Hlavní navigace

drubež

Agrofert stopnul prodej slepic z klecí. „Za odměnu půjdou na jatka,“ říkají ochránci

Drůbežárna Druko Střížkov přestává lidem nabízet k odprodeji tzv. vynesené slepice ze svých klecových chovů. Ti, kteří už dlouhé roky slepice z velkochovů vykupují, jsou pobouřeni, podle nich totiž tyto slípky míří na jatka. Máme vyjádření Agrofertu.

10. 9. 2018 14:20
Doba čtení: 3 minuty

10 otázek a odpovědí o kuřecím mase. Víte, co jíte?

„Na hlavu“ máme v ČR spotřebu drůbežího masa 27 kg. A jeho popularita stále roste. Přečtěte si, jaké jsou způsoby zpracování, chlazení a označování drůbežího masa. Víte, podle čeho se dělí do jakostních tříd a co zjistíme z etikety?

Doba čtení: 7 minut

Husokachna neexistuje

Kachna, husa nebo třeba krocan jsou tradiční pokrmy vánočních svátků. A není to přitom zas takový nutriční zločin, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Doba čtení: 6 minut

V Česku máme ptačí chřipku. Je třeba se bát?

V České republice se po deseti letech objevila ptačí chřipka. Nákaza je potvrzena u dvou malochovů drůbeže a u labutí. Je přenosná na člověka? Máme se bát?

4. 1. 2017 14:13
Doba čtení: 2 minuty

Základem slepičí polévky bývaly pařáty

Slepičí polévka – to je klasika. V tradiční verzi na ni narazíte už jen stěží. Jak se vaří dnes?

Doba čtení: 3 minuty

Kuře je z 72 % voda

Kvalitu drůbežího masa ovlivňují zejména technologie zpracování. Kuřata, ale také třeba krůty, představují vydatný zdroj živočišných bílkovin a zároveň obsahují malé množství tuku.

Doba čtení: 5 minut

Salmonela ve špagetách nepochází z podezřelého chovu

Veterináři a hygienici nadále hledají zdroj nákazy salmonelou na Plzeňsku. Podezření na chov nosnic v Ústeckém kraji se nepotvrdilo.

13. 8. 2015 10:25
Doba čtení: 2 minuty

Šťastná drůbež musí mít pohyb, poznáte to na chuti

„Podmínky bio bych asi splnil,“ říká farmář Vlastimil Pitner, „ale nevidím v tom smysl.“ A tak chová šťastná kuřata a pěstuje zeleninu bez pesticidů bez ohledu na certifikáty. „Nechci být drahý.“

Doba čtení: 10 minut

Ode dneška se jinak značí maso. A není to apríl

Od 1. dubna 2015 musí výrobci povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.

1. 4. 2015 12:22
Doba čtení: 2 minuty

Skutečná cena levného masa

Za laciné potraviny platíme čtyřikrát. U kasy v obchodě, vlastním zdravím, v obrovských dotacích, které plynou do intenzívního zemědělství, a nepříznivým dopadem na přírodu. Ve skutečnosti jsou proto hodně drahé.

Doba čtení: 5 minut

Mýt, nebo nemýt maso? To je otázka

Rok co rok se objevují varování před mytím masa, zejména kuřecího. Přesto většina lidí maso před vařením, smažením či pečením umývá, jsme tak prostě zvyklí. Děláme chybu?

Doba čtení: 5 minut

Jak svět přichází o jednodenní kuřata

Málokterý spotřebitel ví, jak to skutečně chodí v zemědělských a potravinářských podnicích. Snadno pak uvěří různým skandálním odhalením. Často jsou mylná. Realita přesto může šokovat.

Doba čtení: 4 minuty

Neříkejte separátu separát, přejí si výrobci uzenin

Párky z masa u zákazníků brutálně pohořely. Víc chutnají ty s drůbežím separátem, totiž strojně odděleným masem. A to přesto, že separát má image odpadu. Právem?

Doba čtení: 8 minut

Kuřata jím dál. Tušila jsem, že se nevyrábí z plastu

Zápach masa. Vlhko, chlad. Stovky kuřat. V přepravkách na porážku. Na pásech na kuchání. Na hácích pod stropem na zpracování. Sunou se napříč halami. Střih. Vůně. Šunka, párky, klobásky.

Doba čtení: 6 minut

Vajíčková mapa: najděte si nejbližší slepici

Kudy vede „cesta vejce“? Jak kdy. Pokud ji chcete mít co nejkratší, zapojte se do stejnojmenného projektu. Na vajíčkové mapě vyberete dodavatele a brzy už si pochutnáte na čerstvém vejci.

Doba čtení: 4 minuty

Co zobala polská kuřata? To nezjistíte

Když chovatel ví, jak na to, v masu poražených zvířat krmených antibiotiky se tyto látky nemusí vůbec odhalit. Dají se používat různé finty a spotřebitel i veterináři jsou nahraní.

Doba čtení: 5 minut

Naučte se grilovat jako mistři

Napichujete při grilování maso na vidličku, kupujete hotové marinády a opékáte zmraženou rybu? Z grilování byste propadli. Zkuste to jinak a správně s odbornými radami šéfkuchaře.

Doba čtení: 4 minuty

V Česku se hojně cpeme brazilskými a polskými kuřaty

Co se stalo s českým kuřetem, že ho v kuchyních nahrazujeme polským, maďarským a brazilským? Jsou totiž levnější. Chov drůbeže v Česku prodražuje halda nařízení EU i naše standardy.

Doba čtení: 4 minuty

České zemědělství je pr*ser, tvrdí Babišův muž

Takto radikální je ve svých názorech Jaroslav Faltýnek, předseda Agrární iniciativy. Snaha změnit věci k lepšímu tu je, a to přímo z Ministerstva zemědělství. Jen je to snaha polovičatá…

Doba čtení: 4 minuty

Zpracovatelé masa jsou šejdíři

Platit za vodu stejné peníze jako za maso? To se tedy vyplatí… SZPI našla vodou nadopované maso v těchto obchodech: Tesco, Billa, Ahold a Globus. Podívejte se na fotogalerii hříšníků.

Doba čtení: 3 minuty

Po tofu a drůbeži v nelegální výrobně volně pobíhaly kočky

GALERIE – Jednoho výrobce vyhnala inspekce z nevyhovujících prostor už loni. Brzy se tam usadil jiný. A opět v příšerných podmínkách vyráběl potraviny.

Doba čtení: 1 minuta

Husa i kachna bývaly tučnější

Husy i kachny jsou na indexu. Přitom husí sádlo je mnohem zdravější než vepřové a je otázka, zda trend méně tučné drůbeže není na škodu. Tradici svatomartinské husy netřeba opouštět.

Doba čtení: 4 minuty

Plzeňské farmářské trhy nabídnou výborné maso a uzeniny – plné masa!

Plzeňské farmářské trhy se konají opět v sobotu 6. října dopoledne. První letošní říjnové trhy budou ve znamení uzenin a masa. Nebude chybět ani drůbež, husy i kuřata, koupíte i jehněčí. Uzenářů se na každých Plzeňských farmářských trzích prezentuje zhruba šest. „Na trhy vybíráme jen prodejce uzenin, kteří je vyrábějí opravdu z masa. V prodávaných párcích, salámech, šunce, klobásách, tlačenkách… nenajdete žádné separáty, mouku či sóju. Podíl masa je v nich velmi vysoký,“ říká Tomáš Popp,…

3. 10. 2012 12:25
Doba čtení: 3 minuty

Salmonely je u lidí pětkrát méně - díky drůbeži

Český veterinární dozor se sám dostal pod kontrolu kvůli salmonele u drůbeže. Inspekce zkoumala, jak si s ní umí poradit. Závěr zní: Velmi dobře. Díky tomu ubylo i salmonely u lidí.

1. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Jídlo ve fast foodech je nezdravé. Ale ne kvůli tučnosti, to je to nejmenší

Řada lidí si myslí, že problém je v množství kalorií. Když hubnout nechci, proč se omezovat? Kdyby tušili, co jídlo z fast foodu opravdu obsahuje a proč tak dobře chutná, změní názor.

Doba čtení: 8 minut

To nejlepší maso není ani čerstvé ani krásně růžové

Z řeznictví, kde krávu dělí jen na přední, zadní a svíčkovou, si žádný pořádný kus masa neodnesete. Gurmány a fajnšmekry zve do světa hovězího majitel farmářské prodejny Sklizeno.

Doba čtení: 5 minut

Antibiotika se v chovech používat smí. Ale k léčebným účelům

Zjednodušená mediální zkratka praví, že evropská legislativa používání antibiotik v chovech hospodářských zvířat zakazuje, a tedy se nepoužívají. Pravda je jiná.

Doba čtení: 5 minut

Chystá se průvodce kvalitním masem

Opravdu kvalitní maso je v českých obchodech spíše vzácností. Křehčené kuřecí doháněné vodou, vepřové ze stresovaných zvířat a příliš „čerstvé“ hovězí převažuje. Jak poznáte dobré maso?

28. 5. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Zdraží kvůli vejcím rohlíky?

Kauza vejce pokračuje – kvůli jejich vyšším cenám podraží prý i další potraviny. Je to reálné? Tady je důležité vědět, z čeho se vlastně cena potravin tvoří. A z čeho se tvoří potraviny.

Doba čtení: 4 minuty

Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Kolik vody může být v křehčeném mase? Žádný zákonný limit neexistuje. Čili v praxi klidně tolik, aby maso ještě „drželo pohromadě“. Zvláště v případě hovězího je to téměř zločin.

Doba čtení: 4 minuty