Hlavní navigace

Kvíz: Ukažte, jak si pamatujete výrobky, které se kupovaly před rokem 1989

12. 5. 2024

Sdílet

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte.

Víte, kam se chodilo na mléčné koktejly nebo jahody se šlehačkou? Kdy se začaly vyrábět oblíbené vánoční kolekce plné čokolád, které se věšely na stromeček? A jaká slavná auta, respektive jejich repliky byste před rokem 1989 našli mezi hračkami? Mimochodem, některé se vyrábějí ještě dneska.

Možná víte, možná tušíte. Otestovat si svoje znalosti můžete v následujícím testu. Stačí kliknout na zelený obdélníček. 

Mimochodem, v dobách, kdy se každou chvíli nedalo něco sehnat, patřila i mnohá kosmetika k podpultovému zboží. Bez ohledu na to, jak kvalitní byla. Platilo to ostatně i o výrobcích ze sortimentu drogerie, kdy občas nebyl k mání toaletní papír a jindy zase hygienické vložky.

Výběr šamponů či dekorativní kosmetiky byl dost omezený, značek bylo na trhu jen pár a málokoho napadlo se dívat na složení či kvalitu. Kdysi, dejme tomu v 60. letech, se dokonce občas oči malovaly vypálenými zápalkami, řasám pomáhal ke zvýraznění krém na boty a účes se zpevňoval cukerným roztokem nebo pivem.

Chybí vám nějaký oblíbený kosmetický výrobek z minulosti?

Fotografie v kvízu zobrazují vesměs předměty ze sbírek pražského Retro muzea, které několik let sídlilo v pražské Kotvě – letos v lednu však muselo prostory kvůli chystané rekonstrukci brutalistní ikony opustit. Nové působiště zatím teprve hledá. 

Galerie: Kosmetika ze 70. a 80. let minulého století

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).