Hlavní navigace

Bylinky v těhotenství: celer i zázvor hrozí potratem

Sdílet

Aktualizováno 19. 2. 2018 10:53
Těhotné ženy čekají různá omezení a to platí i pro bylinky. Některé druhy usnadní léčbu nebo dokonce porod, jiné jsou naopak nebezpečné. Výjimkou nejsou ani čajové směsi či koření.

Těhotné ženy to nemají jednoduché. Ačkoli těhotenství není nemoc, je to jiný stav, který přináší spoustu změn. Jiný fyzický vzhled, jiný psychický stav, jiná životospráva, jiné stravování, jiná potřeba spánku. Toho, co ženy mohou, je málo, a toho co nesmí, zdá se až příliš moc. Jak je to s bylinkami? Mohou se užívat bez omezení? Na které léčivé rostliny by měly ženy v těhotenství obzvláště dávat pozor a které bylinky si mohou bez obav dopřát?


Autor: SXC

Máta je jednou z bylinek, které by se neměly běžně užívat v těhotenství

Nemůžete si myslet, že když se jedná o bylinky, neexistuje žádné riziko. Je sice mnohem lepší popíjet bylinný čaj než užívat chemické léky s nežádoucími účinky, ale především je potřeba vědět, kterou léčivku si těhotná žena může dovolit a která pro ni i dítě neznamená riziko.

Počítejte s tím, že pokud přijdete s bříškem do lékárny a budete žádat něco na váš aktuální zdravotní stav, je dost možné, že vás pošlou domů s prázdnou anebo rovnou k lékaři. Nejlepší je totiž neužívat vůbec nic, pokud žena nemá opravdu vážný zdravotní problém, který by však měla především řešit se svým lékařem. Tohle omezení platí zejména pro první tři měsíce těhotenství. V této době může žena tak maximálně popíjet heřmánkový čaj, pokud na něj nemá alergii, a lízat zázvorová lízátka proti ranním nevolnostem.

Dalším tipem je konzumace borůvek a brusinek v neomezeném množství. Jedná se o vysoce zdravé plody plné vitamínů a všech potřebných látek navíc s výraznými dezinfekčními a antibiotickými účinky. V těhotenství se doporučují pojídat bez jakéhokoli rizika.

Při nachlazení, horečce a chřipce pomůže lipový čaj

Co dělat, když máte zvýšenou teplotu, ucpaný nos, škrábe vás v krku a začínáte pokašlávat? Na antibiotika to snad není a budete ráda, když se jim jako těhotná vyhnete. Z bylinek, které si můžete s klidem dopřát, jmenujme například lipový květ, ze kterého si můžete připravit lahodný čaj na vypocení, nejlépe ještě s medem. Další vhodnou bylinkou pro vás může být heřmánek na snížení horečky nebo ke kloktání a jitrocel v jakékoli formě proti kašli. Na trhu jsou k dostání kvalitní jitrocelové sirupy nebo také jitrocelové bonbóny.

Bylinky, na které byste měla v těhotenství v případě nachlazení zapomenout, jsou hřebíček, skořice, zázvor, lékořice, eukalyptus, tymián, majoránka, prvosenka, sedmikráska, divizna, podběl a šalvěj. Volíte-li mezi mateřídouškovým a jitrocelovým sirupem, zvolte raději ten jitrocelový, a ke kloktání upřednostněte heřmánek nebo borůvkovou šťávu před šalvějí, která by pro vás mohla být nebezpečná. Co se týká zázvoru, bývá doporučován pouze na počátku těhotenství proti ranním nevolnostem, a to ve velmi malém množství. Dokáže značně prokrvovat a mohl by dokonce i vyvolat předčasný porod!

Čaj z borůvkového listí při trávících problémech a průjmu

Trávící problémy by vás v těhotenství neměly potkat, pokud se stravujete střídmě a zdravě. V případě jakékoli infekce spojené s horečkou, zvracením a průjmem nic nezkazíte heřmánkem a dostatkem tekutin, aby se zabránilo dehydrataci. Je však nutností okamžitě vyhledat lékaře!

