpadají, jelikož obsahují hodně vody. Záleží ovšem na varném typu brambor. Říká se, že z nových brambor se nehodí dělat bramboráky, protože jsou příliš křehké a vodnaté. Pokud ovšem zvolíte pevné lojovité brambory, které mohou mít trochu problém s klasickým vařením, budou i bramboráky dobré. Musíte je však citlivě a náležitě doplnit třeba ovesnými vločkami nebo špaldovou moukou. Nemusíte se vyhýbat ani celozrnné, dodá bramborákům velmi zajímavou chuť a konzistenci. Záleží asi na každém, ale mě připadají nejlepší nové brambory spíše škrobovité, takové, které kupujeme na bramborovou kaši.

Čtěte také: Není nad čerstvé ryby 

Přinesli jste si z trhu, popřípadě ulovili čerstvé ryby? Zbývá už jenom vymyslet, jak je připravit.

Nazelenalé neberte!

Nazelenalé samozřejmě vyhazujte, ani je nevykrajujte, jedovatý solanin je ve zvýšené míře obsažen v celé nazelenalé bramboře. Správné skladování je základem, a vyplatí se vědět, že brambory potřebují chladný, tmavý sklep, který však musí být suchý a teplota v rozmezí 4 až 6 stupňů Celsia. To však má málokdo, takže v lednici brambory patří do spodní přihrádky na zeleninu, kde jsou podobné skladovací klimatické podmínky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).