Hlavní navigace

Velkým nepřítelem kontaktních čoček je voda

4. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přes den nosím čočky, večer brýle. Brýle přetřu hadříkem, čočky vypláchnu a vložím do pouzdra. Rutinní úkony, jež člověk už ani nevnímá. Až teď jsem zjistila, co všechno dělám špatně.

Patřím k brejlovcům a před lety jsem objevila komfort kontaktních čoček. Konečně lyžování, plavání bez trablů s brýlemi. Konečně pohled na svět bez rámečku okolo. Přes den čočky, večer brýle, pohodlné, praktické. Brýle přetřu hadříkem, čočky vypláchnu a vložím do pouzdra s roztokem. Rutinní úkony, jež člověk už ani nevnímá. Až teď jsem zjistila, co všechno dělám špatně.


Autor: Isifa.cz

Běžné i barevné kontaktní čočky vyžadují správné zacházení – a žádnou vodu

Netušila jsem totiž, že velkým nepřítelem kontaktních čoček je voda. Sama o sobě jim ovšem nic neudělá, ale žijí v ní oku nebezpečné organismy. Informace o tomto riziku lékaři nyní předávají optikům a optometristům, aby mohli nositele čoček upozorňovat na správné zacházení. Protože mě třeba před lety nikdo nevaroval. „Dodržování zásad používání kontaktních čoček je velmi důležité. Jinak může dojít k zánětu oka nebo výjimečně i k parazitálnímu onemocnění oka,“ říká Martina Grygová-Lovětínská, vedoucí sítě očních optik TOP ESTHETiC.

Měňavka v oku je celkem výjimečná

Jde například o prvoka akantamébu, který může způsobit až ztrátu zraku. „Lékaři se s tímto případem setkávají jednou až dvakrát do roka. Postihuje převážně osoby nosící kontaktní čočky. Na ty se parazit, který žije běžně ve vodovodním řadu, dostane například při omývání obyčejnou vodou nebo při skladování čoček ve vodě z kohoutku. Akantaméba vnikne pod kontaktní čočku a při sebemenším poškození rohovky pronikne dovnitř oka,“ uvedl server Novinky.cz, který popsal konkrétní případ pacientky s touto měňavkou zavrtanou do oka.

Při první zkušenosti s kontaktními čočkami je proto rozumné obrátit se na odborníky, kteří jednak vyberou čočky přesně pro vaše oko, ale také vysvětlí správné zacházení s čočkami. „Pokud máte zájem stát se nositelem kontaktních čoček, vždy navštivte odborné pracoviště a nikdy neexperimentujte s nákupem kontaktních čoček přes internet, kde nebudete zaškoleni na správnou péči o kontaktní čočky,“ říká Martina Grygová-Lovětínská. Optik by vám měl podrobněji vysvětlit důležité zásady – a hlavně dostatečně zapůsobit, abyste je dodržovali.

Voda patří na ruce, ne na čočky ani do pouzdra

Kontaktní čočky se v zásadě dělí na dvě hlavní skupiny: jednodenní a vícedenní. Podrobněji se jejich dělení, užití a cenám věnujeme v článku Brýle, nebo čočky? Oboje, ale vždy začněte u odborníka.

Jednodenní čočky po použití vyhodíte, ale i u nich je před aplikací důležitá hygiena rukou, důkladné omytí čistou vodou a mýdlem. „Bohužel se poměrně často setkáváme s nositeli kontaktních čoček, kteří tuto zásadu či spíše nutnost vynechají,“ říká ze zkušenosti vedoucí sítě optik. Špína z rukou se při manipulaci přenese na čočky a následně do oka a dost často vede k nejrůznějším infekcím a zánětům. Samozřejmě ještě větší roli hraje správné zacházení u vícedenních čoček.