Máte-li pocit těžkého žaludku a byla jste v těchto případech zvyklá sáhnout po mátě, dobře si to rozmyslete. Máta peprná totiž není zrovna nejvhodnější bylinkou pro těhotné ženy. Pouze v krajním případě pro okamžitou úlevu si můžete dopřát šálek slabého čaje a popíjet ho po doušcích, dokud se vám neuleví. Vhodným čajem na zažívací obtíže je například také meduňka, která uklidňuje a působí dobře při nespavosti, ale opět je určena pouze k výjimečnému použití. Ani máta ani meduňka by rozhodně neměly patřit k běžně užívaným bylinám v době těhotenství.

Při průjmu vám může pomoci odvar z mrkve, jablka či bílé rýže, což jsou potraviny, které můžete samozřejmě také bezpečně konzumovat. Na zácpu si naopak dopřejte lněné semínko, sušené švestky, datle nebo fíky. Na trávení působí skvěle také kontryhelový čaj, který má výrazné dezinfekční účinky a je spíše znám jako pomocník při ženských obtížích. Těhotným ženám by neměl uškodit, dokonce bývá doporučován v případech, kdy hrozí riziko potratu a je potřeba udržet plod. Pokud jste ho však popíjela ve větším množství jako podporu pro otěhotnění, je docela možné, že na něj už v době těhotenství nebudete mít chuť.

Další vhodnou bylinkou na trávící obtíže je čaj z borůvkového listí, který bývá užíván jako prostředek na snížení hladiny cukru v krvi. Pokud máte náběh na těhotenskou cukrovku, je to dobrá volba. Borůvčí dezinfikuje trávící soustavu a pomáhá při průjmech. Pokud však trpíte hypoglykemií, raději se tomuto čaji vyhněte a rozhodně jej nepijte na lačno po ránu. Mohlo by se vám udělat mdlo.

Bez obav však můžete konzumovat samotné borůvky nebo si ze sušených plodů připravit čaj:

Čaj ze sušených jablíček a borůvek na běžné pití

Sušená jablka, sušené borůvky nebo také brusinky dáme do konvičky a přelijeme vařící vodou. Můžeme také krátce povařit a nechat delší dobu vyluhovat. Lahodný čaj je vhodný na běžné pití, je možné přisladit ho hroznovým nebo ovocným cukrem. Plody můžeme použít i čerstvé, jablko je vhodné nakrájet na drobné kousky. Ovoce po vyluhování nemusíte vyhodit, můžete je klidně sníst.

Byliny pro snadný porod

Existují bylinky, které bývají doporučovány k usnadnění porodu. Mezi ně určitě patří hojně diskutovaný maliník. Některé ženy ho popíjejí po celou dobu těhotenství, ale je dobré vědět, že mnohem vhodnější je začít s maliníkem až od druhého nebo ještě lépe třetího trimestru. Maliník podporuje děložní stahy a dříve než v termínu porodu by to jistě nebylo žádoucí!

Další vhodnou rostlinou je len, tedy lépe řečeno lněné semínko, které účinně pomáhá těhotným ženám se zácpou a podporuje jak střevní, tak také děložní činnost. Doporučuje se ve zvýšeném množství pojídat nebo popíjet ve formě lněného oleje až v posledním trimestru těhotenství. Také mateřídouška podporuje stahy hladké svaloviny, proto by se neměla užívat v prvních dvou trimestrech. Na uvolnění v době porodu je také vhodná levandulová silice ve formě inhalace nebo přidaná do koupele. Během těhotenství je však lepší se levanduli vyhnout.

Pozor na celer a petržel, hrozí potrat

Některé druhy koření a bylinek mohou být pro těhotné ženy obzvláště nebezpečné, protože obsahují látky způsobující překrvení pánve a vzniká zde i poměrně vysoké riziko potratu. Mezi léčivky, které mohou vyvolat potrat, patří například pelyněk, celer, petržel, šalvěj, skořice, tymián, majoránka, zázvor nebo aloe.

Každopádně je třeba vyhnout se dráždivým látkám, koření a léčivkám, které se nejčastěji objevují v urologických, průduškových nebo hořkých trávících čajových směsích.

Samozřejmostí by mělo být čtení etiket a příbalových letáků a neužívat neznámé přípravky ve snaze léčit se „alternativně“. Pokud si nejste jistá, zda můžete danou bylinku používat, raději ji nepoužívejte vůbec nebo se poraďte s lékařem, bylinkářem nebo třeba také s internetem. Je to rozhodně lepší než sobě nebo děťátku ublížit.

TIP: Nejoblíbenější benefity pro těhotné. Polovina žen je nevyužije.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).