Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Bio a fair trade
Bio a fair trade
1
–
30
/
188
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Spak chce mít i bio šmak. Přichází na trh s novými produkty, sází na sklo a kvalitní suroviny
Známý výrobce kečupů dodává nyní do obchodů nové produkty se značkou bio. Ke kečupu v bio kvalitě přidal majonézu, hořčici a dresink. Odkud Spak odebírá suroviny k výrobě a jak se mu daří uvádět novinky na trh v době epidemie koronaviru?
Kateřina Čepelíková
Včera
Eko, ezo a bio znali lidé už před sto lety. Tehdy byli za blázny…
O trvale udržitelný život v souladu s přírodou, vytváření ekovesniček a komunit, o zdravou výživu, vegetariánství a ezoteriku se lidé zajímali už v době první republiky. Po válce a s nástupem komunismu všechny tyto snahy přišly vniveč a objevily se opět až na přelomu 20. a 21. století.
Taťána Kročková
6. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant
Hledáte originální recept na silvestrovské pohoštění? Dánské chlebíčky smørrebrød nejen skvěle vypadají, ale i chutnají.
Redakce
28. 12. 2020
Počet nových komentářů
1
Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině
Kupovat bio ovoce a zeleninu není pro každého reálné. Co dělat, když se chcete zbavit pozůstatků nežádoucích látek v potravinách? Velký podíl pesticidů odstraní z ovoce a zeleniny obyčejná voda.
Alena Teclová
10. 12. 2020
Makové buchty k nakousnutí… Nepoznáte, že se mák pěstoval na kalu
Neobvyklý vánoční dárek upozorňuje na nové možnosti při pěstování a výrobě potravin. Balení Českého modrého máku se sloganem „Makové buchty z pražského kalu“ dokazuje, že i kaly z čistíren odpadních vod je možné využít k produkci potravin.
Petr Havel
4. 12. 2020
Křen z české rodinné farmy má opravdu grády
Křen je jedním z dobrých zdrojů vitamínu C, ale také silic, které dodávají jídlu pikantní rozměr. Je proto oblíbenou surovinou, přesto se v ČR příliš nepěstuje. Manželé Žďárští z Eko farmy Úlovice ho produkují, a dokonce v bio kvalitě.
Petr Havel
16. 10. 2020
Globální biočokoláda jako česká biopotravina? Díky, raději ne
Komentář
KOMENTÁŘ – Soutěž Česká biopotravina vyhlásila vítěze. Čím dál větší zájem o soutěž a také o biopotraviny ukazuje, že parametry soutěže bude do budoucna potřeba měnit.
Petr Havel
3. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic
Chcete si upéct domácí kváskový chleba? Pro začátek je ideální najít si dobrý fungující recept a toho se držet. „Něco jednoduchého, nekomplikovaného, aby byla vysoká šance, že se nám chléb povede. Pak si můžeme dále hrát a experimentovat,“ radí odbornice.
Lenka Krbcová
31. 8. 2020
Stévie místo cukru: jak si doma připravit přírodní sladidlo
Rostlině stévie se přezdívá sladká tráva a jak označení napovídá, lze ji používat ke slazení. Je dobré znát poměr mezi stévií a cukrem a sladidlo si ideálně připravovat z kvalitních bylin.
Simona Procházková
25. 6. 2020
Jedni můžou, druzí nesmí. Občerstvení na farmářských trzích muselo po týdnu zmizet
Aktualita
Máme otevřené obchody, restaurace, fungují služby. Některé restrikce ale stále platí. Například najíst se na farmářských trzích není možné. Nastávají paradoxní situace, kdy návštěvníci okolních zahrádek hodují, lidé si dělají pikniky pár metrů od trhovců, ti však občerstvení nabízet nesmějí.
Lenka Krbcová
28. 5. 2020
Budeme mít v obchodech více eko potravin bez chemie? Správný cíl, za který zaplatíme
Komentář
KOMENTÁŘ – Poroste v našich obchodech podíl biopotravin? Pokud by se měly skutečně naplnit před několika dny zveřejněné cíle Evropské komise v oblasti biodiverzity a podpory trvale udržitelného zemědělství, zněla by zřejmě odpověď na otázku kladně.
Petr Havel
27. 5. 2020
Počet nových komentářů
2
Prázdniny na českém venkově: unikátní možnost ochutnat selské potraviny
Vzhledem k částečnému uzavření hranic v průběhu letní turistické sezóny stráví s velkou pravděpodobností neobvykle více lidí letošní dovolenou v tuzemsku. Máme tak šanci ochutnat potraviny přímo z farem a něco se o nich dozvědět.
Petr Havel
15. 5. 2020
Lahodný koláč ze sezónní rebarbory
Recept
RECEPT – Červené řapíky rebarbory jsou někdy až nepříjemně kyselé. Kouzlo je umět tuto nakyslost využít, skloubit s dalšími, sladšími chutěmi a výsledek doladit k vyvážené dokonalosti. Třeba v kombinaci s jahodami ve skvělé bublanině.
Redakce
7. 5. 2020
Farmářské trhy v provozu: nic proti hobby marketům
Galerie
GALERIE – Po více než měsíční vynucené přestávce se smí na farmářských trzích opět prodávat. Jaký je zájem zákazníků a nakolik se pořadatelům daří dodržovat bezpečnostní opatření? Podívejte se.
Lenka Krbcová
27. 4. 2020
Proč jsou Češi obéznější než zbytek Evropy? Nejde jen o vepřo, knedlo, zelo
Koronavirus není jedinou pandemií, se kterou se dnes svět potýká. Stejný status si od mnoha odborníků vykoledovala i nadváha. Podle průzkumů je v Česku „nakažena“ více jak polovina populace, s přebytečnými kily se ale pere celá Evropa. Proč jsou některé státy v boji úspěšnější než ostatní?
Veronika Šmídová
23. 3. 2020
K zákazu klecových chovů: ministr chrání zemědělce, ne slepice
Komentář
KOMENTÁŘ – „Pokud nezačne zákaz klecového chovu slepic platit ve všech evropských zemích současně a nebude regulovaný i dovoz ze třetích zemí, pak je z hlediska prospěchu pro zvířata zbytečný.“ To tvrdí ministr zemědělství. Jenže, jak se hned ukazuje, o slepice tady nejde.
Lenka Krbcová
20. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.
Petr Havel
7. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Pěstitel biozeleniny: Bio kupují tři druhy zákazníků
Rozhovor
Biopěstitel popisuje svoji cestu k úspěchu, která rozhodně nebyla jednoduchá. „Měl jsem sice hodně nakoukáno, ale praktické zkušenosti žádné,“ říká Tomáš Zídek. Přesto dnes jako jediný dodává v sezóně a ve větším množství svou biozeleninu třikrát týdně do řetězce.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2020
Francie zakázala biozeleninu ze skleníků
Komentář
KOMENTÁŘ – Francie přistoupila v rámci ekologie k novému opatření. Zákaz prodeje biozeleniny z běžných skleníků je nicméně zcela kontraproduktivní.
Petr Havel
10. 1. 2020
Počet nových komentářů
7
Zájem o biopotraviny se zvyšuje až o stovky procent
Někteří je v obchodech přehlížejí, jiní se ušklíbají, další je vyloženě vyhledávají. Počet těch posledně jmenovaných, kteří si vybírají biopotraviny, stále roste. Díky příznivé ceně a chuti.
Kateřina Čepelíková
9. 1. 2020
Nejhorší potraviny roku 2019
„Kauza polského masa byla jako ze středověku,“ říká šéf odboru SZPI. Potravinářská inspekce ještě nemá za rok 2019 uzavřena všechna data, ale jak uvedla exkluzivně pro server Vitalia.cz, předpokládá výrazně lepší výsledky než v roce 2018.
Lenka Krbcová
6. 1. 2020
Bez Éček. Označení, které (zatím) neznamená vůbec nic
Jedním z nejrozšířenějších tvrzení jak na obalech potravin, tak při prodeji nebaleného zboží, na trzích, případně v restauracích, jsou sdělení obvykle formulovaná do sloganu „bez Éček“. Pravidla pro podobné označování se od dubna 2020 zpřísní.
Petr Havel
19. 12. 2019
Počet nových komentářů
3
Neradostná prognóza cen potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Nejen na levnou zeleninu a ovoce můžeme zřejmě zapomenout. Chcete vědět, „kdo za to může“? Jde o kombinaci více faktorů.
Petr Havel
31. 7. 2019
Počet nových komentářů
4
Vratné stravování místo tun zbytečného plastu
Ministerstvo životního prostředí podporuje kampaň #dostbyloplastu. Prostřednictvím zapojených podniků a institucí se snaží nabídnout lidem možnost vzdát se jednorázových obalů a nádobí. Co všechno už u nás funguje, kde a jak se dá jíst a pít bez plastů?
Redakce
20. 7. 2019
Nakupujete na trhu? Jak ze sebe neudělat hlupáka
Pro prodej potravin na farmářských trzích platí až na malé výjimky pravidla jako pro velké supermarkety. „Pravidelné kontroly prodejců přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny od menších lokálních zemědělců a výrobců. Zároveň by měly chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ říká Zbyněk Semerád, ředitel veterinární správy.
Petr Havel
18. 7. 2019
Statek plný levandule. Na Moravě
Nemusíte do Provence, stačí zajet k Šumperku. Kolem Levandulového statku v Bezděkově se rozrůstají levandulová pole, kde se konají slavnosti i svatby, a v Levandulové kavárně se podává bábovka s levandulí. Máme pro vás recept.
Petr Havel
26. 6. 2019
O svatojánské noci mají byliny největší moc
Noc z 23. na 24. června je magická. Alespoň se to tedy po staletí traduje. Říká se, že je tento čas plný tajů a kouzel. Také se mluví o tom, že byliny nasbírané během svatojánské noci mají tu největší sílu.
Monika Poledníková
22. 6. 2019
Nechte přerůst ředkvičky, vzniklé lusky chutnají líp
Ředkvičky máme spojené s jarním obdobím a první zeleninou. Tedy hovoříme-li o drobných šťavnatých bulvách. Zkusili jste ale někdy nechat ředkvičky na záhoně o něco déle? Protože to, co se na nich objeví za několik dalších týdnů, je teprve ta pravá lahůdka.
Monika Poledníková
13. 6. 2019
Předávkování bylinkami? Kdy je to možné
Byliny a bylinné čaje mají mnohé léčivé účinky, ale je třeba vědět, že i u nás roste řada potenciálně jedovatých rostlin. A také že i nadužívání bylinných čajů může vést ke zdravotním problémům.
Petr Havel
5. 6. 2019
Sušenky obsahují díky speciální pšenici méně lepku a chemie
Sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík jsou vyráběny z obilí, jehož produkce nepoškozuje krajinu. Základní surovinou je specifická a odolná odrůda pšenice pěstovaná za použití sníženého množství pesticidů a chemických hnojiv.
Petr Havel
31. 5. 2019
1
–
30
/
188
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji