Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
koření
koření
1
–
30
/
74
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Do jakých jídel se hodí kurkuma, zázvor a chilli? Klidně i do sladkých
Pikantní, barevné, exotikou vonící koření, které se často v kuchyni bojíme použít, abychom to nepřehnali. Kurkuma, zázvor a chilli. Čím jsou tato koření zajímavá, zdravá a kam všude se hodí, v rozumném množství?
Redakce
19. 5. 2023
4 druhy koření, kterými osvěžíte nudné kaše a smoothie
Skořice, kardamom, hřebíček a čaj matcha, to jsou drobnosti, které změní (nejen) vaše první denní jídlo z nezáživného na úplně nové.
Redakce
28. 4. 2023
Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí
Konzumace zázvoru má hodně benefitů. Má široké využití v kuchyni jako koření, zdravotní účinky zázvoru znali už naši dávní předkové a dnes je potvrzují moderní výzkumy. Použití zázvoru se neomezuje jenom na známý zázvorový čaj, který pomáhá při nachlazení a nevolnosti. Věda prokazuje možnosti širšího medicínského využití této rostliny.
Kateřina M. Košutová
21. 3. 2023
Skořice v Kauflandu byla falšovaná. Už dvakrát
Aktualita
Potravina, která v obchodě stojí skoro nejméně ze všech položek na nákupním seznamu, a přesto byla falšovaná. Skořice. Jak složité je zjistit příměsi ve skořici a proč takový proces trvá tři čtvrtě roku?
Kateřina Čepelíková
25. 1. 2023
Počet nových komentářů
3
Kořenář radí, jak ochutit zvěřinu. Protože sůl a pepř nestačí
Sůl a pepř jsou sice ti nejdůležitější pomocníci v kuchyni, ale na zvěřinu jednoduše nestačí. Abyste ze zvěřiny dostali maximum, musíte přidat trochu aromatického koření. Naštěstí takového, které máte všichni doma.
Redakce
4. 11. 2022
Počet nových komentářů
1
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Počet nových komentářů
1
Kotrč kadeřavý je vzácná houba, ale teď se dá najít. Chutná výtečně
Přinést teď z lesa košík plný hub není těžké. Díky ideálním podmínkám se dají najít i houby, které jsou vzácné – třeba velice chutné kotrče. Dříve se na Moravě tomuto hřibu říkalo beraní hlava, v atlase jej ale najdete pod názvem kotrč kadeřavý. Co si z něj můžete připravit?
Taťána Kročková
19. 9. 2022
Počet nových komentářů
1
Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?
Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin.
Kateřina M. Košutová
16. 9. 2022
Mateřídouška nejen voní a chutná, může pomoci i s některými neduhy
Voňavá rostlina s drobnými květy toho dokáže hodně. Doladí chuť mnoha pokrmů, provoní zahrádku a podle lidového léčitelství podpoří uzdravení z řady nemocí. Okouzlila nejenom bylinkáře a kuchaře, ale dokonce také mnohé spisovatele a básníky.
Kateřina M. Košutová
11. 8. 2022
Jak se naučit míchat vlastní koření? Základem je paprika, chilli a kvalitní pepř, říká pražský kořenář
Rozhovor
Nebojte se experimentovat a namíchejte si svoji směs grilovacího koření, radí kořenář Jan Schneedorfer z Království chuti. Jenže jak se v koření vyznat a jak s mícháním směsí začít?
Kateřina Čepelíková
9. 8. 2022
Už jste zkusili salsicciu? Italskou syrovou klobásu využijete skvěle v kuchyni
Recept
Víte, co je to salsiccia? Jde o specifický italský produkt, obvykle ne zcela přesně označovaný jako syrová klobása. Poradíme, jak ji využít v kuchyni.
Petr Havel
4. 8. 2022
Počet nových komentářů
1
Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření
Jak zpracovat plné nůše hub? Zavařit, podusit a zamrazit, nebo usušit? Variantou je sušení a následná výroba houbového koření. To dodá pokrmu chuť a pochutnají si na něm i ti, kteří jinak specifické konzistenci hub neholdují.