„Jednodenní kontaktní čočky v podstatě nepotřebují žádnou náročnou péči. Ráno je nasadíte a večer vyhodíte. U vícedenních čoček je důležité s otevřením nového páru zapsat i datum, sledovat jejich použitelnost a nepřenášet,“ doporučuje Martina Grygová-Lovětínská. Vícedenní kontaktní čočky se uchovávají v plastových pouzdrech se sterilním roztokem. Roztoky jsou různé, jejich základem je sterilní voda a obsahují látky, které ničí bakterie. Pouzdra by měla být pravidelně, alespoň jednou za tři měsíce vyhozena a nahrazena novými. A jsme u dalšího častého prohřešku: roztok v pouzdře má být vždy nový, čistý, postupně nedolévaný – a žádná voda! „Nikdy nevymývejte pouzdra vodou, vždy jen roztokem na kontaktní čočky. Roztoky kupujte pouze od renomovaných firem, kde máte jistotu kvality, stejně jako u čoček je nutné sledovat dobu použitelnosti a neuchovávat roztok otevřený déle než 3 měsíce,“ radí odbornice. Roztok není možné nahradit ani použitím horké vody, i ta obsahuje zárodky mikroorganismů.

Kontaktní čočky a voda

  • vodou (a mýdlem) si umyjte ruce před manipulací s čočkami, k čočkám ji nepouštějte
  • nevyplachujte čočky vodou, ale speciálním roztokem
  • nevyplachujte pouzdro na čočky vodou, ani do něj vodu nenalévejte
  • po kontaktu čoček s vodou, například při plavání, čočky vyhoďte
  • na plavání či do vířivky noste jednodenní čočky
  • sprchujte se pokud možno bez čoček

Do bazénu jen s jednodenními čočkami

Koupání je jedním z důvodů, proč si člověk-brejlovec čočky pořídí. Bez brýlí plavete „na slepo“, s brýlemi ostatně po chvíli taky, pro samé kapky na sklech, navíc to není dvakrát bezpečné a utopení kousku za několik tisíc rovněž nepotěší. Čočky se zdají být ideálním řešením. Jenže plave se jaksi ve vodě – a to je potíž.

„Kontaktní čočky vás při sportu nebudou nikterak omezovat a lze v nich i plavat. Ale pozor, na plavání se smí používat pouze jednodenní čočky, Po opuštění bazénu se musí vyndat a vyhodit. Vícedenní čočky jsou na plavání absolutně nevhodné, i když jsou po plavání uloženy do roztoku, už došlo k jejich kontaminaci v bazénové vodě,“ říká jednoznačně Martina Grygová-Lovětínská. Kontaminaci čoček nepoznáte, zato v praxi narazíte na jiný problém – jakmile se dostane voda do oka (a že se dostane, i když se nepotápíte a plavete jak paní radová), je to nepříjemné, oko nelze pořádně vymnout, o slané vodě ani nemluvě. Pokud chcete být ve vodě aktivní a potížím předejít, pořiďte si plavecké brýle, zabrání i vyplavání čočky.

Nejrizikovějším prostředím pro kontakt čočky s vodou jsou podle odborníků vířivky, whirlpooly… Teplá voda, plno střídajících se těl – a také plno bakterií. Čočky použité ve vířivce by měly skončit v koši.

„Nejběžnějším důvodem zánětu či jiného zdravotního problému oka vzniklém od kontaktních čoček je nedostatečná informovanost,“ zdůrazňuje odbornice. Pravděpodobnost extrémního postižení není sice velká, můžete se klidně roky koupat nebo sprchovat i s čočkami, vymývat pouzdro vodou horem dolem a nic se vám nestane. Na druhou stranu, představa měňavky zavrtané do oční bulvy už je dostatečnou motivací k opečovávání kontaktních čoček. Jsou známy i případy oslepnutí po koupání a následné infekci akantamébou. Běžnější záněty, které způsobují bakterie žijící ve vodě, provázejí hnisající oči a příznaky podobné zánětům spojivek.

Pokud používáte kontaktní čočky správně, jsou jejich zdravotní rizika minimální, shodují se odborníci. A život s nimi je fajn.

Čtěte dále: Irisdiagnostika: Dá se z oka poznat nemoc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).