Hlavní navigace

Nekvalitní čočky obsahují škodlivé barvivo

13. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Barevné kontaktní čočky mohou zkreslit vidění i trvale poškodit zrak. Prodejce nabízí i crazy čočky s dioptriemi pro korekci zraku, současně se kryje upozorněním, že v nich není vidět.

Kontaktní čočky se již nosí běžně, používá je zhruba 10 procent Čechů, standardem je bezbarvá čočka, která slouží k lepšímu vidění. Pokud toužíte za každou cenu po očích Paula Newmana, lze použít barevné čočky. Vyrábějí se jak s dioptriemi, tak i bez nich, v nejrůznějších odstínech.

Vyloženě jako doplněk si většina lidí pořizuje čočky z kategorie šílené. Pod označením „crazy“ najdete všechno možné od upíra po šelmu až po svítící čočky na párty. Zornice můžete mít červené, duhové nebo třeba ve tvaru srdce či dolarové bankovky. Obvykle jsou nedioptrické, ale několik modelů má i variantu s dioptriemi.

Odborníci ale před nákupem barevných a obrázkových čoček varují. Je třeba pečlivě vybírat prodejce a počítat s tím, že čočky mohou zkreslit vidění i trvale poškodit zrak. „Pokud už se člověk rozhodne pro nákup barevných kontaktních čoček, měl by si dobře vybrat prodejce. Barvivo, které čočky obsahují, totiž může být pro oko škodlivé a výjimečně i trvale zrak poškodit. Jsou-li čočky zakoupeny u renomovaných společností, nemělo by být obsažené barvivo nebezpečné,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Tak jsou ke koukání, nebo ne?

Kvalitní barevné čočky by podle něj zrak neměly poškozovat víc než ty běžné, mohou ale znatelně zkreslit vidění. „Když si člověk do oka nasadí například červené kontaktní čočky, samozřejmě nevidí červeně. Oproti běžným kontaktním čočkám ale ty barevné mají kruh, který překrývá pravou barvu duhovky. Někomu proto mohou barevné kontaktní čočky zužovat zorné pole nebo navozovat pocit jako v tunelu, zvláště pokud má někdo hodně široké zornice. Tento efekt je nebezpečný zejména při řízení vozidla,“ varuje lékař.

Na riziko upozorňují dokonce i sami prodejci barevných a obrázkových čoček: „Crazy kontaktní čočky nejsou korekční zrakovou pomůckou! Jedná se o zábavné čočky, ve kterých se většinou zhorší především periferní vidění, proto v nich není vhodné řídit a vykonávat činnosti, při kterých potřebujete na 100% bezvadně vidět,“ dočtete se například na webu Okcocky.cz, a to dokonce v případě čoček dioptrických.

Přitom stejný prodejce uvádí, že dioptrické crazy čočky jsou určeny lidem s potřebou korekce zraku a jsou vhodné pro nositele běžných kontaktních čoček. Takže jsou vhodné ke korekci zraku a současně nejsou korekční zrakovou pomůckou. To musela být hustá párty…

Oko potřebuje dýchat

Nejenom zhoršené vidění je nebezpečné, nekvalitní čočky mohou poškodit přímo oko. Škodlivost kontaktních čoček může jejich majitel rozpoznat celkem brzy podle určitých indicií, říká Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini: „Některé čočky jsou v oku nepříjemné, oko dráždí a nadměrně vysušují, nebo ho mohou i poškrábat. To už je signál pro jejich majitele, že něco není v pořádku. Avšak i když tento pocit čočky nevyvolají, může oko pod čočkou špatně dýchat a na rohovce se pak mohou tvořit patologické cévy v důsledku špatného okysličování rohovky. Stejně jako u běžných kontaktních čoček je tedy i u těch barevných důležité vybrat si ty, které dobře propouštějí kyslík.“

Podle prodejce crazy čoček jsou jejich bezpečnostní rizika stejná jako v případě klasických čoček. „Žádná speciální rizika spojená se obrázkovou vrstvou uzavřenou mezi jednotlivými částmi crazy čočky neexistují – neexistuje způsob, jak by se tato barevné vrstva mohla přímo dotknout rohovky oka a tím poškodit zrak, jak mylně uvádí některé zdroje,“ tvrdí provozovatel internetového obchodu na svém webu.

Čočky a voda nejsou kamarádi

Stejně jako o běžné kontaktní čočky je třeba i o ty barevné pečovat. V žádném případě by se k čištění neměla používat voda, z kohoutku ani balená. Platí totiž: Velkým nepřítelem kontaktních čoček je voda. Kontaktní čočky je nutné oplachovat a uchovávat výhradně v roztocích k tomu určených. „Dnešní trh nabízí víceúčelové roztoky, které oplachují, dezinfikují i hydratují kontaktní čočky a zároveň z nich odstraňují usazeniny jako proteiny či lipidy. Jednotliví výrobci přidávají do roztoků ještě další přísady, které dokážou čočky například déle udržet zvlhčené nebo eliminují původce možných infekcí. Další možností je peroxidový roztok, který je vysoce účinný. Je však nutné striktně dodržovat návod, aby se zbytky peroxidu nedostaly do oka,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Kde kvalitní čočky nakupovat? „Lidé by jistě neměli svoje první kontaktní čočky kupovat na internetu, jelikož každé oko a i čočka má své parametry, které se musí skloubit tak, aby čočka vyhovovala, dobře seděla a oko nedráždila. Občasné koupení na internetu je možné, ale tento způsob nákupu nedoporučuji trvale. Zároveň je nutné chodit na pravidelné kontroly očí k lékaři či do optiky, kde kontaktní čočky prodávají,“ uzavřela Michaela Netuková.

Čtěte dále: Brýle, nebo čočky?

Použité zdroje: TZ oční kliniky Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).