Hlavní navigace

Když nevolnost se závratěmi nezmizí ani po několika dnech, raději zajděte k lékaři

11. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Asi každý z nás někdy zažil nepříjemný pocit, jako by se mu chtělo zvracet. Ten se běžně dostavuje po konzumaci zkaženého jídla, po vypití velkého množství alkoholu nebo na začátku těhotenství. Jestliže však nevolnost přetrvává několik dní a přidávají se k ní bolesti hlavy, zvracení nebo závratě, člověk by měl vyhledat lékařskou pomoc.

Pojmem nevolnost (odborně nauzea) označujeme nepříjemný pocit v žaludku, jako by se chtělo člověku zvracet. Zvracení poté může nastat, ale také nemusí. Nevolnost funguje v lidském organismu jako varovný mechanismus. Když se dostaví, znamená to, že je s tělem něco v nepořádku.

Zmíněné zvracení se pak může dostavit jako ochranný reflex, kterým se organismus zbavuje toxických látek. Patogenů a toxických látek se sice dá zbavit i jinými cestami, ale zvracení je nejrychlejší a nejefektivnější, protože dané škodliviny ještě neprojdou do krevního řečiště.

Co se děje v těle, když zvracíme? Je to nečekaně složitý proces, řídí ho mozek Přečtěte si také:

Co se děje v těle, když zvracíme? Je to nečekaně složitý proces, řídí ho mozek

Nevolnost od žaludku tudíž není sama o sobě nemocí. Jde o jev, který často doprovází infekční stavy, otravy, migrény nebo třeba úrazy hlavy, takže ani nemusí souviset přímo se žaludkem či trávicím ústrojím. Časté nevolnosti ovšem nejsou normální (zejména pokud jsou spojeny se zvracením) a mohou upozorňovat na určitá závažná onemocnění. [1, 2, 34]

Příznaky nevolnosti

Člověk trpící nevolností bývá viditelně pobledlý a cítí značnou slabost. Pokud bude zvracet, přidružují se většinou ještě tyto příznaky:

  • zvýšené pocení – pacient má pocit, že ho polévá studený pot,
  • třes a závratě,
  • sílící pocit nevolnosti,
  • zvýšená tvorba slin – nastává těsně před začátkem zvracení, slouží k ochraně chrupu před žaludečními šťávami. [56]

Žaludeční nevolnost a její nejčastější příčiny

Nevolnost může být vyvolána celou řadou příčin. Záleží zde například na životním stylu a vnímavosti vůči určitým jevům. Někteří lidé špatně snáší určité léky či potraviny a po jejich konzumaci trpí silnými nevolnostmi. Jiní mají zase problémy s cestováním v autě či letadle a trpí tzv. kinetózou. Nauzea bývá pochopitelně velmi často způsobena i střevní chřipkou.

Nejčastější důvody žaludeční nevolnosti můžeme shrnout takto:

  • kinetóza (cestovní nevolnost),
  • nevolnost při střevní chřipce,
  • nevolnost po jídle,
  • nevolnost po alkoholu,
  • nevolnost z hladu,
  • nevolnost ze stresu,
  • nevolnost od páteře,
  • nevolnost na začátku těhotenství,
  • nevolnost před menstruací. [7, 8, 9]

U většiny pacientů bývá nevolnost způsobena některým z výše uvedených důvodů, proto mnohdy samovolně odezní. Nevolnost v kombinaci s jinými příznaky (zvracení, bolesti hlavy, závratě) může ale upozorňovat na některé ze závažných onemocnění:

Nevolnost po jídle

Často se objevuje jako důsledek otravy jídlem. Nevolnost se v těchto případech dostavuje přibližně 1–8 hodin po snědení zkažené potravy. Záleží na tom, jaký druh patogenu otravu způsobil. Další z častých příčin nevolnosti po jídle je potravinová intolerance nebo alergie na určitou potravinu. Některým lidem ale bývá nevolno i po zkonzumování velkého množství sladkostí, přičemž nauzea po jídle trápí také pacienty se žaludečními vředy či gastritidou. [13, 14, 15]

Pálení žáhy: Někdy je to banalita, jindy jsou potřeba léky, či dokonce operace Přečtěte si také:

Pálení žáhy: Někdy je to banalita, jindy jsou potřeba léky, či dokonce operace

Nevolnost z hladu

Kromě přejedení může nevolnost způsobit i opačný extrém. Dlouhé pauzy mezi jídly vedou k tomu, že se v žaludku hromadí kyselina chlorovodíková, což způsobuje nepříjemné pocity, škrundání v břiše a reflux jícnu. Nejčastěji se objevuje nevolnost po ránu, ale u některých lidí i během dne. [16, 17]

Nevolnost po alkoholu

Dalším faktorem, který může vyvolávat pocity na zvracení, je alkohol. Ten způsobuje překyselení žaludku a dráždí žaludeční sliznici. Odbourávání alkoholu navíc představuje pro organismus mimořádně náročný proces, protože při něm játra produkují toxickou látku zvanou acetaldehyd. [18, 19]

Nevolnost v těhotenství

Těhotenské nevolnosti se poprvé objevují během 4.–6. týdne těhotenství. Ranní nevolnost zažije v prvním trimestru až 80 % nastávajících maminek. Přesný mechanismus vzniku tohoto typu nevolnosti není dokonale objasněn, ale předpokládá se, že souvisí se stoupající hladinou hormonu hCG (lidský choriogonadotropin) v organismu těhotné ženy.

Ranní nevolnosti obvykle ustupují v rozmezí 8.–15. týdne těhotenství, nicméně u některých žen přetrvávají i déle. [20, 21]

13 typických těhotenských potíží: co s nevolností nebo pálením žáhy Přečtěte si také:

13 typických těhotenských potíží: co s nevolností nebo pálením žáhy

Nevolnost a bolest hlavy

Silná nevolnost spolu s extrémní bolestí hlavy, světloplachostí a přecitlivělostí na pachy patří mezi běžné příznaky migrény. Pocity na zvracení a bolesti hlavy ale můžete pociťovat i v případě, že jste dehydratovaní. Typicky k tomu dochází po nadměrné konzumaci alkoholu. Mezi další možné příčiny patří hladovění, onemocnění jater nebo jiná závažná onemocnění. [22, 23]

Nevolnost ze stresu

Je známo, že stres vážně škodí našemu trávení. V medicíně se používá pro tento problém termín žaludeční neuróza. Škodlivý je zejména chronický stres, který se dokáže projevit nevolností, bolestmi žaludku nebo nechutenstvím. [24, 25]

Jak se zbavit nevolnosti?

Jestliže u vás nevolnost nezpůsobuje nějaké onemocnění, je nejlepší cestou snažit se těmto stavům předcházet. To znamená vysledovat, co u vás pocity na zvracení vyvolává. Některým lidem způsobují problémy určité potraviny, stačí se jim tudíž vyhýbat.

Pokud trpíte nevolností při jízdě autem, je vhodné sedat si na místo spolujezdce. Během jízdy nesklánějte hlavu a nedívejte se do mobilu. Úlevu může přinést také otevření okénka a hluboké vědomé dýchání. Případně se doporučuje vzít si před cestou Kinedryl.

Jiné léky na nevolnost už jsou na lékařský předpis. Označují se jako antiemetika a slouží k potlačení nevolnosti a zabránění zvracení. Lékaři je ale předepisují jen ve specifických situacích, například pacientům podstupujícím chemoterapii. [26, 27, 28]

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč Přečtěte si také:

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč

Většina lidí má při nevolnosti velký problém s příjmem potravin i tekutin. Pokud ale nebudete pít, riskujete, že se budete cítit ještě hůř. Proto je nutné se překonat a snažit se přijímat tekutiny ve formě čisté vody nebo bylinkových čajů. Klidně pomalu a po malých doušcích. Proti nevolnosti velice dobře zabírají zázvorové, mátové nebo skořicové čaje. Nedoporučuje se ani hladovět. Pokud budete mít žaludek úplně prázdný, nevolnost se bude zhoršovat.

Nevolnost lze zmírnit ještě mnoha dalšími prostředky:

  • lízátka proti nevolnosti – často obsahují zázvor a další bylinky potlačující nevolnost,
  • náramek proti nevolnosti – funguje na principu akupresury,
  • speciální žvýkačky nebo zázvorové tablety,
  • iontové nápoje,
  • speciální dechové techniky. [29, 30, 31]

Kdy jít s nevolností k lékaři?

Záleží zejména na délce trvání obtíží, příčině nevolnosti a dalších příznacích. Pokud nevolnost trvá několik dní a stav pacienta se nijak nejlepší, je určitě na místě vyhledat lékaře.

U nevolnosti spojené se zvracením a průjmy je důležité předcházet dehydrataci. Ta hrozí zejména osobám, které tyto problémy trápí více než 24 hodin. Velké opatrnosti je nutné dbát u malých dětí a miminek. Jestliže se u dítěte objeví průjem nebo zvracení trvající několik hodin, zástava močení nebo jakékoliv známky dehydratace, měli byste ho vzít okamžitě k lékaři.

KL24

Okamžitou lékařskou pomoc si dále žádají případy, kdy se u pacientů objeví:

Zdroje: nih.gov, mayoclinic.org, sciencedirect.com, medicalnewstoday.com, stanfordhealthcare.org, webmd.com, healthline.com, verywellhealth.com, clevelandclinic.org, urgentcarefl.com, medicinapropraxi.cz, solen.cz, ose.zshk.cz, stefajir.cz, szu.cz

Co nejčastěji způsobuje nevolnost?
Nevolnost může být způsobena celou řadou jevů. Často se objevuje při střevní chřipce, v důsledku požití zkaženého jídla, po nadměrné konzumaci alkoholu nebo jako jeden z projevů migrény. Nevolností trpí často také těhotné ženy v průběhu prvního trimestru.
Kdy začínají těhotenské nevolnosti?
Ranní nevolnosti se začínají objevovat nejčastěji mezi 4. a 6. týdnem po oplodnění. U většiny nastávajících maminek tyto problémy odezní do 15. týdne těhotenství. Je to ale velice individuální, takže se může stát, že se u někoho objeví dříve nebo že přetrvávají déle.
Co pomáhá na nevolnost?
Jako první pomoc doporučují lékaři snažit se uklidnit, lehnout si a zhluboka dýchat. Při nevolnosti je nezbytné pít dostatek vody, i když se člověku dělá špatně z příjmu tekutin. Důležité je vysledovat, co problémy způsobuje, a aktivně je řešit. U chronických nebo akutních nevolností je nutné vyhledat lékařskou pomoc, zejména pokud jsou spojeny se zvracením, průjmy, silnými bolestmi hlavy a dalšími vážnými příznaky.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).