Kopřivový čaj připravte z mladých listů. Rostlina pomáhá s hubnutím a cholesterolem

Sdílet

Kopřivový čaj
Autor: Shutterstock
Kopřivový čaj není v bylinkářství žádným nováčkem, pije se už po staletí a povědomí o něm se stále zvyšuje. Pryč jsou doby, kdy se kopřiva považovala pouze za obtěžující plevel. Nyní se na ni začíná nahlížet spíše jako na léčivku s řadou zdravotních přínosů, a to díky obsaženým vitamínům a minerálům. Čaj máte navíc hotový raz dva.

Kopřivový čaj má zřejmě kořeny v Číně. Už odedávna se kopřiva používala jako léčivá bylinka, Egypťané jí léčili artritidu a bolest zad, zatímco římským vojákům sloužila k zahřátí. Současný výzkum se míněním o její léčivé moci zabývá a některé její zdraví prospěšné účinky potvrzuje. 

Co se dozvíte v článku
  1. Kopřiva dvoudomá
  2. Sběr kopřivy
  3. Účinky kopřivového čaje
  4. Obsažené látky
  5. Příprava kopřivového čaje

Kopřiva dvoudomá

Kopřivový čaj se dělává z kopřivy dvoudomé, vyznačuje se zemitou chutí. Oplývá močopudnými účinky, kvůli čemuž byste ho raději neměli pít přímo před spaním.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je bylinou, kterou asi nejvíce charakterizují žahavé chloupky na jejím stonku a listech. Její listy, stonek, ale i kořen je možné rozdrtit a použít na výrobu tinktur nebo právě čaje. Štiplavosti rostliny se přitom zbavíte tak, že ji spaříte vroucí vodou.

Narazit na ni není těžké, vyskytuje se v lesích, křovinách, na lukách, poblíž lidských obydlí a podél cest. Původně se soustředila zejména v lužních lesích. Kopřiva upřednostňuje stinná stanoviště a dusíkatou půdu s vyšší vlhkostí.

Sběr kopřivy

Na sběr kopřivy se vybavte rukavicemi, abyste se zbytečně nepopálili. Nejvhodnější dobu ke sběru představuje jaro, kdy po zimě vyrůstají mladé listy kopřivy. Kopřivu však lze sbírat až do konce podzimu, starší listy ovšem mohou být tužší a chutnat nahořkle, proto je dobré stihnout si nasbírat listy ještě před jejím odkvětem.

Za ideální čas ke sběru se považuje doba těsně po poledni, naopak se vyvarujte sběru kopřivy ve znečištěných oblastech, například u silnic. Omyté listy následně můžete sušit na čerstvém vzduchu a stinném místě, v sušičce maximálně do teploty 50 °C. Kdybyste je chtěli zmrazit, nejdříve je oblanšírujte a poté jimi naplňte mrazicí sáček. 

Léčíte se doma bylinkami?

Účinky kopřivového čaje

Pokud ho nepijete jen kvůli chuti, ale zajímá vás, jaké má kopřivový čaj účinky, už od nepaměti se věřilo, že dokáže ulevit od bolesti svalů a bolesti související s artritidou. Na základě novodobého bádání se skutečně zdá, že může vést ke snížení zánětu a bolesti pojící se s osteoartrózou. Pokud jde o to, jak často pít kopřivový čaj, při artritidě je možné si dopřát šálek kopřivového čaje až 3× denně.

Úlevu od nepříjemných projevů může přinést lidem s ekzémem, akné nebo lupénkou. Z kopřivy mohou mít užitek i osoby potýkající se s močovými problémy, například benigní hyperplazií prostaty. Kopřiva totiž přispívá k vyplavení škodlivých látek z močových cest a blokuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron, silnější formu tohoto hormonu. 

Dále má vliv na hladinu cukru v krvi, podílí se na jejím snížení, jelikož napomáhá slinivce břišní uvolňovat více inzulinu regulujícího hladinu cukru v krvi. Nesnižuje jen hladinu cukru, ale rovněž krevního tlaku a cholesterolu, a to díky obsaženému kvercetinu - dokládá to například tato studie. Nepředstavujte si však, že stačí pít čaj s kopřiv a váš případně zvýšený cholesterol půjde dolů. Není například jasné, kolik byste ho museli vypít. Taková zjištění spíše mohou vést k novým lékům či potravinovým doplňkům s účinnou látkou z kopřiv. 

Také se často zmiňuje, že je dobrý kopřivový čaj na hubnutí. Pravděpodobně je to tím, že zrychluje metabolismus. Opět to ale neznamená, že zhubnete, když si tu a tam dáte čaj z kopřiv. Je nicméně pravda, že podle této studie může zlepšovat spalování tuků v těle

Uvádí se, že v rámci lidového léčitelství je jednou ze schopností kopřivy snižovat množství histaminu tvořícího se při reakci na alergen, díky čemuž by mohla být prospěšná při léčbě sezonních alergií a mírných respiračních potíží.  Tento poznatek nicméně zatím není dostatečně vědecky podložen. 

Pěstování bylinek

Ukažte, že se vyznáte v bylinkách a koření. Poznejte je podle fotek

Čerstvé bylinky si můžeme běžně koupit v supermarketech, ať už řezané nebo přímo v květináči. Mnozí z nás si je rovnou sami pěstujeme. Kolik z nich ale spolehlivě poznáte podle fotografií?

Má kopřivový čaj nežádoucí účinky? 

Obecně se kopřivový čaj a listy kopřivy pokládají pro zdravé dospělé za bezpečné, nicméně před zařazením jakékoliv bylinky do stravy byste měli být obezřetní, zvláště trpíte-li nějakým onemocněním nebo pobíráte-li léky. Ideálně byste si o jeho začlenění do jídelníčku měli promluvit se svým lékařem, aby případně nedošlo k nežádoucí interakci s určitým lékem. 

U některých může kopřiva vyvolat alergickou reakci, což se může projevit nevolností, kopřivkou nebo svěděním v krku. Co se týče léků, může interagovat kupříkladu s léky na vysoký krevní tlak, cukrovku nebo diuretiky. Jeho pití se nedoporučuje ani osobám s poruchou srážlivosti krve nebo onemocněním ledvin.

Původní obyvatelé Ameriky měli ženám dávat kopřivový čaj v těhotenství k usnadnění porodu. Tím by se ovšem těhotné ženy řídit neměly, naopak by s konzumací kopřivy měly přestat, jelikož hrozí, že přivodí děložní kontrakce, které mohou vést k potratu nebo předčasnému porodu. Vhodný není ani pro děti mladší 12 let. 

Obsažené látky

Kopřiva je plná antioxidantů a polyfenolů. O polyfenolech se přitom mluví v souvislosti s prevencí a léčbou chronických onemocnění pojících se se zánětem, jedná se například o cukrovku, srdeční choroby, obezitu či rakovinu. Polyfenoly obsažené v kopřivě se nyní zkoumají především ve vztahu k léčbě rakoviny prostaty a prsu

Také se v ní nachází vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík a velké množství vitamínu K, který má pozitivní vliv na srážlivost krve. Dále se v ní vyskytuje hořčík, vápník a vitamín A, jež jsou podstatné pro zdraví kostí, pokožky a imunitní systém. 

Příprava kopřivového čaje

Kopřivový čaj na přípravu je velmi jednoduchý, jednodušší snad ani být nemůže. Buď si lze sáčky s kopřivou zakoupit v obchodě, nebo použít čerstvé či vlastnoručně usušené listy. Obvykle se udává poměr 2:1, myšleno dva šálky vody na jeden kopřivových listů. 

Kopřivové listy stačí jen zalít horkou vodou a nechat je 10 minut se louhovat. Čím déle je ponecháte ve vodě, tím výraznější chuť bude čaj mít. Následně se přecedí přes sítko a dosladí medem, sirupem či skořicí. Přidat se mohou i další bylinky, třeba máta nebo meduňka.

Zdůrazňujeme ovšem, že by se mělo začít pouze s malou dávkou, díky čemuž se můžete přesvědčit, že na kopřivu nejste alergičtí. Zároveň je třeba dodat, že pokud jde o živiny, v čaji se jich koncentruje mnohem méně než v samotné rostlině. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).