Hlavní navigace

Už každý desátý. Roste počet klientů VZP s cukrovkou i náklady na léčbu

13. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pacientů s diabetem stále přibývá. Léčba stojí miliardy. Jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny jde téměř o osm miliard korun.

Výdaje na léčbu cukrovky za posledních pět let stouply o 1,3 miliardy Kč a pomalu atakují hranici 8 miliard. Největší část nákladů, skoro 70 %, jde na léky na recept. Léčba cukrovky a jejích chronických komplikací patří k nejvýznamnějším položkám nákladů VZP na zdravotní péči, informuje naše největší zdravotní pojišťovna v tiskové zprávě. Rok od roku roste i počet klientů VZP s touto diagnózou.

V naprosté většině případů jde o diabetes 2. typu

Cukrovka neboli diabetes mellitus je souhrnný název pro skupinu nemocí, které se vyznačují zejména zvýšenou hladinou cukru v krvi. V téměř 92 % všech případů diabetu se jedná o diabetes 2. typu, který vzniká v dospělosti (často po 40. roce života).

V loňském roce se s cukrovkou léčilo 571 tisíc klientů VZP, o 30 tisíc víc než před pěti lety. Na léčbu nemoci vydala pojišťovna vloni 7,79 miliardy Kč. Analýzu vydává VZP v souvislosti se Světovým dnem diabetu, který připadá na sobotu 14. 11.

Roste počet nemocných i náklady na léčbu

Vývoj počtu klientů VZP s cukrovkou a nákladů na jejich léčbu za posledních pět let
Autor: VZP

Vývoj počtu klientů VZP s cukrovkou a nákladů na jejich léčbu za posledních pět let

Z celkových nákladů na léčbu cukrovky připadlo přes 4,6 miliardy Kč na léky na recept a přes 2,2 miliardy Kč na lékařské výkony. Zbylé náklady byly například na různé zdravotnické pomůcky či na pobyt v lázních.

Nejvíce pacientů, klientů VZP, se s cukrovkou léčilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně pak v Karlovarském kraji. Kromě Moravskoslezského kraje zaznamenaly všechny kraje od roku 2015 nárůst nemocných, nejvíce pak v Praze a ve Středočeském kraji.

Srovnání počtu klientů VZP s cukrovkou v jednotlivých krajích za roky 2015 a 2019
Autor: VZP

Srovnání počtu klientů VZP s cukrovkou v jednotlivých krajích za roky 2015 a 2019

Rizikové faktory

Rizikovými faktory vzniku diabetu 2. typu jsou především genetická výbava, nadváha a obezita (zejména hromadění tuku v oblasti břicha, což je současně rizikový faktor u onemocnění COVID-19).

Dále malá pohybová aktivita a nezdravé stravování nebo vyšší věk a s ním související další přidružená onemocnění. Každý člověk by tedy měl dbát na to, aby nezvyšoval riziko vzniku diabetu. Měl by se snažit redukovat svoji hmotnost, pravidelně se hýbat, zdravě se stravovat, nekouřit a vyhýbat se stresovým situacím.

„VZP dbá na zdraví svých klientů, a proto nabízí příspěvek na pohyb (pro děti i dospělé). Diabetikům pojišťovna přispívá na nákup různých zdravotních pomůcek na prevenci zhoršování jejich onemocnění (i tento příspěvek mohou čerpat děti a dospělí). Vloni jim vyplatila na příspěvcích téměř 7,5 milionu Kč,“ doplnil Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí VZP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).