Hlavní navigace

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku

9. 10. 2009

Sdílet

Za bio kuře zaplatíte zhruba čtyřikrát tolik než za to běžné. Proč je tak drahé? Má vůbec smysl si ho kupovat? Jela jsem se podívat za biokuřaty přímo na farmu a nestačila se divit. Nakonec jsem jedno bio kuře upekla a ochutnala.

Český trh s biopotravinami je stále bohatší. Rozšiřuje se i nabídka masa. Po bio hovězím, vepřovém a jehněčím se letos do běžné obchodní sítě dostalo i české bio kuřecí. Spotřebitele na první pohled odrazuje cena, za 1 kg bio kuřecího zaplatíte od 200 do 250 Kč. Přitom normální kuře stojí čtyřikrát méně. Proč je bio kuřecí tak drahé? Co má v sobě za kouzlo?

Čtěte k tématu: Jak vzniká biohovězí: Cesta masa od býka po steak

Spokojené kuře existuje

Za biokuřaty jsem se vydala na sever Čech na rodinnou farmu Polstřelná. Zde se chovají česká biokuřata. Hned na první pohled bylo jasné, že se mají o poznání lépe než normální drůbež. Nejsou opelichaná, mají krásné peří. Bio kuřata totiž běhají zcela volně na loukách a pastvinách. Na rozdíl od svých příbuzných v běžných chovech se ve velkém množství netísní na malém prostoru, ale mají naprostou svobodu pohybu. Díky tomu kuřatům rostou skutečné svaly.

„Teď svítí slunko, takže jsou kuřata schovaná ve stínu, ale jinak běhají a hrabou po všech loukách,“ popisuje Lubor Kitzler, majitel farmy, a současně ukazuje rozlehlé pastviny, které jsou určené jen jako výběh pro kuřata.

Na biofarmách jsou kuřata odchovávaná na podestýlce přírodního původu, nejčastěji pilinách, mají k dispozici například i písek pro hrabání a samozřejmě několikanásobně větší životní prostor včetně výběhu (min 4 m2/kus).

„Slepice jsou velmi společenská a inteligentní zvířata. Proto při konvenčním způsobu chovu neskutečně trpí, jsou ve velkém stresu a stávají se vůči sobě agresivní,“ popisuje Romana Šonková, která pracuje pro britskou nevládní organizaci Compassion in world farming. Ta se věnuje právě zlepšení životních podmínek zvířat.

Kupujete bio kuřecí?

Bio kuře má delší a spokojenější život. Konvenční kuře musí vyrůst za 35 dní, naopak bio kuře roste třikrát déle!

Jistota kvality

Chov bio kuřat je velmi přísně hlídán. Výroba všech bio potravin prochází velmi přísnou certifikací. Bio musí být i krmivo, které kuřata dostávají. Jejich krmná dávka se odlišuje od běžných krmných směsí, protože splňuje přísná kritéria pro certifikovaná ekologická krmiva.

„Výsledkem ekologického způsobu chovu kuřat v menších početních skupinách, s dostatkem spánku i volného pohybu je lepší zdravotní stav, který nevyžaduje preventivní chemické ochranné látky a další, v konvenčních chovech hojně používaná aditiva,“ vysvětluje Kamil Toman, ředitel sdružení ekologických farmářů Spojené farmy.

Bio kuře nesmí dostávat preventivně antibiotika, hormony nebo produkty GMO. Pokud na bio farmě kuře onemocní, je samozřejmě léčeno. Ale jakmile kuře dostane antibiotika, platí pro něj dvojnásobná ochranná lhůta než pro konvenčně chované kuře. Pokud by antibiotika byla podána opakovaně, maso nesmí být prodáno jako bio. Tak má spotřebitel zaručeno, že v bio masu nebudou žádná rezidua antibiotik.

Víte, co jíte?

Na českém trhu je ke koupi kuřecí maso z českých chovů. To je relativně bezpečné, i když je méně kvalitní než bio. Problémem je ale kuřecí maso z dovozu. V českých obchodech se dají koupit i kuřata ze zemí mimo EU, to může být potenciálně nebezpečné.

Zatímco pro výrobu masa v EU platí jasná pravidla, v zemích mimo unii už tomu tak není. V chovech se běžně používají nejen vysoké dávky antibiotik, ale také růstové hormony, které urychlují růst kuřat. Zbytky těchto hormonů zůstávají v masa. Jakmile takové maso sníte, jíte tedy i umělé látky, které mohou být zdraví škodlivé.

„V konvenčních chovech se u nás nesmí používat růstové hormony ani masokostní moučka. To je zakázáno u hospodářských zvířat v celé EU. Na dovozy to však příliš neplatí,“ říká Kateřina Čapounová z Ministerstva zemědělství.

Jak upéct bio kuře

Sama jsem si domů přinesla jedno bio kuře. Jeho cena byla asi 350 Kč, proto jsem si ho náležitě vážila. Na první pohled vypadalo jako normální kuře. Jakmile jsem se pustila do kuchyňské úpravy, objevila jsem první rozdíl. Bio kuřecí je pevnější. Netekla z něj žádná šťáva/voda a syrové maso drželo lépe pohromadě. Vypadalo jako maso, nikoliv jako blátivá hmota, ke kterému má obvykle kuřecí blízko.

„Biokuře není křehčené. Tyto průmyslové úpravy jsou v rozporu s pravidly přirozeného zpracování masa. U biokuřecího nepřichází v úvahu dopování masa přídatnými látkami vylepšujícími váhu, chuť, šťavnatost či křehkost (glutamát, dextróza, stabilizátory, éčka apod.),“ dodává Katarína Hájková, vedoucí jatek společnosti Biopark s.r.o.

Při pečení jsem objevila další rozdíl odlišující bio kuře od normálního. Maso potřebovalo delší dobu k tomu, aby se upeklo. Zatímco běžné kuře jde upéct asi za půl hodiny, bio kuře k dokonalé kondici potřebovalo téměř hodinu. Výsledek ale stál za to. Kuřecí maso bylo příjemně měkké, ale přesto pevné a chutnalo jako maso.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).