Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Bio a fair trade
Bio a fair trade
1
–
30
/
228
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Online tržiště Scuk: farmářské trhy najdete i na internetu
Kamil Demuth přesunul farmářské trhy na internet. Online farmářské tržiště Scuk funguje na principu komunitních nákupů. To znamená, že zákazníci si na internetu objednávají produkty od farmářů z celé republiky v rámci tzv. nákupních skupin. Jak vše probíhá, popisuje server Euro.cz.
Euro.cz
21. 6. 2022
Když je horko, dejte si studenou polévku
Studená polévka je výborná jako lehký, ale výživný oběd nebo jednoduchá večeře. V horkém počasí je to ideální varianta. Třeba z červené řepy nebo s cuketou, recepty najdete v článku.
Redakce
17. 6. 2022
Mrkev kupte malou a zbavte ji natě, radí předseda zelinářů
Mrkev je jeho srdeční záležitost. Zelinář Petr Hanka po ní pojmenoval i webové stránky své farmy, kde pěstuje kromě jiného různé kombinace odrůd mrkve, aby mohl zákazníkům nabídnout čerstvou zeleninu po velkou část roku.
Petr Havel
17. 6. 2022
Chceme mít další prodejny, kde budeme dopékat sušenky, říká majitel Zemanky
Rozhovor
Jan Zeman jako jediný vlastník české Biopekárny Zemanka si s námi povídal v nově otevřené prodejně v obchodním domě Kotva. V jejich vůbec prvním obchodě po 16 letech od založení firmy. Čím nás tu překvapí a co dalšího pro zákazníky chystají?
Kateřina Čepelíková
9. 6. 2022
Zakázané ovoce? Komentář k informacím o pesticidech
Komentář
Téměř jako poplašná zpráva (a takové vyznění měli její autoři nepochybně na mysli) vyznívají nedávno publikovaná data v dokumentu s názvem Zakázané ovoce (Forbidden fruit), který vydala nevládní organizace Pesticide Action Network Europe (PAN Europe).
Petr Havel
31. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Letní ovocné recepty ze špaldové mouky
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Redakce
28. 5. 2022
Nabídka zdravých jídel je v ČR malá, návštěvníci restaurací je prý nechtějí
Češi volí v restauracích tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Ukazují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích, který iniciovala Evropská unie a který se koncem loňského roku uskutečnil v jedenácti evropských zemích.
Petr Havel
25. 5. 2022
ČR prokázalo nízkou spotřebu pesticidů, i potraviny máme „čisté“
Tuzemské potraviny z českých surovin téměř neobsahují pozůstatky pesticidů. Dokazují to pravidelné analýzy kontrolních úřadů. A v mezinárodním srovnání máme třetí nejnižší spotřebu pesticidů v Evropské unii.
Petr Havel
20. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
Mlynář vysvětluje, jak kombinovat pšeničnou mouku s celozrnnou
Celozrnná mouka je zdrojem vlákniny, standardní mouky obsahují lepek, kterému se někteří lidé snaží vyhnout. Na druhou stranu právě lepek zajišťuje pružnost těsta, vysvětluje Daniel Perner, zakladatel a majitel značky Pernerka. Jaké vlastnosti mají mouky pšeničná, špaldová, běžná či celozrnná?
Redakce
12. 5. 2022
Rajčata v plechu obsahují produkty plísní, v testu mnohé propadly
Spotřebitelská organizace dTest podrobila zkoumání konzervovaná rajčata. Testy odhalily zdraví škodlivé látky, které jsou navíc odolné i vůči vysokým teplotám, dokáží tedy přečkat i tepelné opracování.
Redakce
9. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
„Bez éček a technických šméček.“ Rakouská značka čajů a koření je 30 let na trhu v ČR
Výrobce biočajů a biokoření Sonnentor letos slaví 30 let v České republice. Značka pochází z Rakouska, ale zakládá si na stejné kvalitě a přístupu u nás: „Nejsme a nikdy jsme nebyli jen levnou dceřinou firmou z Východu,“ říká ředitel Josef Dvořáček.
