Hlavní navigace

kuře

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

14. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Agrofert stopnul prodej slepic z klecí. „Za odměnu půjdou na jatka,“ říkají ochránci

Drůbežárna Druko Střížkov přestává lidem nabízet k odprodeji tzv. vynesené slepice ze svých klecových chovů. Ti, kteří už dlouhé roky slepice z velkochovů vykupují, jsou pobouřeni, podle nich totiž tyto slípky míří na jatka. Máme vyjádření Agrofertu.

10. 9. 2018 14:20
Doba čtení: 3 minuty

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Kuřecí maso můžete opéct i ugrilovat, nebo ho, stejně jako v novém podniku sítě Ambiente Grils, grilovat nad ohněm. Podle šéfkuchařky Markéty Libánské je právě takové kuře nejlepší.

Doba čtení: 6 minut

10 otázek a odpovědí o kuřecím mase. Víte, co jíte?

„Na hlavu“ máme v ČR spotřebu drůbežího masa 27 kg. A jeho popularita stále roste. Přečtěte si, jaké jsou způsoby zpracování, chlazení a označování drůbežího masa. Víte, podle čeho se dělí do jakostních tříd a co zjistíme z etikety?

Doba čtení: 7 minut

Prodávali kuřecí se salmonelou. Lidé ho mohou mít v mrazáku

Prsní kuřecí řízky prodávané v řeznictví tzv. na váhu obsahovaly bakterie salmonely. Podezření nyní potvrdily laboratorní testy.

14. 7. 2015 15:05
Doba čtení: 2 minuty

Maso se salmonelou šlo výhradně do ČR. Jak ho poznáte?

Zásilka tří tun chlazeného kuřecího z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Maso se prodávalo výhradně v České republice a lidé ho ještě mohou mít v mrazáku.

15. 6. 2015 16:49
Doba čtení: 2 minuty

V Česku je 10 tun polského masa se salmonelou

Bakterie rodu Salmonelly enteritidis způsobujících průjmové onemocnění nalezla inspekce v deseti tunách kuřecího masa, které k nám dorazilo z Polska. Právě probíhá stahování masa z tržní sítě.

17. 4. 2015 12:36
Doba čtení: 1 minuta

Skutečná cena levného masa

Za laciné potraviny platíme čtyřikrát. U kasy v obchodě, vlastním zdravím, v obrovských dotacích, které plynou do intenzívního zemědělství, a nepříznivým dopadem na přírodu. Ve skutečnosti jsou proto hodně drahé.

Doba čtení: 5 minut

Proč bio kuře stojí 3× víc než obyčejné?

Zatímco bílý bio jogurt se cenově přiblížil běžnému, bio kuře krákoře pořád výrazně dráž než obyčejné kuře. Důvody jsou zřejmé.

Doba čtení: 2 minuty

Jak svět přichází o jednodenní kuřata

Málokterý spotřebitel ví, jak to skutečně chodí v zemědělských a potravinářských podnicích. Snadno pak uvěří různým skandálním odhalením. Často jsou mylná. Realita přesto může šokovat.

Doba čtení: 4 minuty

Inspekce našla nelegální porcovnu polského masa

Veterinární správa v Praze v těchto dnech odhalila a uzavřela nelegální porcovnu polské drůbeže. Maso mířilo jak do maloobchodu, tak do stravovacích zařízení.

28. 3. 2014 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Neříkejte separátu separát, přejí si výrobci uzenin

Párky z masa u zákazníků brutálně pohořely. Víc chutnají ty s drůbežím separátem, totiž strojně odděleným masem. A to přesto, že separát má image odpadu. Právem?

Doba čtení: 8 minut

Kuřata jím dál. Tušila jsem, že se nevyrábí z plastu

Zápach masa. Vlhko, chlad. Stovky kuřat. V přepravkách na porážku. Na pásech na kuchání. Na hácích pod stropem na zpracování. Sunou se napříč halami. Střih. Vůně. Šunka, párky, klobásky.

Doba čtení: 6 minut

Vajíčková mapa: najděte si nejbližší slepici

Kudy vede „cesta vejce“? Jak kdy. Pokud ji chcete mít co nejkratší, zapojte se do stejnojmenného projektu. Na vajíčkové mapě vyberete dodavatele a brzy už si pochutnáte na čerstvém vejci.

Doba čtení: 4 minuty

V Česku se hojně cpeme brazilskými a polskými kuřaty

Co se stalo s českým kuřetem, že ho v kuchyních nahrazujeme polským, maďarským a brazilským? Jsou totiž levnější. Chov drůbeže v Česku prodražuje halda nařízení EU i naše standardy.

Doba čtení: 4 minuty

Zpracovatelé masa jsou šejdíři

Platit za vodu stejné peníze jako za maso? To se tedy vyplatí… SZPI našla vodou nadopované maso v těchto obchodech: Tesco, Billa, Ahold a Globus. Podívejte se na fotogalerii hříšníků.

Doba čtení: 3 minuty

Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin

Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?

Doba čtení: 3 minuty

Husa i kachna bývaly tučnější

Husy i kachny jsou na indexu. Přitom husí sádlo je mnohem zdravější než vepřové a je otázka, zda trend méně tučné drůbeže není na škodu. Tradici svatomartinské husy netřeba opouštět.

Doba čtení: 4 minuty

Salmonely je u lidí pětkrát méně - díky drůbeži

Český veterinární dozor se sám dostal pod kontrolu kvůli salmonele u drůbeže. Inspekce zkoumala, jak si s ní umí poradit. Závěr zní: Velmi dobře. Díky tomu ubylo i salmonely u lidí.

1. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald´s

Navštívili jsme dva pražské fastfoody, Famagustu, který se honosí podtitulem „zdravý“ , a klasiku McDonald´s. Rozebrali jsme čtyři wrapy a zjistili, čím se od sebe liší. Moc toho není.

Doba čtení: 6 minut

Poznáte v obchodě zkaženou potravinu?

Kupujete si domů zelený eidam a zapáchající maso? Pokud ano, jistě v tom není záměr. Jak se vyhnout špatně skladovaným potravinám, které nám mohou způsobit zažívací potíže?

5. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Máte za to, že kuře se může vždycky jíst rukama? Tak jednoduché to není – zatímco doma nebo ve fast foodu je to v pořádku, v luxusní restauraci nebo na rautu by z toho byl trapas.

Doba čtení: 4 minuty

Češi grilují rádi, ale špatně. Poradíme vám s výběrem masa

Základem správného grilování nemůže být kilo vuřtů za čtyřicet korun. S výběrem masa, na kterém si opravdu pochutnáte, poradí David Kukla z farmářské prodejny Sklizeno.

Doba čtení: 7 minut

Antibiotika se v chovech používat smí. Ale k léčebným účelům

Zjednodušená mediální zkratka praví, že evropská legislativa používání antibiotik v chovech hospodářských zvířat zakazuje, a tedy se nepoužívají. Pravda je jiná.

Doba čtení: 5 minut

Chystá se průvodce kvalitním masem

Opravdu kvalitní maso je v českých obchodech spíše vzácností. Křehčené kuřecí doháněné vodou, vepřové ze stresovaných zvířat a příliš „čerstvé“ hovězí převažuje. Jak poznáte dobré maso?

28. 5. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Kolik vody může být v křehčeném mase? Žádný zákonný limit neexistuje. Čili v praxi klidně tolik, aby maso ještě „drželo pohromadě“. Zvláště v případě hovězího je to téměř zločin.

Doba čtení: 4 minuty

Čtvrt miliónu kuřat denně. Lze při takovém množství zachovat kvalitu?

ROZHOVOR – Umíte si představit čtvrt miliónu kuřat? Tolik se zpracuje ve Vodňanské drůbeži. Každý den. „Zákazníci začínají více důvěřovat české produkci,“ říká ředitel Milan Říha.

Doba čtení: 8 minut

Vodňanská drůbež obhajuje svoje kuřata

Společnost Vodňanská drůbež nesouhlasí se závěry hodnocení dTestu, v němž Zlaté kuře z Vodňan zcela propadlo. Společnost reaguje na výsledky testů provedených Občanským sdružením spotřebitelů TEST a zveřejněných v únorovém čísle časopisu dTest. O zjištěních jsme vás informovali v článku dTest: Salmonela v kuřatech.

20. 2. 2012 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Životopis mého kuřete: "život a smrt" drůbeže ze dvora

ROZHOVOR – Taky máte plné zuby kuřat z hypermarketu, divné beztvaré hmoty bez chuti, zato se zápachem? Variantou je tzv. selská drůbež. Jak a v čem se liší od svých neduživých bratříčků?

Doba čtení: 7 minut

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Chovatel o problémech velkochovů: Nejdůležitější je cena. Vše ostatní, včetně zdraví konzumentů, kvality potravin a kvality života zvířat určených k lidské spotřebě, musí jít stranou.

Doba čtení: 5 minut