Hlavní navigace

Bio a fair trade

GMO – dobro lidstva?

KOMENTÁŘ – Je na čase přehodnotit odmítavý postoj k biotechnologiím, včetně GMO – geneticky modifikovaných organismů.

Doba čtení: 3 minuty

Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla

O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.

Doba čtení: 5 minut

Online supermarket Košík.cz omezuje plastové obaly

Pod heslem „budoucnost bez obalu“ zahájil Košík.cz nový způsob prodeje. Nově si můžete objednat určité potraviny na váhu do recyklovatelných papírových sáčků. Další kroky mají následovat.

18. 1. 2019 10:52
Doba čtení: 2 minuty

Jak vybrat nejlepší med

Med bychom měli nakupovat zejména přímo od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě prohřešků, které provázejí medy ze supermarketů.

17. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test nákupních tašek: je lepší papírová, látková, igelitka, nebo polyester?

Obchody už nesmí dávat zdarma k nákupu igelitové tašky. To, v čem si nákup domů odneseme, je čistě v naší režii. Ministerstvo životního prostředí zadalo studii s cílem zjistit, která taška zatěžuje životní prostředí co nejméně.

Doba čtení: 7 minut

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy? K nejpopulárnějším patří ječná, kokosová, špaldová, kaštanová, ovesná, pohanková, mandlová a plantejnová neboli také banánová mouka.

Doba čtení: 4 minuty

Nejhorší potraviny roku 2018

Větší potravinové skandály se loni ČR vyhnuly. Čeští výrobci se snaží a jejich počet roste. Kvalita i bezpečnost našich potravin je vysoká. Zahraniční výrobci ošidili sýry o metráky másla. Trvá problém s kvalitou olivových olejů a medu. Maloobchod v roce 2018 stagnoval, zhoršuje se hygiena při prodeji nebaleného pečiva. Vyšší podíl závad než u výrobců potravin byl zjištěn v restauracích a na farmářských trzích.

Doba čtení: 8 minut

Exkluzivní domácí bylinkové octy a oleje

V obchodech stojí docela dost peněz. Přitom na jejich domácí výrobě není vůbec nic složitého. Ostatně, podle našich receptů to můžete sami vyzkoušet a posoudit. Připravte si vlastní ochucovadla podle svých chuťových buněk.

3. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bilance roku 2018: Vyšší ceny i snaha o zdravější potraviny

KOMENTÁŘ – Co přinesl rok 2018 v oblasti výroby a spotřeby potravin? Zdražování, nová pravidla pro školní bufety či značení piva, ale i snahu o vyšší kvalitu.

2. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná

Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.

18. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.

15. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Extrémy ve výživě: Jak se liší den masožravce a vitariána

Říká se, že strava má být pestrá. Odborníci se shodují na tom, že by měla obsahovat tuky, cukry i bílkoviny. Existují však stravovací systémy, jejichž základ tvoří pouze jedna nutriční složka. Prý se díky tomu hubne a člověk se cítí zdravější.

Doba čtení: 4 minuty

Brčka, kelímky, obaly: co se smí a nesmí při omezování plastů

Hygienická stanice hlavního města Prahy odpovídá na nejčastější dotazy ohledně používání jednorázových obalů, vlastních kelímků či vymyvatelných brček ve stáncích a restauracích.

8. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Na skutečně farmářských trzích lze koupit potraviny, které se ve velkých kamenných obchodech nedají sehnat, a jimiž tak lze obohatit předvánoční i vánoční „velkoobchodní“ jídelníček.

5. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců

Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.

26. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Po syrovém mase člověk zdivočí. Vegetariánství zušlechťuje duši

Milí masožrouti, připravte se na pořádnou nakládačku. O vegetariánství se totiž píše už od dob antiky. Takovým prvním řádným odpůrcem konzumace masa byl již Pythagoras. Jíst, či nejíst maso? Tuto otázku si od pradávna pokládá řada filozofů a lékařů.

Doba čtení: 5 minut

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

18. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

Doba čtení: 5 minut

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.

8. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Bezobalová domácnost v praxi

Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.

Doba čtení: 4 minuty

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

31. 10. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?

Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?

Doba čtení: 5 minut

Pesticidy v ovoci a zelenině 2018: Kolik už jich bylo?

Jablka z Polska, meruňky, sušené ovoce, například rozinky nebo goji, ale i čerstvá zelenina… Podívejte se na případy, v nichž byly překročeny bezpečné limity pro rezidua pesticidů.

26. 10. 2018 18:48
Doba čtení: 3 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

18. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Doba čtení: 3 minuty

V klášteře sv. Hildegardy. Tady jeptišky vyrábějí víno

Francouzské, italské nebo španělské víno zná každý. Málokdo ale tuší, že vynikající vína vznikají i v Německu a že do vinařského průmyslu se zde zapojily také jeptišky.

26. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut