Hlavní navigace

Nejoblíbenější benefity pro těhotné. Polovina žen je nevyužije

17. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Andrew Seaman on Unsplash, podle licence: Public domain
Zdravotní pojišťovny proplácejí těhotným ženám nejrůznější příspěvky na vyšetření a podpůrné aktivity. U největší zdravotní pojišťovny VZP čerpá benefity každá druhá těhotná. Největší zájem je o prvotrimestrální screening, tzv. screening Downova syndromu.

Nastávající maminky jsou z celkových šesti milionů klientů VZP nejpilnější v čerpání benefitů. „Jestliže jich ročně porodí sedmdesát tisíc, pak v loňském roce jich bezmála čtyřicet tisíc využilo některý z příspěvků, který jim VZP nabízí,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Benefity tedy využila více než každá druhá těhotná a pojišťovna jim celkem vyplatila 34,4 milionu korun. „Pokud se podíváme na pojištěnce VZP jako na celek, nějaký z nabízených příspěvků čerpal jen méně než každý desátý (540 500 vyplacených příspěvků),“ říká mluvčí.

Různé příspěvky zejména na preventivní programy nastávajícím maminkám nabízejí i ostatní zdravotní pojišťovny. Problematice jsme se podrobně věnovali v článku Čekáte dítě? Pojišťovny vám mnohé proplatí, ale nabídka a podmínky pro čerpání se průběžně mění a je potřeba je vždy aktuálně ověřit u své pojišťovny. Někdy stačí být pojištěncem dané zdravotní pojišťovny, jindy je výhodnější stát se i členem některého z věrnostních klubů. Např. u VZP je to Klub pevného zdraví.

Mezi benefity pro těhotné vede prvotrimestrální screening

Největším hitem je mezi nastávajícími maminkami z řad pojištěnců VZP příspěvek na takzvaný prvotrimestrální screening, označovaný též jako screening Downova syndromu. Ten má vyloučit případné vrozené vady plodu.

Riziko Downova syndromu a dalších vrozených vad stoupá s věkem matky, který se u nás dlouhodobě zvyšuje. Protože rodí stále starší ženy, riziko vývojových poruch stoupá.

VZP na prvotrimestrální screening svým klientkám nabízí až tisíc korun. Zájem o příspěvek na toto vyšetření rok od roku roste. Z celkového počtu 39 066 příspěvků, které loni největší pojišťovna budoucím matkám vyplatila, jich na prvotrimestrální screening bylo 28 075 (tedy bezmála tři čtvrtiny).

Jak se vyvíjí zájem klientek VZP o příspěvek na prvotrimestrální screening
Autor: VZP

Zájem klientek VZP o příspěvek na prvotrimestrální screening stoupá

Prvotrimestrální screening je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Započítává se i věk matky. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Výsledky jsou spolehlivější než u jiných metod a navíc se vyšetření provádí už mezi 11. a 14. týdnem těhotenství.

Screeningová vyšetření vrozených vývojových vad

Orientační metody, které stanoví číselné riziko postižení. Hodnoty zjištěné z krve matky a ultrazvukem zpracovává počítačový program, zohledňuje se také hmotnost a zejména věk těhotné.

  • I. trimestr – kombinovaný test: 11.–14. týden, hodnotí se biochemické látky v krvi a ultrazvuk
  • II. trimestr – triple test: 15.–17. týden, pomocí ultrazvuku je určeno stáří těhotenství, podle něj se pak posuzují hladiny látek v krvi
  • I. + II. trimestr –integrovaný test – zcela nejpřesnější, počítačový program vyhodnotí odběry v I. i II. trimestru

V případě výsledného vysokého rizika jsou těhotné doporučeny další testy.

Další oblíbené benefity

Zájem mezi těhotnými ženami je o příspěvky na pomůcky ke kojení a na dentální hygienu. Některé budoucí maminky upřednostní zase předporodní kurzy nebo třeba cvičení pro těhotné. Výše příspěvku může být u všech uvedených benefitů až tisíc korun.

Zájem těhotných klientek VZP o konkrétní benefity v r. 2017
Autor: VZP

Zájem těhotných klientek VZP o konkrétní benefity v r. 2017

Co VZP proplácí těhotným ženám

Jedná se o příspěvek do celkové výše tisíc korun, který lze využít na jednu nebo více aktivit, na zmíněný prvotrimestrální screening a na podpůrné aktivity, například týkající se zdraví chrupu, protože některé ženy o zuby nepečují tak, jak by v těhotenství měly.

VZP přispívá těhotným ženám:

  • na vhodnou pohybovou aktivitu v těhotenství,
  • na kurz přípravy k porodu pořádaný porodnicí,
  • na dentální hygienu v těhotenství nebo balíček dentální hygieny zakoupený v lékárně, v ordinaci lékaře nebo u dentální hygienistky v době těhotenství (zubní a mezizubní katáčky, zubní pasty, dentální nitě, ústní vody),
  • na pomůcky ke kojení – (absorpční prsní vložky, kontaktní kojící kloboučky, chrániče prsních bradavek, tampony do podprsenky, formovače bradavek, odsávačky mateřského mléka včetně příslušenství a náhradních dílů, nádoby na uchovávání mateřského mléka).

Podobně například u Vojenské zdravotní pojišťovny si nastávající maminka v rámci preventivních programů může vybrat buď organizované pohybové aktivity pro těhotné, prvotrimestrální screening, nebo absolvování předporodního kurzu. Těhotným ženám pojišťovna nabízí také příspěvky na vitamíny a další benefity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).