Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Bio a fair trade
Bio a fair trade
1
–
30
/
233
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Přibývá farmářů, kteří hospodaří bez půdy, houby vyrostou i na pilinách
Po zimní pauze se rozjíždějí farmářské trhy. Stále častěji na nich narazíte na prodejce, kteří využívají alternativní metody hospodaření, například akvaponii – v symbióze chovají ryby a pěstují zeleninu bez využití půdy. Komu nákup u stánků nevyhovuje, může si zajet přímo k farmáři. Aplikací, v nichž si lze rychle vyhledat konkrétního zemědělce třeba podle typu produktu a lokality, funguje hned několik.
Eva Brendlová
27. 3. 2024
Teenageři mohou svoje problémy probrat online v anonymních chatech s odborníky
Nadační fond Twisten Foundation spustil online chaty #KareMe pro dospívající chlapce a dívky, kteří prožívají krizi nebo se potýkají s duševními problémy. Projekt zastřešují psychologové společnosti Endlessly a v chatech online budou připraveni odborníci vyškolení v krizové intervenci.
Redakce
26. 2. 2024
Nejhorší potraviny roku 2022. Žluklé oříšky, páchnoucí šunka, plesnivá gouda i nafouklá pomazánka
Je libo zapáchající šunku, křemelinu s rtutí nebo baby špenát se spoustu dusičnanů? Tohle všechno a ještě spousta dalšího se dalo loni koupit na pultech českých obchodů, aby to posléze skončilo na pranýři coby potravina zcela nevhodná k tomu, aby ji někdo snědl.
Radka Wallerová
28. 2. 2023
Počet nových komentářů
1
Jak poznáte skutečné biopotraviny od těch, které se tak jen tváří
Čím dál více lidí klade důraz na kvalitu potravin a logicky se při nákupu řídí i tím, co se píše na obalech výrobků. Bohužel, výrobci někdy označením klamou a snaží se naznačit, že výrobek je bio – takový přídomek však mohou mít jen potraviny splňující přísná a jasně daná pravidla. A ještě jedna věc, bio neznamená vždy zdravý nebo dietní.
Redakce
23. 9. 2022
Biofarma Dráb sází na tradiční receptury, v nabídce má i kádéčko
I když je v potravinářství v současné době převažujícím trendem vývoj a výroba inovovaných, reformulovaných a různými složkami obohacených potravin, jsou i tací, kteří naopak sází na tradiční receptury, chutě a produkty, vyráběné v naší zemi v minulosti.
Petr Havel
4. 7. 2022
Online tržiště Scuk: farmářské trhy najdete i na internetu
Kamil Demuth přesunul farmářské trhy na internet. Online farmářské tržiště Scuk funguje na principu komunitních nákupů. To znamená, že zákazníci si na internetu objednávají produkty od farmářů z celé republiky v rámci tzv. nákupních skupin. Jak vše probíhá, popisuje server Euro.cz.
Euro.cz
21. 6. 2022
Když je horko, dejte si studenou polévku
Studená polévka je výborná jako lehký, ale výživný oběd nebo jednoduchá večeře. V horkém počasí je to ideální varianta. Třeba z červené řepy nebo s cuketou, recepty najdete v článku.
Redakce
17. 6. 2022
Mrkev kupte malou a zbavte ji natě, radí předseda zelinářů
Mrkev je jeho srdeční záležitost. Zelinář Petr Hanka po ní pojmenoval i webové stránky své farmy, kde pěstuje kromě jiného různé kombinace odrůd mrkve, aby mohl zákazníkům nabídnout čerstvou zeleninu po velkou část roku.
Petr Havel
17. 6. 2022
Chceme mít další prodejny, kde budeme dopékat sušenky, říká majitel Zemanky
Rozhovor
Jan Zeman jako jediný vlastník české Biopekárny Zemanka si s námi povídal v nově otevřené prodejně v obchodním domě Kotva. V jejich vůbec prvním obchodě po 16 letech od založení firmy. Čím nás tu překvapí a co dalšího pro zákazníky chystají?
Kateřina Čepelíková
9. 6. 2022
Zakázané ovoce? Komentář k informacím o pesticidech
Komentář
Téměř jako poplašná zpráva (a takové vyznění měli její autoři nepochybně na mysli) vyznívají nedávno publikovaná data v dokumentu s názvem Zakázané ovoce (Forbidden fruit), který vydala nevládní organizace Pesticide Action Network Europe (PAN Europe).
Petr Havel
31. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Letní ovocné recepty ze špaldové mouky
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Redakce
28. 5. 2022
Nabídka zdravých jídel je v ČR malá, návštěvníci restaurací je prý nechtějí
Češi volí v restauracích tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Ukazují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích, který iniciovala Evropská unie a který se koncem loňského roku uskutečnil v jedenácti evropských zemích.
Petr Havel
25. 5. 2022
ČR prokázalo nízkou spotřebu pesticidů, i potraviny máme „čisté“
Tuzemské potraviny z českých surovin téměř neobsahují pozůstatky pesticidů. Dokazují to pravidelné analýzy kontrolních úřadů. A v mezinárodním srovnání máme třetí nejnižší spotřebu pesticidů v Evropské unii.
Petr Havel
20. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
Mlynář vysvětluje, jak kombinovat pšeničnou mouku s celozrnnou
Celozrnná mouka je zdrojem vlákniny, standardní mouky obsahují lepek, kterému se někteří lidé snaží vyhnout. Na druhou stranu právě lepek zajišťuje pružnost těsta, vysvětluje Daniel Perner, zakladatel a majitel značky Pernerka. Jaké vlastnosti mají mouky pšeničná, špaldová, běžná či celozrnná?
Redakce
12. 5. 2022
Rajčata v plechu obsahují produkty plísní, v testu mnohé propadly
Spotřebitelská organizace dTest podrobila zkoumání konzervovaná rajčata. Testy odhalily zdraví škodlivé látky, které jsou navíc odolné i vůči vysokým teplotám, dokáží tedy přečkat i tepelné opracování.
Redakce
9. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
„Bez éček a technických šméček.“ Rakouská značka čajů a koření je 30 let na trhu v ČR
Výrobce biočajů a biokoření Sonnentor letos slaví 30 let v České republice. Značka pochází z Rakouska, ale zakládá si na stejné kvalitě a přístupu u nás: „Nejsme a nikdy jsme nebyli jen levnou dceřinou firmou z Východu,“ říká ředitel Josef Dvořáček.
Lenka Krbcová
25. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Vědci porovnali kvalitu vajec od slepic v klecích a na podestýlce
Na původní národní plemena slepic se zaměřil výzkum českých vědců. V něm například sledovali, jaký vliv má způsob chovu a stáří slepic na kvalitu snášených vajec.
Lenka Krbcová
15. 4. 2022
Počet nových komentářů
11
Pečení na Velikonoce ze špaldové mouky: jak upravit recept na beránka či mazanec
Mazanec a další pečivo ze špaldové mouky? Dobrá volba, jen je třeba doladit recept. Špalda je totiž zdravá, chuťově výborná, ale má trochu jiné vlastnosti při pečení než klasická pšeničná mouka.
Lenka Krbcová
13. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Co nabízejí na Velikonoce farmářské trhy a co jinde nekoupíte
Nákupem na farmářských trzích obohatíte jídelníček a podpoříte menší farmáře. Navíc tu je možné zakoupit sortiment, který není běžně k mání, ať již jde o vajíčka přímo od chovatelů drůbeže, oblíbený medvědí česnek, nebo třeba zvěřinu.
Petr Havel
12. 4. 2022
Zavařovala by i „vzduch a šišky“, vyrábí přírodní sirupy bez dochucovadel
Martina Koníčková miluje zavařování a přírodní produkty. Pod značkou Sirupy od sejkorky nabízí sirupy z různých druhů bylinek, například rakytníku, zázvoru nebo mateřídoušky. Nejžádanější je levandulový, za který získala i ocenění Regionální potravina.
