Hlavní navigace

koření

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Barevné bulky na hamburgery jsou ve světě hitem

V zahraničí frčí vesmírné barvy bulek na hamburgery, když budete hodně chtít, koupíte i červené, žluté, černé a modré. Jak a čím se dá pečivo obarvit? Radili jsme se s mistrem pekařem a cukrářem.

27. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Máte-li možnost vybrat si, při koupi dejte přednost koření celému před mletým. Určitě je také lepší kupovat koření na váhu než předem připravené balíčky. A sledovat místní…

Doba čtení: 4 minuty

Poznáte koření „před a po“?

Jak vypadá koření předtím, než se dostane do sáčků nabízených v regálech supermarketů? Někdy jsou to listy, jindy kořeny, květy nebo plody rostlin.

5. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak využít bylinky v kuchyni: Bazalku a petržel nikdy nevaříme

Právě začínají růst první čerstvé bylinky, některé druhy můžeme koupit v obchodech, a to i celoročně. Víte, na co všechno se hodí a jak je nejlépe používat?

Doba čtení: 5 minut

Bazalka, koriandr a papriky z Laosu jsou naprosto nevhodné

Dovozy bazalky, koriandru, papriky a chapchu z Laosu do ČR budou zadrženy. Jsou hygienicky závadné a obsahují pesticidy.

15. 6. 2016 10:37
Doba čtení: 1 minuta

Jakou papriku potřebujete, aby vám pomohla s trávením?

Mletá sladká paprika prospívá trávení, kloubům i vlasové pokožce. I koření se však liší kvalitou a obsahem účinných látek. Přednost dejte po domácku vypěstovanému a usušenému koření nebo kupovanému v bio kvalitě.

4. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejzdravější koření? Kurkuma

Připomíná zázvor a taky je to jeho příbuzná. Kurkuma svědčí celému organismu. V receptech využijeme její kořen, který se seká na kousky nebo mele na prášek.

Doba čtení: 3 minuty

Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.

15. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

Fenyklová semínka uvolňují bolavé břicho, rozpouštějí hleny a podporují tvorbu mateřského mléka. Dají se využít také pro výrobu domácí kosmetiky.

12. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muškátový oříšek i květ: ve větších dávkách je mírně jedovatý

Muškátový oříšek rozpouští hleny, podporuje trávení a pomáhá zahnat chmury. Při vnitřním užívání se však užívá po špetkách. V něm obsažené látky jsou v organismu přeměňovány na substance obsahující mescalin a amfetamin a mohou navodit stavy opojení a hlubokého dlouhotrvajícího spánku.

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Plody jsou postaru bobky a označení bobkový list určitě nezní tak honosně jako vavřín. Navíc vavřín vznešený, symbol vítězství a slávy. Listy jsou však léčivé, ať jim říkáme jakkoli.

Doba čtení: 4 minuty

Zdravé koření: Zázvor hřeje

Zázvor prohřívá organismus, prospívá trávení a kloubům. V pokračování seriálu se podíváme na využití kořene, který většinou používáme jen na přípravu čaje – a to je škoda.

Doba čtení: 3 minuty

Vánoční koření: Citronová kůra nám svědčí

Jsou to běžné ingredience, které používáme před Vánoci k pečení cukroví, perníčků a dalších tradičních jídel. Dají jim chuť, vůni, ale ještě něco navíc – jsou velmi zdravé. Dnes o citronu.

Doba čtení: 3 minuty

Kapsaicin: poklad ukrytý v pálivých paprikách

Pálivá jídla bývala zatracována. V posledních letech další a další studie prokazují jejich prospěšnost. Třeba takový kapsaicin, látka v pálivých papričkách, nabízí hned několik benefitů.

Doba čtení: 4 minuty

Popenec: Pusťte si hluchavky do kuchyně

Popenec z čeledi hluchavkovitých se odedávna uplatňoval v kuchyni i v lidovém léčitelství. Je dalším druhem divokého koření, které se pyšní výraznými léčivými, hojivými a zkrášlujícími účinky.

Doba čtení: 3 minuty

Šťovík se hodí do polévky i jako náplast

Pro někoho je to plevel, rostlina, která si roste tam, kde o ni nestojí. Mnohý „plevel“ je přitom chutný, léčivý a hojivý… To je i případ šťovíku, který otevírá seriál o divokém koření.

16. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

V kurkumě je salmonela

SZPI varuje před kurkumou s kontaminací salmonelou, která se objevila na našem trhu.

1. 6. 2015 10:01
Doba čtení: 1 minuta

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Chilli je rostlina, která vám způsobí oheň na jazyku a možná i slzu v oku. A to kdekoli: když budete jíst pikantní mexickou omáčku, dušené sečuánské maso, doutnající indické kari nebo šťavnatou thajskou kuchyni.

Doba čtení: 6 minut

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.

Doba čtení: 4 minuty

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.

Doba čtení: 4 minuty

Fenomén slev nás trápí, ale ubráníme se, říká šéf Vitany

Začátkem roku se Českem prohnaly zprávy o prodeji společnosti Vitana. Z něj nakonec sešlo a Vitana se začala více snažit, aby porozuměla českému spotřebiteli, který rád vaří sám.

Doba čtení: 4 minuty

Bylinky, koření a čaje opět provoní Jiřák

Aneb sklízíme, co jsme zaseli a sušíme, lisujeme, pracujeme… Bylinky, koření a čaje v pátek a v sobotu na farmářském tržišti Jiřák.

2. 9. 2014 9:45
Doba čtení: 1 minuta

Původ a kvalita koření na trhu v ČR: Velká detektivka

Případ mleté papriky by zřejmě byl i nad síly Sherlocka Holmese. Ilustruje zašmodrchaný stav, v němž se plácají prodejci potravin, zákazníci a nakonec i potravinářská kontrola.

15. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kardamom ochutí vánoční čaj, ale i kávu

Plody kardamovníku se obvykle používají jako koření. Části této původem indické byliny mají i léčivé účinky. Kardamom zklidní podrážděný žaludek a zvedne sexuální apetit.

Doba čtení: 1 minuta

Anýz je jedno z mála koření, které tlumí bolest

Typická vánoční koření najdou využití i jinde než v kuchyni. Vanilka, hřebíček, badyán či další druhy mají léčebné účinky. Anýz například pomáhá od bolesti a zahání kašel.

Doba čtení: 2 minuty

Vanilka zklidní pocuchané nervy

Typická vánoční koření, jež běžně používáme na pečení nebo do teplých nápojů, pomohou i se zdravotními problémy a zlepšením nálady. Vanilka je také úžasné afrodiziakum.

Doba čtení: 2 minuty

Hřebíček je účinný lék na bolavé zuby

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu. Domácí příprava ústní vody nebo hojivé tinktury je přitom jednoduchá.

Doba čtení: 2 minuty

Skořice s vanilkou má afrodiziakální účinky

Voňavé koření využijete i jinak než na vaření. Skořice působí antibakteriálně a podporuje prokrvení. Připisují se jí afrodiziakální účinky, zejména v kombinaci s vanilkou a ženšenem.

Doba čtení: 2 minuty