Hlavní navigace

koření

Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs

Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.

10. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Barevné bulky na hamburgery jsou ve světě hitem

V zahraničí frčí vesmírné barvy bulek na hamburgery, když budete hodně chtít, koupíte i červené, žluté, černé a modré. Jak a čím se dá pečivo obarvit? Radili jsme se s mistrem pekařem a cukrářem.

27. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Máte-li možnost vybrat si, při koupi dejte přednost koření celému před mletým. Určitě je také lepší kupovat koření na váhu než předem připravené balíčky. A sledovat místní…

Doba čtení: 4 minuty

Poznáte koření „před a po“?

Jak vypadá koření předtím, než se dostane do sáčků nabízených v regálech supermarketů? Někdy jsou to listy, jindy kořeny, květy nebo plody rostlin.

5. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak využít bylinky v kuchyni: Bazalku a petržel nikdy nevaříme

Právě začínají růst první čerstvé bylinky, některé druhy můžeme koupit v obchodech, a to i celoročně. Víte, na co všechno se hodí a jak je nejlépe používat?

Doba čtení: 5 minut

Bazalka, koriandr a papriky z Laosu jsou naprosto nevhodné

Dovozy bazalky, koriandru, papriky a chapchu z Laosu do ČR budou zadrženy. Jsou hygienicky závadné a obsahují pesticidy.

15. 6. 2016 10:37
Doba čtení: 1 minuta

Jakou papriku potřebujete, aby vám pomohla s trávením?

Mletá sladká paprika prospívá trávení, kloubům i vlasové pokožce. I koření se však liší kvalitou a obsahem účinných látek. Přednost dejte po domácku vypěstovanému a usušenému koření nebo kupovanému v bio kvalitě.

4. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejzdravější koření? Kurkuma

Připomíná zázvor a taky je to jeho příbuzná. Kurkuma svědčí celému organismu. V receptech využijeme její kořen, který se seká na kousky nebo mele na prášek.

Doba čtení: 3 minuty

Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.

15. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

Fenyklová semínka uvolňují bolavé břicho, rozpouštějí hleny a podporují tvorbu mateřského mléka. Dají se využít také pro výrobu domácí kosmetiky.

12. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muškátový oříšek i květ: ve větších dávkách je mírně jedovatý

Muškátový oříšek rozpouští hleny, podporuje trávení a pomáhá zahnat chmury. Při vnitřním užívání se však užívá po špetkách. V něm obsažené látky jsou v organismu přeměňovány na substance obsahující mescalin a amfetamin a mohou navodit stavy opojení a hlubokého dlouhotrvajícího spánku.

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Plody jsou postaru bobky a označení bobkový list určitě nezní tak honosně jako vavřín. Navíc vavřín vznešený, symbol vítězství a slávy. Listy jsou však léčivé, ať jim říkáme jakkoli.

Doba čtení: 4 minuty

Zdravé koření: Zázvor hřeje

Zázvor prohřívá organismus, prospívá trávení a kloubům. V pokračování seriálu se podíváme na využití kořene, který většinou používáme jen na přípravu čaje – a to je škoda.

Doba čtení: 3 minuty

Vánoční koření: Citronová kůra nám svědčí

Jsou to běžné ingredience, které používáme před Vánoci k pečení cukroví, perníčků a dalších tradičních jídel. Dají jim chuť, vůni, ale ještě něco navíc – jsou velmi zdravé. Dnes o citronu.

Doba čtení: 3 minuty

Kapsaicin: poklad ukrytý v pálivých paprikách

Pálivá jídla bývala zatracována. V posledních letech další a další studie prokazují jejich prospěšnost. Třeba takový kapsaicin, látka v pálivých papričkách, nabízí hned několik benefitů.

Doba čtení: 4 minuty

Popenec: Pusťte si hluchavky do kuchyně

Popenec z čeledi hluchavkovitých se odedávna uplatňoval v kuchyni i v lidovém léčitelství. Je dalším druhem divokého koření, které se pyšní výraznými léčivými, hojivými a zkrášlujícími účinky.

Doba čtení: 3 minuty

Šťovík se hodí do polévky i jako náplast

Pro někoho je to plevel, rostlina, která si roste tam, kde o ni nestojí. Mnohý „plevel“ je přitom chutný, léčivý a hojivý… To je i případ šťovíku, který otevírá seriál o divokém koření.

16. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

V kurkumě je salmonela

SZPI varuje před kurkumou s kontaminací salmonelou, která se objevila na našem trhu.

1. 6. 2015 10:01
Doba čtení: 1 minuta

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Chilli je rostlina, která vám způsobí oheň na jazyku a možná i slzu v oku. A to kdekoli: když budete jíst pikantní mexickou omáčku, dušené sečuánské maso, doutnající indické kari nebo šťavnatou thajskou kuchyni.

Doba čtení: 6 minut

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.

Doba čtení: 4 minuty

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.

Doba čtení: 4 minuty

Fenomén slev nás trápí, ale ubráníme se, říká šéf Vitany

Začátkem roku se Českem prohnaly zprávy o prodeji společnosti Vitana. Z něj nakonec sešlo a Vitana se začala více snažit, aby porozuměla českému spotřebiteli, který rád vaří sám.

Doba čtení: 4 minuty

Bylinky, koření a čaje opět provoní Jiřák

Aneb sklízíme, co jsme zaseli a sušíme, lisujeme, pracujeme… Bylinky, koření a čaje v pátek a v sobotu na farmářském tržišti Jiřák.

2. 9. 2014 9:45
Doba čtení: 1 minuta

Původ a kvalita koření na trhu v ČR: Velká detektivka

Případ mleté papriky by zřejmě byl i nad síly Sherlocka Holmese. Ilustruje zašmodrchaný stav, v němž se plácají prodejci potravin, zákazníci a nakonec i potravinářská kontrola.

15. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kardamom ochutí vánoční čaj, ale i kávu

Plody kardamovníku se obvykle používají jako koření. Části této původem indické byliny mají i léčivé účinky. Kardamom zklidní podrážděný žaludek a zvedne sexuální apetit.

Doba čtení: 1 minuta

Anýz je jedno z mála koření, které tlumí bolest

Typická vánoční koření najdou využití i jinde než v kuchyni. Vanilka, hřebíček, badyán či další druhy mají léčebné účinky. Anýz například pomáhá od bolesti a zahání kašel.

Doba čtení: 2 minuty

Vanilka zklidní pocuchané nervy

Typická vánoční koření, jež běžně používáme na pečení nebo do teplých nápojů, pomohou i se zdravotními problémy a zlepšením nálady. Vanilka je také úžasné afrodiziakum.

Doba čtení: 2 minuty

Hřebíček je účinný lék na bolavé zuby

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu. Domácí příprava ústní vody nebo hojivé tinktury je přitom jednoduchá.

Doba čtení: 2 minuty