Hlavní navigace

Bio a fair trade

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Petr Havel

11. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

V klášteře sv. Hildegardy. Tady jeptišky vyrábějí víno

Francouzské, italské nebo španělské víno zná každý. Málokdo ale tuší, že vynikající vína vznikají i v Německu a že do vinařského průmyslu se zde zapojily také jeptišky.

Jana Zlámalová

26. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

Kateřina Čepelíková

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

Petr Havel

20. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

Veronika Pourová

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

Petr Havel

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

Petr Havel

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Kateřina Čepelíková

22. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.

Veronika Řeháková

21. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

Jana Zlámalová

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Tesco předpokládá zájem o multipacky zmrzlin. Billa přichází s privátní značkou chřestu Česká farma. Novinka z Bageterie Boulevard: menu z Apulie v barvách italské trikolory. Alpro představuje letní tipy s chutí kokosu. Do Dlouhé na kremrole od Cukráře Skály.

Lenka Krbcová

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Lenka Krbcová

22. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

Lenka Krbcová

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.

Redakce

11. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ministerstvo dá milion korun na další testování dvojí kvality potravin

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje tzv. dvojí kvalitu potravin. Tedy skutečnost, že potraviny prodávané v České republice, ale třeba také na Slovensku či Maďarsku, jsou horší kvality než v západní Evropě.

Lenka Krbcová

1. 3. 2018 10:33
Doba čtení: 4 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

Redakce

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny roku 2017

Přinášíme tradiční přehled závadných potravin uplynulého roku. I letos bylo nejvíce nálezů ve skupině masných výrobků a vín. Kteří prodejci a výrobci potravin skončili na pranýři?

Lenka Krbcová

4. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čtyři věci, které mi po návratu z Anglie chybí

Poslední dva roky jsem prožila v Anglii. I navzdory tomu, že jsem se zpět do Brna vracela s hřejivým pocitem, že Česko je mnohem příjemnější místo pro život než Britské ostrovy, ještě v Anglii jsem si vytvářela svůj osobní seznam toho, co mi bude po návratu chybět.

Jana Zlámalová

2. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zuby, máslo, zuby, máslo, hubnutí: nejčtenější články roku 2017

Zajímá vás, jak žít bez bolesti a zdravotních trablů, jak se dobře najíst – a jak co nejefektivněji zhubnout. Tak by se dala shrnout témata článků, které byly na Vitalia.cz nejúspěšnější. Podívejte, které to jsou.

Lenka Krbcová

31. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Veterináři zkontrolovali desítky chovů kvůli pesticidům

Stovky vyšetření masa, mléka, vajec či medu přinesly dobrou zprávu pro české chovatele a spotřebitele. Tři rozsáhlé kontrolní akce veterinární správy nezjistily žádné zbytky pesticidů v produktech z českých chovů.

Redakce

13. 12. 2017 9:35
Doba čtení: 2 minuty

Vařte česky, a přece zdravě

Seznamte se s benefity běžně dostupných českých potravin. Budete s nimi zdraví a štíhlí. A nakonec si můžete dát i českou klasiku, když víte, jak na to.

Redakce

9. 12. 2017 7:00
Doba čtení: 8 minut

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Není nezbytná. Pokud ji ale použijete, cukroví se „rozsvítí“. Bude svěží, voňavé a zdravější. Kde získat citronovou kůru, proč není vhodná ta z běžných citronů a jak ji uchovat?

Helena Singerová

4. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak budou mít otevřeno obchody během prosince?

Na Štědrý den mají mít dle zákona obchody otevřeno jen do 12 hodin, kde si ale v tento den vůbec nenakoupíte? A jak to bude na Silvestra? Kde budou mít otevřeno jen do 17 hodin a kde ještě v 19 hodin? Máme podrobné info o otevírací době ve všech velkých řetězcích.

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2017 12:00
Doba čtení: 2 minuty

V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Máte po konzumaci kravského mléka zažívací obtíže? Možná pro vás bude východiskem koza, respektive potraviny, které se z jejího mléka vyrábějí. A nebojte se zápachu, když je mléko správně ošetřeno, není cítit.

Kateřina Čepelíková

27. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test kvality překvapil: potíže měla jen másla z Německa

Časopis dTest zareagoval na situaci na trhu a rychlý nárůst cen másla. Ceny vyletěly, jak je to s kvalitou?

Redakce

16. 11. 2017 11:52
Doba čtení: 4 minuty

Krásně barevné? Díky arzeniku! Kvalitní strava nebyla ani před sto lety

Pokud se dnes někdo pozastavuje nad tím, že jsou nám do jídla přidávány jedy a někteří výrobci šidí, co se dá, vězte, že ani před více než sto lety tomu nebylo jinak.

Taťána Kročková

15. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bez GMO. Nový certifikát zaručí ověřené potraviny

Česká republika má první organizaci, která bude udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití GMO a kontrolovat, zda skutečně neobsahují geneticky modifikované složky.

Redakce

11. 11. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Ortorexií trpí bohatší lidé s vyšší inteligencí

Samotná myšlenka, že by mělo být jídlo maximálně přírodní, a tedy zdravější, není patologií. Patologií se stává obsese ohledně jídla a stravování.

Redakce

31. 10. 2017 10:33
Doba čtení: 9 minut

Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii

Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?

Petr Havel

27. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty