Hlavní navigace

Zbarvení kůže i zápach z úst ukazují na poškození jater. Potvrdí je jaterní testy

18. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaterní testy má řada lidí spojené s alkoholem, tento důležitý orgán však může být poškozen různými způsoby. Současně má značné regenerační schopnosti. Důležité je proto problém odhalit včas a začít ho řešit.

Játra mají v našem těle mnoho úloh: detoxikují krev, odbourávají škodlivé a nežádoucí látky, produkují žluč na podporu trávení, ukládají některé vitamíny, železo, glukózu a další. Jde o největší orgán v břišní dutině, u zdravých dospělých běžně váží kolem jednoho a půl kilogramu. Játra hrají klíčovou roli v řadě tělesných funkcí. Jejich selhání je stav ohrožující nás na životě.

Naše játra jsou náchylná k různým poškozením, některá mohou být relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. V obou případech je ale nejdůležitější, aby se na tato poškození přišlo včas. Schopnost jater se znovu zregenerovat je opravdu úžasná, rostoucí zdravá nová tkáň může nahradit tu, která byla poškozena. „Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve. Pokročilá jaterní onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu a často i délku života nemocného. Mezi jaterní onemocnění patří například hepatitida, cirhóza, steatóza neboli ztučnění či nádory,“ uvádí Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Varovné příznaky poškození jater

Poškození jater se projevuje různě. Mezi příznaky onemocnění jater patří například žluté zabarvení kůže, očního bělma, tmavý odstín moči, či naopak nápadně světlá stolice, výrazná únava, zápach z úst, hnědé skvrny na kůži. „Tyto příznaky onemocnění jater se vztahují k jaterním onemocněním obecně. Ale existuje mnoho specifických onemocnění, která ovlivňují játra, a každé z nich má specifické příznaky. Aby byly případné problémy pokud možno včas zjištěny, je zapotřebí provést jaterní testy,“ vysvětluje lékař.

Samozřejmě ne každý příznak automaticky znamená poškození jater, může mít různé důvody, jako například zápach z úst může značit jak onemocnění trávicího ústrojí, tak dutiny ústní nebo prostě špatnou ústní hygienu.

Příznaky onemocnění jater:

  • žluté zabarvení kůže,
  • žluté zabarvení očního bělma,
  • tmavý odstín moči,
  • nápadně světlá stolice,
  • výrazná únava,
  • zápach z úst,
  • hnědé skvrny na kůži.

Na jaterní testy se chodí nalačno

Máte podezření, že nejste v pořádku? Můžete podstoupit jaterní testy, buď na doporučení lékaře, v některých laboratorních zařízeních i bez něj, pak ale počítejte s přímou úhradou.

„Pokud si chcete ověřit, že jsou vaše základní jaterní testy v pořádku, přijďte nalačno, nejezte cca dvanáct hodin a nekuřte. Je vhodné vypít čtvrt litru vody či neslazeného čaje. Laboratorní výsledky si můžete vyzvednout druhý pracovní den po odběru. U vyšetření cytomegaloviru a EB viru lze výsledky vyzvednout za sedm pracovních dní po odběru,“ popisují postup odborníci z EUC Laboratoří.


Autor: EUC Laboratoře

Včasné jaterní testy mohou zachránit zdraví

V případě, že jaterní testy odhalí nějaký problém, budou pravděpodobně následovat další vyšetření, která pomohou určit, o jaké konkrétní onemocnění jater se případně jedná.

Co ohrožuje naše játra:

  • genetické dispozice,
  • alkoholismus,
  • pravidelné užívání steroidů u některých sportovců,
  • nezdravé stravování,
  • virová hepatitida typu B a C,
  • časté užívání antibiotik.

„Vyšetřením jaterních testů se snažíme odhalit poškození jaterních buněk, jejich funkce či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Problémy mohou způsobit též viry hepatitidy A, B, C a E. Funkci jater narušují ale i jiné viry – nejčastěji cytomegalovirus a EB virus – nebo chemické faktory, jako jsou např. alkohol ve větších dávkách, organická rozpouštědla či některé léky,“ dodává Petr Podroužek.

„Játra mají neuvěřitelnou regenerační schopnost a s mnoha nepřáteli se dovedou poprat samy. Na druhou stranu zanedbání zprvu zdánlivých maličkostí může vést k jejich nezvratnému poškození, k jaterní cirhóze a nádorovému onemocnění,“ varuje i náš přední hepatolog Petr Urbánek. „Léčba je v takových případech velmi dlouhá, finančně nákladná a transplantace jater patří mezi nejnáročnější chirurgické úkony,“ říká v článku o problematice jaterních testů a poškození jater a dodává, že na jaterní testy by měli přijít i lidé, kteří přišli do styku s nemocným virovou hepatitidou, lidově řečeno žloutenkou. „Zprvu se zdá, že o nic nejde, zvýšená teplota, únava, bolest kloubů a svalů vyvolává dojem, že se jedná o běžnou chřipku. Při podcenění těchto příznaků virus napadne jaterní tkáň a vyvolá zánět,“ upozorňuje hematolog.

MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Odborný ředitel EUC Laboratoří

Lékař s atestací v oboru klinické biochemie a gynekologie a porodnictví, pracoval jako vedoucí Ústředních laboratoří Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí, podílel se jako zakladatel na vzniku nestátních zdravotnických laboratoří AeskuLab, kde dlouhodobě zastával pozici ředitele. Ve vedení EUC Laboratoří pracuje od roku 2010.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).