Hlavní navigace

Jak neonemocnět cukrovkou? Předzvěstí je třeba vysoký krevní tlak, varuje lékařka

24. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
ROZHOVOR – „Naše tělo vydrží hodně, vše nám ale jednou spočítá,“ říká Libuše Hrdličková, specialistka na prevenci a léčbu diabetu. Kromě nesprávné životosprávy a lenosti v pohybu může být jedním z „poslíčků“ vzniku cukrovky hypertenze – vysoký krevní tlak, a to i pět až deset let předem.

Pravidelně se hýbat, dobře spát a jíst vyváženou stravu. To jsou základní pravidla pro předcházení onemocnění cukrovkou 2. typu. Jak pečuje o své pacienty a co jim radí v rámci každodenní prevence, představila v rozhovoru Libuše Hrdličková, diabetoložka a internistka EUC Kliniky Plzeň.

Existuje nějaká univerzální rada, jak neonemocnět cukrovkou? 

Léčbě diabetu se věnuji více jak třicet let a univerzální rada pro předcházení onemocnění cukrovkou druhého typu je všeobecně známá: hýbat se, dobře spát a jíst vyváženou stravu. Neznamená to, že nemůžeme v jídelníčku hřešit, ale ne denně. Naše tělo hodně vydrží, jsem ale přesvědčená, že má svou paměť, a to, jak se k němu chováme, nám jednoho dne zúčtuje.

Tedy platí i v diabetologii, jak si kdo ustele…? 

Určitě, lepší zúčtování bude u lidí, kteří mají snahu žít vyváženě, než u těch, kteří jedí polotovary, „fast foody“, hranolky, tatarku nebo tučná jídla včetně trvanlivých salámů. Velkým tématem jsou přeslazené nápoje. Tam vidím problém zejména u dětí a mladých lidí. Mnoho z nich si na něj, bohužel, zadělává od útlého věku. Dám-li si raději než věčně rohlíky se salámem chléb se šunkou a k tomu zeleninu, mléčné výrobky, cukr ve formě ovoce, tak pro sebe udělám každopádně hodně prospěšného. A k vašemu přirovnání jen doplním, že spánek významně ovlivňuje všechny chemické procesy v těle, tedy dobře se vyspat je pro člověka důležité.

Říká se, že zdravé jídlo není dobré…

To je častý argument, ale za mne není správný. Spíš bych řekla, že si zdravé jídlo neumíme chutně připravit. Lidem v ordinaci dáme návod, kde hledat. Lze využít i služeb nutričních terapeutů, kteří dokáží jídelníček sestavit na míru a dodat k němu i recepty. U nás na klinice takového odborníka máme, a i když si lidé tuto službu musí platit, tak zájem je. Nutriční terapeut spolupracuje s lékařem a spolu s pacientem jsou jeden tým. Díváme se totiž na každého pacienta individuálně. Chutě nemáme všichni stejné.

Dokážu se diabetu 2. typu správnou životosprávou zbavit? 

Určitě můžete ovlivnit výši dávky léčiv, které diabetik užívá. Jsou případy, kdy správná životospráva vede nejen ke snížení dávek inzulínu, ale i k přechodu z injekční formy do lékové. Ta je pro pacienta komfortnější. Správná životospráva musí být jako prevence před samotným vznikem onemocnění. Nejedná-li se o diabetes 1. typu či gestační diabetes, který je geneticky podmíněn.

Diabetes

Cukrovka (Diabetes mellitus)

Chronická porucha metabolismu sacharidů, zvaná cukrovka (dříve také úplavice cukrová), se dělí na dva typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu. Vznikají nedostatkem inzulinu v krvi, který produkuje slinivka břišní. První typ způsobuje vlastní imunitní systém postiženého, který útočí proti buňkám slinivky břišní. Druhý typ způsobuje snížená citlivost tkání těla pacienta k inzulinu. Více o nemoci diabetes – cukrovka.

Na co si dát dále pozor, abych nebyl „cukrovkář“?

Kromě nesprávné životosprávy a lenosti v pohybu může být jedním z „poslíčků“ vzniku diabetu tzv. esenciální hypertenze. Zde říkám pozor! Vysoký tlak totiž může předcházet manifestaci diabetu zhruba o pět až deset let. Ne každý hypertonik musí „skončit“ jako diabetik, ale má významně vyšší rizikovost než lidé s normálním tlakem. Na diabetes 2. typu a hypertenzi v současnosti pohlížíme jako na jednotlivé projevy metabolického syndromu, respektive syndromu inzulínové rezistence. A inzulínová rezistence je zásadním faktorem při vzniku diabetu 2. typu.

KL24

Vysoký krevní tlak – hypertenze

  • Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře pod 140/90 a při měření doma pod 135/85.
  • Pravděpodobnost hypertenze roste s věkem, ale např. i s onemocněním cukrovkou.
  • Některé faktory způsobující hypertenzi nelze ovlivnit: věk a rodinnou zátěž.
  • Jiné faktory ovlivnit lze: konzumaci nezdravých jídel, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezitu, chronický stres apod.
  • Pokud máte tlak nad 140/90, hrozí vám cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, srdeční selhání, demence, poškození funkce ledvin, zhoršení zraku, poruchy erekce.

Zdroj: Česká společnost pro hypertenzi, více v článku o měření a hodnotách krevního tlaku

Péče o diabetiky vyžaduje spolupráci praktických lékařů a specialistů. O jaké pacienty se tedy společně staráte?

V Plzni na Denisově nábřeží mám v péči více osob s diabetem druhého typu, ale to pro práci lékaře není podstatné. Léčím všechny své pacienty stejně pečlivě. Samozřejmě se starám i o nastávající maminky s tzv. gestačním diabetem. Přijímám pacienty od praktických lékařů i jiných specialistů, kde je spektrum pacientů různorodé. Spolupracuji s nutričním terapeutem a internistkami, které jsou zaměřené na nemoci ledvin či srdce, abychom zlepšili nebo udrželi kvalitu života pacienta na co nejvyšší úrovni.

MUDr. Libuše Hrdličková

Léčbě diabetu se věnuje již více než třicet let. Působí jako diabetoložka a internistka EUC Kliniky Plzeň.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).