Redakce
22. 3. 2022
Ošetřování plodin bez chemie: proč EU nepodporuje vosičky a biopostřiky
Komentář
KOMENTÁŘ – Chemické postřiky lze nahradit různými druhy hmyzu (čmeláky a vosičkami ad., tzv. „bioagens“) nebo biopostřiky s využitím mikroorganismů. Chceme potraviny bez chemie, ale snahy snižovat její používání v zemědělství zatím komplikuje evropská legislativa.
Petr Havel
11. 2. 2022
Počet nových komentářů
4
Prodej ryb v online supermarketu. Košík.cz zatím nabízí čerstvého lososa a tresku, chce být jednička na trhu
Češi stále jedí poměrně málo ryb. Místo na trhu chce zaplnit online supermarket Košík.cz s novou značkou Fish&Fresh. Slibuje sladkovodní i mořské ryby – čerstvé a s certifikacemi, které kontrolují způsob chovu či výlovu.
Lenka Krbcová
10. 2. 2022
Farma Člupy: splněný sen o ekologickém hospodaření
Nezatížení zemědělskou minulostí a stereotypy, ale s ochotou učit se. Se zkušeností z Nového Zélandu a nechutí strávit život v uzavřených prostorech. Manželé Šediví se pustili do dobrodružství jménem ekofarma.
Petr Havel
3. 2. 2022
Dojit chodili s čelovkami. Dnes mají velké stádo a vyrábějí kvalitní mléko a sýry
První kozu koupili kvůli dětem. Pak si manželé Marunovi začali plnit životní sen, ale snadné to nebylo, chyběla elektřina, voda i pomocníci. Dnes jejich Ekofarma Útušice hospodaří s ohledem k přírodě i kvalitě produktů. Týdně vyprodukuje až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra.
Redakce
10. 1. 2022
Chystají se velké změny ve značení potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin.
Petr Havel
29. 12. 2021
Počet nových komentářů
2
Farma Děpoltovice: Čajové máslo vyrábějí z vlastní sladké smetany, v tom je unikátní
K zemědělství musíte mít vztah, říká Jiří Kubernát z rodinné farmy v Děpoltovicích. Pýchou podniku je máslo, které je vyráběno tradičním způsobem stloukáním v máselnici z pasterizované smetany v bio kvalitě.
Redakce
5. 12. 2021
10 let Sklizena: Bylo to vysilující, ale neměnil bych, říká zakladatel sítě prodejen potravin
Rozhovor
ROZHOVOR – David Kukla před deseti lety otevřel první prodejnu Sklizeno. Od té doby se mnoho věcí změnilo, firma spojila síly hned s několika dalšími hráči na trhu, mj. i s e-shopem Rohlík.cz, a vytvořila silnou skupinu v oblasti prodeje kvalitních potravin.
Kateřina Čepelíková
22. 11. 2021
Za každou krásnou fotkou vinohradu je tvrdá dřina, říká vinařka
Rozhovor
ROZHOVOR – Vinařství Čačík je členem spolku vinařů Autentista Moravia Magna. Ve vinici omezili veškeré konvenční preparáty na ochranu rostlin a více zapojili lásku k přírodě. Začali vyrábět vína tak, jak je vyráběli naši předkové.
Redakce
23. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Výrobce sirupů uchová i bezovou vůni
Renata a Radek Vondrákovi pěstují a zpracovávají černý bez v krajině pod legendárním vrchem Blaník. Jejich produkty z květů a plodů bezu se pyšní označením bio. Vyrábějí čaje, sirupy, mošty i marmelády. „Od začátku jsme si vytkli za cíl produkovat výrobky nejvyšší kvality, teď hledáme zákazníky, kteří naši snahu ocení,“ říkají na Farmě Křížov. To se jim postupně daří.
Petr Havel
20. 10. 2021
1
–
30
/
233
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Komerční sdělení
Proč je pro tělo prospěšný kolagen a jak ho doplnit?
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji