Hlavní navigace

Jak koupit dobré víno v supermarketu? Nejlepší poměr cena/výkon najdete v prostřední polici

11. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Naprosto základní rozdělení vín v maloobchodě zní možná jako z vtipů o Pražácích – na bílá a červená. Ale co dál? Jak nekoupit špatné víno a jak vybrat víno jako dárek? Mezi regály s vínem nás provede sommelier Vlastimil Vávra.

Co se může na Vánoce pokazit a s námi se vám to nestane...

I letos pro vás připravujeme vánoční seriál. Po již osvědčeném adventním kalendáři je to tentokrát něco nového. Zaměřujeme se na typické trable provázející vánoční přípravy v kuchyni. A vyzvídáme u odborníků, kteří vědí, jak na to. 

Povedené Vánoce přeje redakce Vitalia.cz

Jak by měl postupovat člověk, který chce víno koupit buď pro sebe, nebo někomu jinému jako dárek, ale příliš se v tom nevyzná? Vodítek je několik. „V případě dárku je základ samozřejmě vůbec vědět, zda dotyčný má víno rád,“ směje se sommelier Vlastimil Vávra. Provází nás mezi regály jednoho z hypermarketů Albert, kde je manažerem nákupu vína, a ukazuje, jak se orientovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Výběr vína: Co sledovat v obchodě
  2. Unikátní kolekce – tady nesáhnete vedle
  3. Víno jako dárek
  4. Víno s řadou medailí? Zajímejte se, odkud jsou
  5. Jedno vinařství, různé řady kvality
  6. Jak nekoupit špatné víno
  7. Když chcete kvalitní vína z Moravy
  8. Když je sedmička vína příliš
  9. Víno, co vydrží, i když pijete pomálu

Výběr vína: Co sledovat v obchodě

„Červená vína jsou řazena podle zemí, bílá vína se dělí na tuzemská podle sklepů a zahraniční opět podle zemí,“ popisuje Vlastimil Vávra. Zákazníci z tuzemské produkce preferují bílá vína, ze zahraniční naopak červená. Výjimkou je léto, kdy jdou celkově více na odbyt bílá vína a také vína růžová. „Nicméně i některá moravská vinařství umí vyrobit výborná červená vína,“ vyvrací sommelier zažitou domněnku, že u nás kvůli podmínkám (slunci, půdě) červená vína prostě „neumíme“.

Můžete mít buď konkrétní doporučení, nebo alespoň zemi původu či vinařství, z nichž si budete dále vybírat. „Měla by se vám také líbit lahev, zaměřil bych se i na cenu, kterou chcete investovat. A sledujte, kde se výrobek v obchodě nachází,“ doporučuje Vlastimil Vávra.

Ve spodních částech regálů bývají vína řekněme střední kvality a „zajímavé“ ceny. V řadách ve výši očí jsou vystavena vína v nejlepším poměru cena/výkon. „V nejvyšší polici pak máme vína, která považujeme za nejzajímavější,“ říká sommelier. Cena je vyšší, ale pořád jsme v supermarketu, nejde tu o tisícové položky. Pro vína těchto kvalit – a ovšem i cen – je třeba zamířit do specializovaných prodejen vín.

Unikátní kolekce – tady nesáhnete vedle

Velmi dobrá vína lze koupit i v supermarketu. Albert je tradičně hlavním partnerem soutěže Vinařství roku a na sortimentu vín dlouhodobě koncepčně pracuje. Například nyní v jeho prodejnách najdete zajímavá vína podle výběru sommeliera umístěná v dřevěných bedýnkách. Tato nabídka pomůže v rozhodování, když si vůbec nevíte rady; nebo i víte, ale zajímá vás výběr odborníků.

Jde o unikátní kolekci vín, kterou v současné době nemá v této podobě žádný maloobchod na českém trhu. Skládá se jak z tuzemských, tak zahraničních vín. „Připravovali jsme ji zhruba rok a půl, kdy jsme jednali s vybranými moravskými menšími a středními vinařstvími,“ popisuje Vlastimil Vávra. Jsou tu zastoupeni vítězové Salonu vína České republiky, soutěže Vinařství roku a další známé značky. „Druhou část tvoří vína zahraniční, kde nabízíme zákazníkům vždy to nejlepší z dané oblasti. Zaměřili jsme se na nejzajímavější vína z oblastí Francie, Itálie, Španělska i Německa a z Nového světa, například Argentiny a Chile.“ Takto ucelená kolekce je v nabídce zhruba dva měsíce a u zákazníků se těší velké oblibě.

Tento koncept najdete v drtivé většině z devadesáti hypermarketů a více než polovině supermarketů Albert po celé ČR.

Víno jako dárek

Je dobré zjistit, zda obdarovaný preferuje:

  • bílé, nebo červené?
  • tuzemské, nebo zahraniční?
  • raději suché, nebo sladší?

Obecná doporučení jsou ožehavá; ženy mnohdy preferují lehčí bílá (případně růžová) vína, muži těžší, aromatická červená vína, s větším podílem alkoholu, např. z Nového světa či Francie. Ale někdy to může být přesně naopak…

Víno s řadou medailí? Zajímejte se, odkud jsou

Pokračujeme v cestě mezi regály. Některé z lahví se třpytí lesklými nálepkami, které upozorňují na vítězství v různých soutěžích. Tady jich je omezeně, ale jinde už jsem viděla vína různými známkami doslova posetá. Dá se jimi řídit, nebo je to jako svého času se značkami kvality potravin – bylo jich mnoho a nezaručovaly téměř nic?

Vlastimil Vávra doporučuje ocenění sledovat. „Můžete vidět například ocenění Prague Wine Trophy, což je jedna z nejprestižnějších soutěží v ČR. U tuzemských vín je také extrémně důležité, pokud má medaili ze Salonu vín.“ Dále je řada zahraničních soutěží.

Nejlepší víno ČR pro rok 2020

Zástupci odborné hodnotící komise vyhlásili 4. prosince 2019 ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2020, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Šampionem a zároveň nejlepším vínem pro rok 2020 se stalo Rulandské modré, 2017, řada EGO, výběr z hroznů, číslo šarže 7235 ze Zámeckého vinařství Bzenec.

V Salonu vín je celoročně prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním „Zlatá medaile Salonu vín“. Mimo to jsou formou krátkodobých prezentací představovány vína s oceněním „Stříbrná medaile Salonu vín“, vína oceněná na zahraničních soutěžích, mladá růžová vína atd. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.

Více na www.salonvin.cz, www.narodnisoutezvin.cz a www.wineofczechrepublic.cz.

„Na druhou stranu, když vidíte víno, které je oblepeno spoustou medailí, je třeba se zajímat, o jakou soutěž šlo. Může to být lokální soutěž, kde se medaile získá velice snadno. Někdy může řada ocenění víno až degradovat. Pokud jsou třeba tři a více, byl bych spíše skeptický,“ popisuje sommelier, který sám pravidelně zasedá v profesionálních degustačních komisích.

Medailí smí producent označit skutečně pouze to víno, které uspělo v dané soutěži.

Jedno vinařství, různé řady kvality

Podobně jako je třeba rozlišovat ocenění, nelze brát jako stoprocentně spolehlivé vodítko například ani konkrétní vinařství. Výrobce může produkovat řady různé kvality. Vlastimil Vávra to přibližuje na příkladu chilského vinařství Viňa Tarapacá. „Zde se pohybuje základní řada Varietal kolem sto korun, řada Reserva již přes dvě stě korun, ještě dražší je Gran Reserva. Rozdíl je v tom, že základní řada je komerční a nabízí většinou mladá vína, tedy aktuálně z ročníku 2019. Dražší řady zrály několik let v sudech, než se začaly prodávat,“ přibližuje sommelier.

Když mluvíme o ročnících… laik málokdy tuší, které vinařství v kterém roce mělo perfektní úrodu a víno. Rozhodně obecně neplatí, že čím starší víno, tím lepší. „Je totiž strašně důležité i to, jak se s tím vínem pracuje. Víno staré deset, patnáct let již může být zoxidované, rosolovité.“ U vín určených k archivaci je třeba dodržovat zásady uskladnění, například vodorovnou polohu, aby se víno dotýkalo korku, a vhodnou konstantní teplotu. Vína na prodejně jsou určena k rychlejší konzumaci, archivní vína pak prodávají speciální vinotéky či přímo producenti. „Pokud sháníte archivní víno, můžete také navštívit náš hypermarket na pražském Chodově. Zde jsme vytvořili vhodné podmínky pro skladování sortimentu vybraných archivních vín,“ doporučuje Vlastimil Vávra.

Jak nekoupit špatné víno

  • Sledujte ocenění z prestižních vinařských soutěží.
  • Pomůckou je označení kategorie vína – stolní, zemské a jakostní (odrůdové či známkové). Dále jakostní víno s přívlastkem (mošt na výrobu těchto vín se nesmí přislazovat), které se dále dělí na kategorie kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno a slámové víno.
  • Vyhněte se vínům s nejasným původem a u nedůvěryhodných prodejců.

Když chcete kvalitní vína z Moravy

K usnadnění výběru tuzemského vína, pokud nemáte povědomost o jednotlivých vinařstvích, poslouží v obchodech Albert další specialita – řada Moravian Collection. Takto označené láhve snadno poznáte podle speciálního jednotného loga. „Nabízíme zákazníkům více než dvacet odrůd. Exkluzivně spolupracujeme s malými a středními vinaři, kteří nám dodávají unikátní vína. Tato nabídka si za několikaletou existenci získala velký zájem u zákazníků a tato vína opakovaně uspěla v soutěžích,“ říká Vlastimil Vávra.

Když je sedmička vína příliš

Novinkou, kterou Albert nedávno představil, jsou tzv. impulzy. Na základě výzkumů se tu zaměřili na tzv. single zákazníky a ty, kteří se zatím rozhodují, zda si dané víno koupí. Nabízejí jim vybraná vína v menších lahvích (0,2 nebo 0,25 l). „Pro někoho je sedmička hodně z důvodu financí, pro jiného proto, že více nevypije. Jindy může jít o pár, kdy jeden má rád bílé a druhý červené,“ uvádí příklady potenciálních kupců „impulzů“ Vlastimil Vávra.

V nabídce je ke třiceti položkám, které mohou sloužit i jako ochutnávka, než se zákazník rozhodne koupit dané víno ve větším množství. Může tedy dobře posloužit i těm, kdo chtějí koupit víno jako dárek, k předchozímu otestování.

Víno, co vydrží, i když pijete pomálu

Jak dlouho vydrží otevřené víno v dobré kondici, záleží mimo jiné na tom, jak se k němu budete chovat. Podle sommeliera lze skladovat načatou lahev v lednici zhruba tři až pět dnů.

Jestli hledáte pro sebe či někoho jiného takové víno, které by vydrželo déle, je dobrou volbou víno v tzv. bag in boxu. Čili v sáčku v krabici. Přestože spojení vína a krabice evokuje nepříliš kvalitní „krabičák“, jde podle sommeliera o naprosto stejná vína, jaká jsou ve vedlejším regálu ve skleněných lahvích, a navíc mají další výhodu: „Uvnitř papírového obalu je ještě aluminiový smršťovací obal, který víno uchovává, i když se balení otevře; nedochází k rychlé oxidaci. Bezpečně vydrží od otevření šest až osm týdnů. Bílému vínu je lépe v lednici, červené můžete mít třeba na kuchyňské lince,“ říká Vlastimil Vávra.

Vína bag in box jsou u nás čím dál populárnější. Lidé se je postupně učí rozlišovat od vína v krabicích – tetra-packu – a oceňují i výhodnější cenu, kdy stejné víno vyjde v přepočtu na litr levněji v tomto větším balení oproti nákupu několika lahví. Víno v takovém balení najde uplatnění, pokud například očekáváte větší návštěvu.

Odborná spolupráce:

Vlastimil Vávra

Sommelier, absolvent Vinařské akademie ve Valticích. Pravidelně zasedá v profesionálních degustačních komisích. Pracoval jako nákupčí vína ve Auchanu – France, v Delvitě – Delhaize Group, v Intersparu jako sortimentní manažer vína a nyní v Albertu jako category manager wine and spirit. Podílel se také na vytvoření exkluzivní řady vín od malých a středních moravských vinařů Moravian Collection.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).