Petr Havel
28. 7. 2022
Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?
Fungování imunitního systému lidského těla je nesmírně složité. Jeho úkolem je bránit organismus před infekcemi i patogeny a nevyvážený životní styl může jeho práci pořádně ztížit. Jak lze podpořit správnou funkci imunitního systému a které vitamíny a jiné látky jsou v tom dobrými pomocníky?
Kateřina M. Košutová
7. 7. 2022
Estragon: pelyněk, který není hořký. Hodí se do octa i do omáčky
Pelyněk estragon je bylinka známá svou vůní a jemnou lékořicovou příchutí. Koření dodává svěží chuť různým pokrmům a široce se používá zejména ve francouzské kuchyni. Dá se koupit čerstvý i sušený a dokonce je snadné si ho vypěstovat vlastními silami.
Kateřina M. Košutová
10. 5. 2022
„Bez éček a technických šméček.“ Rakouská značka čajů a koření je 30 let na trhu v ČR
Výrobce biočajů a biokoření Sonnentor letos slaví 30 let v České republice. Značka pochází z Rakouska, ale zakládá si na stejné kvalitě a přístupu u nás: „Nejsme a nikdy jsme nebyli jen levnou dceřinou firmou z Východu,“ říká ředitel Josef Dvořáček.
Lenka Krbcová
25. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Bobkový list můžeme bez problémů pěstovat doma i na zahradě
Oblíbené koření jsou listy poměrně statného stromu s názvem vavřín vznešený. Vypěstovat ale lze i zakrslý stromek, třeba v květináči na balkóně. Jak pěstovat, sušit a využít bobkový list?
Petr Havel
14. 4. 2022
Pepř čtyř barev? Všechno jsou plody jediné rostliny
Pepř bílý, zelený, červený a černý. Čtyři barvy, a přitom jedna rostlina. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozluštíme záhadu barevného pepře a poradíme, do jakého jídla se který pepř hodí.
Kateřina Čepelíková
11. 4. 2022
Už dvě otočení mlýnkem dokáží ochutit jídlo, říkají pěstitelé kampotského pepře
Rozhovor
Kvalitní černý pepř by měl na jazyku rozvíjet plnou paletu chutí, a ne jej spálit. Černý kampotský pepř je známý díky své jedinečné chuti a vůni máty a eukalyptu. Jak se takový kvalitní pepř pěstuje, kdy se sklízí a k čemu je dobrý fermentovaný či uzený pepř? Server Vitalia.cz se ptal přímo pěstitelů z Kambodži.
Kateřina Čepelíková
29. 3. 2022
Kurkuma obsahuje léčivý kurkumin. Získat potřebné množství jen z potravy je nemožné
Kurkuma není jen chutné koření. Obsahuje kurkumin, který má řadu účinků na zdraví. Vědci zkoumají, jaké benefity nabízí i v jakém množství a formě je nutné kurkumin užívat, aby měl náležitý efekt.
Kateřina M. Košutová
28. 2. 2022
Koriandr: bylina zvláštní chuti a velké síly
Koriandr je zdravý a obsahuje mnoho vitamínu K, ale nechutná každému. Jsou za tím geny. Používá se jak při vaření, tak v lidovém léčitelství. Listy a semena mají jinou chuť i účinky.
Kateřina M. Košutová
17. 1. 2022
Jak se pěstuje pepř, komodita, která se brzy může stát luxusem?
Největší producent pepře na světě pěstuje pepř způsobem, který by se ekologicky smýšlejícím lidem nezamlouval. Přesto se drancování půdy v jihovýchodní Asii rozmáhá, protože cena pepře stoupá a poptávka roste. Najdou se ale i pozitivní příklady pěstování.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2021
Počet nových komentářů
1
Pěstování pažitky není problém v květináči ani na zahradě. Nezapomeňte ji stříhat
Pažitku neboli šnytlík nejlépe využijeme ve studené kuchyni. Ani coby přísada do teplých jídel se nevaří, aby neztratila své pozitivní vlastnosti a vitamíny. Tato trvalka se dá pěstovat doma i venku.
