Hlavní navigace

Cvičím, tudíž přibírám? Jsou to svaly, a ne tuk?

14. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Photo by Tyler Nix on Unsplash, podle licence: Public domain
Mnozí z nás začali během karantény doma všelijak posilovat. A mnozí se diví, co se jim to děje s tělem. Přečtěte si, proč větší velikost nemusí znamenat více tuků a proč svaly nevypadají vždy jako pekáč buchet na břiše.

Celostátní karanténa spolu s omezením volného pohybu osob znamenala pro mnohé jedince také omezení přirozeného pohybu, jako je chůze z práce a do práce, procházky po městě a zařizování každodenních drobností. To samo o sobě mohlo vést k nabírání na váze, protože pohyb je důležitou součástí zdravého životního stylu a významnou mírou se podílí na udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Co se dozvíte v článku
  1. Posiluji. A přibírám…
  2. Svaly, nebo tuk?
  3. Proč se hned nelekat čísla na váze
  4. Velikost L může znamenat i svaly
  5. Bez přehnaných nároků

Posiluji. A přibírám…

Fanoušci zdravého životního stylu se pak často uchýlili k domácímu posilování podle nejrůznějších online fitness programů, jóga videí a návodů na internetu. A pokud najednou začali posilovat víc než kdy dřív, mohla jejich hmotnost také začít stoupat. Jak je to možné?

Většina z nás asi tuší, že sportovci mohou mít podle BMI (body mass indexu, který hodnotí hmotnost a výšku jedince) i nadváhu, protože mají víc těžké svalové hmoty. Málokdo si ale uvědomí, že nabírání svalů se může do určité míry týkat každého z nás. Stačí se na určitou dobu více soustředit na silové cvičení oproti aerobnímu (chůze, jízda na kole, plavání…), k tomu adekvátně jíst a naše váha může pomalu stoupat, aniž by to znamenalo nabírání nežádoucích tukových zásob.

Svaly, nebo tuk?

Že byste si všimli, kdybyste přibrali svaly, a ne tuk? Svaly nemusí být nutně na vaší postavě na první pohled vidět. Z médií na nás kouká obraz vysekaných fitnessek a kulturistů, kteří nám dávají pocit, že takhle vypadá svalnaté tělo. Už se však většinou nedozvíte, že jsou vyfoceni v soutěžní formě, která je dlouhodobě neudržitelná a zejména u žen je takto nízké procento tuku velice rizikové a může vést až k poruše hormonální rovnováhy, ztrátě menstruačního cyklu a potížím s početím.

Pokud máte fyziologický obsah tělesného tuku, pravděpodobně nebudete mít vysekaný pekáč buchet a je nesmysl o to usilovat. Je úplně normální, že vaše svaly pokrývá určitá vrstva tuku, a cílem je, aby nebyla příliš velká. Neměli byste se však snažit snížit obsah tuku na úplné minimum, protože byste hazardovali se svým zdravím.

Proč se hned nelekat čísla na váze

Svaly samozřejmě něco váží. Číslo na váze je však to, co dokáže mnoho lidí, zejména mladých dívek, rozhodit. Třeba pro dívku 170 cm vysokou se ideální hmotnost podle BMI pohybuje mezi 55–73 kg, což je rozpětí 18 kg.

A pokud byla taková dívka celý život zvyklá vážit spíše méně, může na ni nenadálý posun blíže k horní hranici normy působit negativně, a to i když šla váha nahoru díky silovému cvičení a jedná se převážně o svalovou hmotu.

Mnoho z nás má už z dětství zafixovaná určitá čísla – „65 kg vážit nesmím, protože tolik vážila máma, když říkala, že musí zhubnout“, „nová miss ČR měří 175 cm a váží 55 kg“ a tak dále. Na základě podobných tvrzení je pak k sobě člověk přehnaně kritický, aniž by se hlouběji zamyslel nad tím, že máma byla o 10 cm nižší a věčná dietářka, která se příliš nehýbala, a modelka má nezdravou podváhu a je pravděpodobné, že má kromě rizikového nedostatku tuku i málo svalů.

Galerie: Kolik toho sní ženy různé velikosti?

Velikost L může znamenat i svaly

Jak tedy člověk pozná, že nabral svaly? Pokud si nejste jisti, zda nabíráte svaly nebo tuk, bude nejjednodušší zajít si na bioimpedanční měření (přístroje InBody, BodyStat, Tanita…) do některé blízké nutriční poradny nebo fitness centra. Tam zjistíte, z čeho se vaše tělo skládá, protože i hubený člověk může mít nadbytek tuku, pokud má nízký obsah svalové hmoty; a kalhoty velikosti L můžete mít jednoduše i proto, že pořádně posilujete stehna.

A zde se hodí zmínit známý mýtus: „Pokud nabíráte svaly, bude se váš obvod pasu/boků/stehna zmenšovat.“ Pravda, pokud hubnete z velké nadváhy, hmotnost jde dolů a hubnete i tuk; je tedy pravděpodobné, že se vaše obvody sníží, i když nějaký ten sval naberete. Ale často se zapomíná na to, že i sval musí mít nějakou hmotu, a pokud se vaše hmotnost zvýší poté, co začnete cvičit, je pravděpodobné, že budete potřebovat větší velikost oblečení, i když máte tuku pořád stejně. A to není nic špatného a řeč není ani o případu, kdy byste museli vypadat jako soutěžící v kulturistice nebo minimálně jako vaše osobní trenérka, která posiluje několik hodin týdně.

Bez přehnaných nároků

Co si tedy z dnešního článku odnést? Možná už to začíná znít jako klišé, ale váha je jen číslo. Pokud si nejste jistí, zda něco neděláte špatně, nebo máte pocit, že vaše výsledky neodpovídají vynaloženému úsilí, můžete zkusit měření složení těla nebo konzultaci u nutričního terapeuta.

Nemějte však na sebe přehnané nároky, nečekejte výsledky jako z časopisů, a hlavně, hlavně mějte své tělo rádi takové, jaké je.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).