Hlavní navigace

Seriál Adventní kalendář 2017

Moc rádi pro vás již podruhé připravujeme adventní kalendář. Znamená to totiž, že se blíží Vánoce, v kuchyních zavoní vanilka a na trzích svařené víno a pečené kaštany.

Otevřete si každý den nové okénko s adventním článkem. O čem budou? To je přeci překvapení. Doufáme, že vám přinesou šikovné tipy pro předvánoční přípravu a navodí správnou vánoční náladu.

 



Husokachna neexistuje

Kachna, husa nebo třeba krocan jsou tradiční pokrmy vánočních svátků. A není to přitom zas takový nutriční zločin, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Doba čtení: 6 minut

Nerozvařené, nepřipečené, nevychladlé… tipy pro úspěch štědrovečerní večeře

V každé kuchyni, ať profesionální, nebo domácí, platí, že příprava je základ úspěchu. Stejně tak není cílem se celý Štědrý den stresovat a honit kolem plotny. Přípravu je třeba si dobře naplánovat.

23. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Řízek, salát, alkohol… Jak ubrat Vánocům kalorie

Je možné si o Vánocích neodpírat, a přitom snížit příjem škodlivých tuků? Tady je pár tipů na „lehčí“ sváteční tabuli.

22. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Patří gothaj do bramborového salátu?

Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?

Doba čtení: 6 minut

Nejlevnější a nejdražší vánoční kapři v České republice. Kde je mají?

Každoročně slýcháme, jak se ceny kapra zase zvedají. Jak je to ve skutečnosti s vývojem cen ryb o Vánocích, o kolik se zdražují? A kde je letos mají nejlevnější? Mapovali jsme situaci v hypermarketech i rybářstvích.

20. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Kokos nemusí být součástí pouze nepečeného cukroví. Přidat jej můžete do linecké klasiky nebo se zahřejte kokosovou horkou čokoládou.

Doba čtení: 3 minuty

Dobrý svařák může být i z průměrného vína

Svařené víno s voňavým kořením dobře chutná po celou zimu. Ovšem nejkouzelnější atmosféru dokáže vykouzlit v předvánočním čase, kdy vůně skořice a hřebíčku krásně zahřeje třeba po procházce vánočně vyzdobeným městem.

18. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoční jídla ve světě: Právě na Štědrý den vznikl švédský stůl

Švédský vánoční bufet se nazývá julbord a je hlavní příčinou toho, proč se tomuto stylu servírování říká švédský stůl. Podívejte se i na další světové vánoční speciality.

Doba čtení: 5 minut

Kapří hranolky a další tipy, jak připravit rybu jinak

Rybám moc nedáme, ale když, tak sázíme na lososa, pstruha a kapříka z českého rybníka. Ideálně obalené a osmažené, anebo v rybím salátu. Jenže rybu můžete připravit i jinak, a možná i snáze a chutněji.

16. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tyhle jedlé dárky k Vánocům ještě stihnete vyrobit

Výroba jedlých dárků letos obzvláště letí. Užijte si předvánoční čas s jejich přípravou a potěšte své blízké a třeba i sami sebe něčím malým, chutným a moc milým.

15. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Využít při pečení cukroví i něco jiného než cukr, máslo, kokos a ořechy? Není to tak nereálné, jak to na první pohled vypadá. Zkuste cukroví z dýně, červené řepy nebo mrkve. Překvapí vás chutí i vláčností.

14. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Domácí Vánoce: Co všechno se dá vyrobit doma

K pečení vánočního cukroví potřebujete zejména mouku a máslo. Při práci můžete popíjet pečený vánoční čaj nebo vaječný likér. Vše zmíněné si dokážete připravit sami.

Doba čtení: 4 minuty

Jak chutná pravá Drážďanská štola? Máme pro vás recept

Sladká, voňavá a třítunová. Taková byla letošní Drážďanská štola. Vitalia.cz byla u toho, když ji patronka slavnosti nařízla 1,6 metru dlouhým štolovým nožem.

12. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční ryba bez smažení

Připravte si o Vánocích zdravější variantu vánočního kapra. Smažený kapr je totiž svým způsobem ze zdravotního hlediska téměř tou nejhorší volbou.

Doba čtení: 4 minuty

Cukroví? Kdepak. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“

Málokterá hospodyňka jinde ve světě se může pochlubit tolika druhy vánočních sladkostí jako právě v Česku. I tak se ale v každé zemi, kde se Vánoce slaví, koncem roku připravují neodolatelné slavnostní dezerty, které jsou často jedním z největších pokladů dané kuchyně.

10. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Ochucené cukry je nejlepší vyrobit si doma

Vanilka, skořice, citrusy… nádherně provoní vánoční cukroví. Můžete je přidat ve formě ochucených cukrů. Obchody jich nabízejí celou škálu, není však nad domácí výrobky. Připravíte je celkem snadno.

9. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kypřicí prášek nahradíte šlehanými vejci, alkoholem i mletými ořechy

Pálí vás žáha po kypřicím prášku? Cítíte jeho pachuť v zákuscích? Do sladkého pečiva se přidává běžně, některé recepty ho používají i do vánočního cukroví. Poradíme, čím kypřicí prášek nahradit.

Doba čtení: 2 minuty

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.

7. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Také někdy váháte, jaký cukr použít na přípravu vánočních pokrmů? Cukr moučku, krystal, krupici? Případně – jaké jiné druhy a verze cukrů jsou vhodné?

6. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Aby se máslo do receptu dalo využít, má být povolené. Jak toho ale máme docílit, když z lednice je tuk obvykle velmi tuhý? Ano, můžete ho nechat na lince a počkat, až změkne, my ale známe rychlejší triky.

5. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Není nezbytná. Pokud ji ale použijete, cukroví se „rozsvítí“. Bude svěží, voňavé a zdravější. Kde získat citronovou kůru, proč není vhodná ta z běžných citronů a jak ji uchovat?

4. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?

3. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč každý perníček chutná jinak

Vánoční perníčky představují tradici s nekonečným množstvím variant. Výslednou chuť i vzhled ovlivníme mnoha způsoby – kořením a dalšími použitými surovinami, zdobením či skladováním.

2. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čokoládové mince se vyrábějí podobně jako ty kovové

Čokoládové mince už co nevidět naplní mikulášské balíčky našich ratolestí. Budou třpytivé, s obrázky nebo s plastickými motivy. Pojďte se podívat, jak se vyrábějí.

1. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty