Hlavní navigace

Bolest ledvin: akutní zánět i dlouhodobé zanedbávání. Takhle ji poznáte od bolesti zad

16. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/Syda_Productions
Ledviny vystupují v lidském organismu jako nenahraditelný filtr. Denně jimi projde až tisíc litrů krve, která je očištěna od metabolitů, odpadních látek a toxinů. Pokud ledviny nefungují správně, nemohou tuto funkci zastávat. Pacienti pak trpí bolestmi v oblasti beder, které jsou doprovázeny potížemi s močením a dalšími příznaky. Bolest ledvin se rozhodně nesmí přecházet, protože může vést k jejich trvalému poškození a selhání.

Ledviny představují párový orgán, který plní v organismus zcela nezastupitelnou funkci. Jejich hlavním úkolem je filtrování krve a vylučování odpadních a toxických látek. Ovlivňují množství tekutin v těle, takže jsou díky tomu schopny regulovat krevní tlak. V neposlední řadě je správná činnost ledvin nezbytná pro udržení stálého vnitřního prostředí. Opomenout nesmíme ani hormonální funkci ledvin. Zdravé ledviny přispívají k tvorbě červených krvinek, protože produkují hormon erytropoetin. [1, 23]

Jak předejít problémům s ledvinami? Poslechněte si podcast s nefroložkou:

Proč se nevyplácí podceňovat bolest ledvin?

Pokud se objeví bolest ledvin, potíže s močením a další problémy, znamená to, že nefungují správně. V těle se pak hromadí zplodiny a produkty metabolismu, což může vyústit v další zdravotní komplikace.

Ledviny denně přefiltrují až tisíc litrů krve. Pokud nefungují správně, jejich filtrační schopnost se snižuje. Renální problémy se nesmí podceňovat, protože mohou skončit i transplantací orgánu. Pacienti s nefunkčními ledvinami pak musí docházet na dialýzu. Jedná se o proces nahrazující přirozenou funkci ledvin. [4, 56]

Pokud jsou ledvinové kameny malé, nemusíte o nich vědět. Větší už způsobují bolest Přečtěte si také:

Pokud jsou ledvinové kameny malé, nemusíte o nich vědět. Větší už způsobují bolest

Bolest ledvin versus bolest zad

Ledviny jsou umístěny v oblasti bederní páteře. Z toho důvodu nemusí být úplně snadné odlišit, zda člověka skutečně bolí ledviny, nebo jen záda. Při potížích s ledvinami má nemocný pocit, že bolest vychází z vnitřku těla. Často vyzařuje i do jiných oblastí, jako jsou třísla či břicho. Kromě toho se dostaví i další doprovodné příznaky, mezi které patří:

  • poruchy močení – nucení na močení, pálení při močení, zakalená moč s příměsí krve,
  • nevolnost či zvracení,
  • malátnost a únava,
  • ztráta orientace,
  • zácpa či průjem,
  • suchá pokožka.

Oproti tomu bolest zad bývá spíše tupá a zhoršuje se při pohybu. Mohou ji provázet pocity ztuhlosti, potíže s chůzí, brnění a neschopnost vzpřímeného postoje. [7, 8]

Onemocnění způsobující bolesti ledvin

Onemocnění, která mohou stát za bolestmi ledvin, lze rozdělit do dvou základních sekcí. Může jít o:

  • akutní stavy – pyelonefritida, ledvinová kolika, zástava močení,
  • chronická onemocnění – chronická renální insuficience, karcinom ledvin, cysty na ledvinách.

U akutních stavů je bolest náhlá a dost intenzivní, po léčbě ale zpravidla odezní. Chronická onemocnění ledvin nemají tak dramatické příznaky a mohou se projevovat nespecificky.

Akutní bolesti ledvin

Zánět ledvin (pyelonefritida)

Vůbec nejčastější příčinou akutní bolesti ledvin je zánět. Pyelonefritida může probíhat dost dramaticky – mezi typické příznaky patří:

  • bolest ledvin a podbřišku,
  • ostrá bolest v zádech a bocích,
  • nutkání na močení,
  • pálení při močení,
  • zakalená moč s příměsí krve a hnisu,
  • horečka a zimnice,
  • nevolnost a zvracení.

Při podezření na nachlazení ledvin a bakteriální infekci je nezbytné vyhledat lékaře, který předepíše vhodná antibiotika. Bez nich není možné pyelonefritidu vyléčit. [9, 10, 11, 12]

Ledvinová kolika

Další možnou příčinou akutních bolestí jsou ledvinové kameny. Dokud zůstává kámen v ledvinách, nezpůsobuje závažnější problémy. Pokud se uvolní a začne putovat močovými cestami, může je zcela zablokovat. Tento stav způsobuje záchvaty silné kolikovité bolesti, která vystřeluje až do třísel. K tomu se přidávají bolesti při močení. V moči může být krev.

Ledvinová kolika je závažný stav, který je nutné řešit buď chirurgickým zákrokem, nebo podáním léků na rozpuštění kamenů. [13, 14]

Jak se liší akutní a chronické selhání ledvin? Jedno překvapí náhle, o druhém léta nevíte Přečtěte si také:

Jak se liší akutní a chronické selhání ledvin? Jedno překvapí náhle, o druhém léta nevíte

Chronické bolesti ledvin

Chronická renální insuficience

Takzvaná chronická renální insuficience je důsledkem dlouhodobého zanedbávání některých onemocnění. Nejčastěji se s ní potýkají pacienti s dlouhodobě neléčeným diabetem a vysokým krevním tlakem. Dlouhodobé přetěžování ledvin pak vede k trvalému snížení jejich funkčnosti. Pacienti nepociťují zpočátku výraznou bolest, ale spíše je trápí nutkání na močení, silná únava, otoky kotníků a obličeje, bolesti hlavy a suchá kůže. Později se objevuje pocit nepohodlí či bolesti v bedrech.

Karcinom ledvin

Ani ledvinám se bohužel nevyhýbají nádorová onemocnění. Na karcinom ledvin se většinou přijde až v pokročilé fázi. Tehdy se objeví typické příznaky, mezi které patří krev v moči, bolest ledvin, nechutenství a únava. Nádor je možné nahmatat přes břišní stěnu či v bederní oblasti. Mezi rizikové faktory patří kouření, neléčený vysoký tlak, obezita a špatné stravovací návyky.

Ledvinové cysty

Na ledvinách se může objevit také nezhoubný útvar označovaný jako cysta. Váčků naplněných tekutinou může na ledvině vzniknout hned několik. Jedná se o poměrně častý zdravotní problém, který obvykle nepředstavuje závažnější riziko. Cysty nacházející se na povrchu orgánu mohou samovolně prasknout, což způsobí krátkodobou bolest. Bolesti se objevují i v případech, kdy ledvina zvětšená cystou utlačuje okolní orgány. [15, 16, 17, 18]

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

Další příčiny bolestí ledvin

Potíže s ledvinami a bolest mohou způsobovat i jiné faktory. Příkladem je třeba úraz, při kterém je ledvina zhmožděna či vážněji poraněna. Nejčastěji se jedná o traumata spojená s úrazy břicha. Další možnou příčinou je změna stavu. Některé ženy trpí na bolesti ledvin v těhotenství. Rostoucí plod může tlačit na močový měchýř a způsobovat problémy s odchodem moči, což zvyšuje riziko vzniku infekce.

Poměrně častým jevem je také bolest ledvin po požití alkoholu. Tato látka způsobuje dehydrataci. Pitím alkoholu se podporuje prokrvení ledvin a dalších orgánů močového ústrojí, což má za důsledek zvýšené vylučování moči. Alkohol ledviny hodně zatěžuje, a u některých osob může dokonce vyvolat nebo zhoršit zánět. [19, 20, 21]

Zdroje: nih.gov, kidney.org, kidneyfund.org, healthline.com, health.harvard.edu, verywellhealth.com, urologyhealth.org, urmc.rochester.edu, stefajir.cz, mou.cz, urologiepropraxi.cz, nzip.cz, cuni.cz

Co může způsobit bolest ledvin?
Za bolestí ledvin mohou stát akutní i chronické problémy. Akutní onemocnění, což může být zánět ledvin či ledvinová kolika, se projevují ostrou, intenzivní a náhlou bolestí. Chronická onemocnění, kam patří chronická renální nedostatečnost, cysty na ledvinách či karcinom ledvin, se projevují spíše nepohodlím v oblasti beder, častým močením a otoky.
Jak odlišit bolest ledvin od bolestí zad?
Bolest ledvin pacient pociťuje jako pocit vycházející zevnitř těla. Bolest může být tupá, nebo naopak ostrá až bodavá. Často vystřeluje do okolí beder, případně i do třísel, břicha či boků. K tomu se většinou přidružují další doprovodné příznaky, jako jsou potíže s močením, nevolnost a slabost. Bolavá záda se pojí spíše se ztuhlostí. Bolest je nejhorší ve chvíli, kdy se člověk snaží pohybovat, a může znemožňovat vzpřímený postoj.
Mohou se objevit bolesti ledvin po konzumaci alkoholu?
Ano, je to dáno tím, že alkohol přispívá k dehydrataci organismu. Při požití alkoholu se zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, takže pacient vylučuje více moči. U citlivějších osob může dokonce vyvolat zánět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).