Kateřina M. Košutová
15. 6. 2021
Jak vám voní skořice? Jedné látce se říká „vůně cukrárny“
Skořice je koření, které voní, chutná i léčí. V dávných dobách byla tak ceněná, že sloužila jako dar pro bohy i panovníky. Cena skořice byla ohromná, obchodníci dělali tajnosti s jejím původem a vyprávěly se o ní legendy. Nakonec se rozšířila po celém světě. Milují ji nejenom kuchaři, ale zaujala i léčitele a později novodobé vědce.
Kateřina M. Košutová
29. 3. 2021
Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení
Koření, které si oblíbili kuchaři a kuchařky napříč světem, je zároveň v mnoha ohledech skvělým přírodním léčivem, což potvrzují i vědecké studie. Zejména takzvaný římský kmín pomůže při potížích se zažíváním, má potenciál snižovat cukr v krvi i hladinu cholesterolu a také může přispět ke snížení rizika infekcí, přenášených potravinami.
Kateřina M. Košutová
16. 2. 2021
Počet nových komentářů
4
Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží
Patří k němu široký výčet pozitivních vlastností. Jak zkušenostmi, tak vědeckými výzkumy potvrzený efekt dělá ze zázvoru potravinu, kterou bychom měli zařazovat do svého jídelníčku. Na co je dobrý, co léčí a kdy si dát na zázvor pozor?
Kateřina M. Košutová
22. 10. 2020
Počet nových komentářů
5
Jak dostat z koření co nejvíc chuti. Nepřítel je slunce a špatný nůž
Nic nedodá jídlu takovou chuť jako koření. Aby chutnalo vždy skvěle a vytěžili jste z něj maximum, je potřeba držet se několika jednoduchých zásad. Díky nim stačí přidat podstatně méně koření a vaše vaření získá zcela nový rozměr.
Alena Teclová
9. 6. 2020
Jaké bylinky obsahuje provensálské koření
Na maso, na ryby, do zeleniny… Ať provensálské koření přidáte kamkoliv, dodá pokrmům typickou, nezaměnitelnou chuť. Přenese vás do slunné jihovýchodní Francie, potěší vaše chuťové buňky a díky léčivým vlastnostem všech svých složek udělá dobře i vašemu tělu. Jaké je jeho typické složení?
Kateřina M. Košutová
2. 6. 2020
Počet nových komentářů
2
Stojí několik set korun, ale pravá vanilka to není
Vanilka patří k nejdražším potravinářským ingrediencím na světě. Mnohdy je proto předmětem falšování. Jeden takový produkt je nyní na našem trhu, upozorňuje potravinářská inspekce.
Redakce
8. 1. 2020
Chilli papričky zahřejí na talíři i v kosmetice. Co dělat, když to přeženete?
Konec zimy je ještě v nedohlednu, a tak je prohřátí těla stále žádoucí. Chilli papričky jsou velmi šťastnou volbou, neboť nás umí chránit i před nejrůznějšími virózami a nemocemi z nachlazení. Nespornou výhodou je také fakt, že je pohodlně můžeme pěstovat po celý rok.
Monika Poledníková
25. 2. 2019
Bylinky a koření pro zahřátí: zázvorová omáčka umí divy
Nejen teplý svetr, ale taky vhodné jídlo zahřeje. A to pořádně, zevnitř a na dlouho. Které bylinky a koření pomohou, aby nám i v zimě bylo teplo?
Monika Poledníková
4. 2. 2019
1
–
30
/
74
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Artróza
Tourettův syndrom
Tenisový loket
Rakovina hrtanu
Rakovina prsu
Kuří oko
Onemocnění prostaty
Kašel
HIV / AIDS
Mentální anorexie
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji