Hlavní navigace

Bio a fair trade

Extrémy ve výživě: Jak se liší den masožravce a vitariána

Říká se, že strava má být pestrá. Odborníci se shodují na tom, že by měla obsahovat tuky, cukry i bílkoviny. Existují však stravovací systémy, jejichž základ tvoří pouze jedna nutriční složka. Prý se díky tomu hubne a člověk se cítí zdravější.

Doba čtení: 4 minuty

Brčka, kelímky, obaly: co se smí a nesmí při omezování plastů

Hygienická stanice hlavního města Prahy odpovídá na nejčastější dotazy ohledně používání jednorázových obalů, vlastních kelímků či vymyvatelných brček ve stáncích a restauracích.

8. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Na skutečně farmářských trzích lze koupit potraviny, které se ve velkých kamenných obchodech nedají sehnat, a jimiž tak lze obohatit předvánoční i vánoční „velkoobchodní“ jídelníček.

5. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců

Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.

26. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Po syrovém mase člověk zdivočí. Vegetariánství zušlechťuje duši

Milí masožrouti, připravte se na pořádnou nakládačku. O vegetariánství se totiž píše už od dob antiky. Takovým prvním řádným odpůrcem konzumace masa byl již Pythagoras. Jíst, či nejíst maso? Tuto otázku si od pradávna pokládá řada filozofů a lékařů.

Doba čtení: 5 minut

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

18. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

8. 11. 2018 14:06
Doba čtení: 5 minut

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.

8. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Bezobalová domácnost v praxi

Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.

Doba čtení: 4 minuty

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

31. 10. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?

Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?

Doba čtení: 5 minut

Pesticidy v ovoci a zelenině 2018: Kolik už jich bylo?

Jablka z Polska, meruňky, sušené ovoce, například rozinky nebo goji, ale i čerstvá zelenina… Podívejte se na případy, v nichž byly překročeny bezpečné limity pro rezidua pesticidů.

26. 10. 2018 18:48
Doba čtení: 3 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

18. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Doba čtení: 3 minuty

V klášteře sv. Hildegardy. Tady jeptišky vyrábějí víno

Francouzské, italské nebo španělské víno zná každý. Málokdo ale tuší, že vynikající vína vznikají i v Německu a že do vinařského průmyslu se zde zapojily také jeptišky.

26. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

20. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Doba čtení: 6 minut

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.

21. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Tesco předpokládá zájem o multipacky zmrzlin. Billa přichází s privátní značkou chřestu Česká farma. Novinka z Bageterie Boulevard: menu z Apulie v barvách italské trikolory. Alpro představuje letní tipy s chutí kokosu. Do Dlouhé na kremrole od Cukráře Skály.

Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Doba čtení: 7 minut

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut