Hlavní navigace

Jak připravit bombardino, aby nechutnalo jako pudink

21. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Italymagazine.co
Každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se tam bezpochyby setkal s tamní velmi oblíbenou specialitou zvanou bombardino. V různých variantách se podává na sjezdovkách celého světa a příprava bombardina je možná i doma. Zkuste recept.

Horký nápoj, jehož posláním je zahřát vymrzlé lyžaře nejen na italských sjezdovkách, se zrodil v Livignu.

Říká se, že bombardino začalo vznikat už v devatenáctém století. Tehdy si Italové připravovali povzbuzující nápoj z vaječných žloutků, které byly považovány za lék k posílení organismu.

Zrození bombardina tak, jak jej známe dnes, se ale datuje až do poloviny sedmdesátých let minulého století. První bombardina v té době umíchali majitelé horských chat v italském pohoří Livigno. Těžko určit, zda nápoj své jméno dostal proto, že jej zákazníci pochvalně označovali za bombu, nebo proto, že se jedná o pořádnou nálož kalorií.

Základem je vaječný koňak a panák něčeho tvrdšího

Základem bombardina je vaječný koňak. Ten sám o sobě nemá moc alkoholu. Aby bombardino dokázalo pořádně zahřát, doplňuje se proto sladký vaječný likér ještě panákem tvrdého alkoholu. A to vše zakrývá pořádná čepice šlehačky.

Nejčastěji se bombardino připravuje z brandy. Nápoj má ale více variant. To, o jakou verzi bombardina se jedná, určuje právě použitý alkohol.

Když se brandy nahradí rumem, říká se takovému bombardinu pirata. Scozzese se míchá ze skotské whisky. Asi nejitalštější variantou je ovšem calimero, do kterého se přidává k brandy navíc ještě malé espresso.


Autor: Wikipedia.org / Michela Simoncini, podle licence: CC BY-SA 2.0

Bombardino si lze připravit i doma, recept najdete níže v článku

Bombardino nesmí chutnat jako pudink

Bombardino prorazilo do lyžařských areálů a postupně i do některých kaváren a barů. A jak poznat to opravdu dobré? Podle Adama Kronka z brněnského Air Cafe, kde se bombardino už několikátou zimu také připravuje, by tento horký nápoj měl mít příjemnou krémovou konzistenci a neměl by být řídký jako odstředěné mléko. Chuť je nasládlá a při napití musí být cítit mírný závan alkoholu.

Bombardino by rozhodně nemělo chutnat jako pudink ze školní jídelny a šlehačka by neměla na patře nechávat nepříjemný povlak. Takové bombardino je nekvalitně připravené a je lepší se od něj držet dál.

Ve složení bombardina jsou důležité kvalitní suroviny

V posledních letech se bombardino začalo objevovat i na českých vánočních trzích a během zimní sezóny i v některých kavárnách a barech. Mohlo by se ale zdát, že žádné bombardino připravené v Česku nedosahuje takové kvality jako nápoj, který člověk ochutná na italské sjezdovce. Adam Kronek pro to má ale jasné vysvětlení: „Zákazníkům vždycky říkám, že je to hlavně o atmosféře. U nás ve městech nedosáhnete nikdy té stejné nálady jako v italských horách. Když bombardino nasáváte někde ve dvou kilometrech na sjezdovce, kolem vás je všude ‚azuro‘ a ‚manžestr‘ na sjezdovce, když nemusíte do práce a jen tak relaxujete, tak všechno chutná líp.“

Bombardino si lze samozřejmě připravit i doma. Postup je poměrně jednoduchý a podle Adama Kronka jsou zárukou vydařeného bombardina především kvalitní suroviny. Bombardino by nikdy neměla kazit rostlinná šlehačka. Také je dobré nepřehnat to s ohříváním, protože při vysokých teplotách se znehodnocuje alkohol. Adam Kronek doporučuje bombardino zahřát na sedmdesát stupňů Celsia, aby si jej člověk mohl hned vychutnat, a přitom se nepopálil.

Luxusní bombardino

Připravte si bombardino tak, jak jej nejraději připravuje Adam Kronek z brněnského Air Cafe.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce salka
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 cl 12* Metaxy
  • 1 lžíce domácí šlehačky
  • špetka 90% hořké čokolády s chilli

Postup:

  • Ve vodní lázni do zhoustnutí vyšleháme žloutky, salko, smetanu a obsah vanilkového lusku.
  • Takto doma připravený vaječný likér přelijeme do skleničky a přidáme k němu Metaxu.
  • Vše završíme šlehačkou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).