Lenka Krbcová
25. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Vědci porovnali kvalitu vajec od slepic v klecích a na podestýlce
Na původní národní plemena slepic se zaměřil výzkum českých vědců. V něm například sledovali, jaký vliv má způsob chovu a stáří slepic na kvalitu snášených vajec.
Lenka Krbcová
15. 4. 2022
Počet nových komentářů
11
Pečení na Velikonoce ze špaldové mouky: jak upravit recept na beránka či mazanec
Mazanec a další pečivo ze špaldové mouky? Dobrá volba, jen je třeba doladit recept. Špalda je totiž zdravá, chuťově výborná, ale má trochu jiné vlastnosti při pečení než klasická pšeničná mouka.
Lenka Krbcová
13. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Co nabízejí na Velikonoce farmářské trhy a co jinde nekoupíte
Nákupem na farmářských trzích obohatíte jídelníček a podpoříte menší farmáře. Navíc tu je možné zakoupit sortiment, který není běžně k mání, ať již jde o vajíčka přímo od chovatelů drůbeže, oblíbený medvědí česnek, nebo třeba zvěřinu.
Petr Havel
12. 4. 2022
Zavařovala by i „vzduch a šišky“, vyrábí přírodní sirupy bez dochucovadel
Martina Koníčková miluje zavařování a přírodní produkty. Pod značkou Sirupy od sejkorky nabízí sirupy z různých druhů bylinek, například rakytníku, zázvoru nebo mateřídoušky. Nejžádanější je levandulový, za který získala i ocenění Regionální potravina.
Redakce
22. 3. 2022
Ošetřování plodin bez chemie: proč EU nepodporuje vosičky a biopostřiky
Komentář
KOMENTÁŘ – Chemické postřiky lze nahradit různými druhy hmyzu (čmeláky a vosičkami ad., tzv. „bioagens“) nebo biopostřiky s využitím mikroorganismů. Chceme potraviny bez chemie, ale snahy snižovat její používání v zemědělství zatím komplikuje evropská legislativa.
Petr Havel
11. 2. 2022
Počet nových komentářů
4
Prodej ryb v online supermarketu. Košík.cz zatím nabízí čerstvého lososa a tresku, chce být jednička na trhu
Češi stále jedí poměrně málo ryb. Místo na trhu chce zaplnit online supermarket Košík.cz s novou značkou Fish&Fresh. Slibuje sladkovodní i mořské ryby – čerstvé a s certifikacemi, které kontrolují způsob chovu či výlovu.
Lenka Krbcová
10. 2. 2022
Farma Člupy: splněný sen o ekologickém hospodaření
Nezatížení zemědělskou minulostí a stereotypy, ale s ochotou učit se. Se zkušeností z Nového Zélandu a nechutí strávit život v uzavřených prostorech. Manželé Šediví se pustili do dobrodružství jménem ekofarma.
Petr Havel
3. 2. 2022
Dojit chodili s čelovkami. Dnes mají velké stádo a vyrábějí kvalitní mléko a sýry
První kozu koupili kvůli dětem. Pak si manželé Marunovi začali plnit životní sen, ale snadné to nebylo, chyběla elektřina, voda i pomocníci. Dnes jejich Ekofarma Útušice hospodaří s ohledem k přírodě i kvalitě produktů. Týdně vyprodukuje až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra.
Redakce
10. 1. 2022
Chystají se velké změny ve značení potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin.
Petr Havel
29. 12. 2021
Počet nových komentářů
2
Farma Děpoltovice: Čajové máslo vyrábějí z vlastní sladké smetany, v tom je unikátní
K zemědělství musíte mít vztah, říká Jiří Kubernát z rodinné farmy v Děpoltovicích. Pýchou podniku je máslo, které je vyráběno tradičním způsobem stloukáním v máselnici z pasterizované smetany v bio kvalitě.
Redakce
5. 12. 2021
10 let Sklizena: Bylo to vysilující, ale neměnil bych, říká zakladatel sítě prodejen potravin
Rozhovor
ROZHOVOR – David Kukla před deseti lety otevřel první prodejnu Sklizeno. Od té doby se mnoho věcí změnilo, firma spojila síly hned s několika dalšími hráči na trhu, mj. i s e-shopem Rohlík.cz, a vytvořila silnou skupinu v oblasti prodeje kvalitních potravin.
Kateřina Čepelíková
22. 11. 2021
Za každou krásnou fotkou vinohradu je tvrdá dřina, říká vinařka
Rozhovor
ROZHOVOR – Vinařství Čačík je členem spolku vinařů Autentista Moravia Magna. Ve vinici omezili veškeré konvenční preparáty na ochranu rostlin a více zapojili lásku k přírodě. Začali vyrábět vína tak, jak je vyráběli naši předkové.
Redakce
23. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Výrobce sirupů uchová i bezovou vůni
Renata a Radek Vondrákovi pěstují a zpracovávají černý bez v krajině pod legendárním vrchem Blaník. Jejich produkty z květů a plodů bezu se pyšní označením bio. Vyrábějí čaje, sirupy, mošty i marmelády. „Od začátku jsme si vytkli za cíl produkovat výrobky nejvyšší kvality, teď hledáme zákazníky, kteří naši snahu ocení,“ říkají na Farmě Křížov. To se jim postupně daří.
Petr Havel
20. 10. 2021
Opustili zaměstnání, aby „pásli kozy“. Vyrábějí mléko i sýry a jejich farma sklízí ocenění
„Základem kvality je spokojené zvíře,“ říkají manželé Vrbkovi z kozí Farmy pod Ještědem. Před šesti lety se rozhodli, že skončí se stávajícími zaměstnáními a založí si kozí farmu. Krok do neznáma se jim podařil.
Redakce
16. 10. 2021
Česká firma vyrábí sušenky z lógru. Nově je prodává IKEA
Kávová sedlina se obvykle zpracovává v bioplynkách, kde slouží jako zdroj energie. Nově však našla využití coby nedílná složka sušenek, které se vyrábí v pekárně Zemanka a prodávají v obchodních domech IKEA.
Kateřina Čepelíková
14. 9. 2021
Počet nových komentářů
3
Česká biopotravina roku: stát podporuje konvenční zemědělství na úkor ekologicky šetrnějšího hospodaření
Komentář
KOMENTÁŘ – Jubilejní ročník České biopotraviny roku přinese několik změn. Samy o sobě na podporu a rozvoj ekologicky produkovaných potravin nestačí.
Petr Havel
16. 7. 2021
Chceme víc než jen válku proti plastu, říká Ivan Holub z řetězce Billa
Rozhovor
ROZHOVOR – Malé změny mohou mít ohromné dopady. Třeba obyčejný papírový sáček na pečivo s průhledným okénkem, jaký běžně bývá v každém supermarketu. Billa ho nahradila novým materiálem, vypadá a slouží stejně, ale tento jeden krok z mnoha přináší značné úspory. „V případě nových sáčků na pečivo ušetříme 18 tun zbytného jednorázového plastu za rok,“ vyčísluje koordinátor udržitelného rozvoje Billa ČR.
Lenka Krbcová
15. 7. 2021
Počet nových komentářů
23
Chcete českou zeleninu přímo od pěstitele? Najdete ho na mapě
Česká zelenina má svoji mapu. Pro milovníky čerstvých a lokálních potravin ji připravila Zelinářská unie Čech a Moravy. Najděte si nejbližšího pěstitele a nakupte u něj výhodně.
Redakce
5. 7. 2021
1
–
30
/
228
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Angina pectoris
Alergie na potraviny
Bolest zad
Zácpa
Střevní chřipka
Bulimie
Ateroskleróza
Cystická fibróza
Meningitida (zánět mozkových blan)
Ulcerózní kolitida
Všechny nemoci
Komerční sdělení
Hormonální antikoncepce může ženě přinést řadu výhod. Jaké mýty o ní neoprávněně kolují?
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji