Hlavní navigace

Artyčoky překvapí

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zelenina příbuzná bodláku má být čerstvá, pak oceníte její chuť, a zejména využijete silné léčivé účinky této rostliny.

Artyčok je vytrvalá rostlina, která vyrůstá do výšky až jednoho metru. Přízemní listy vytvářejí zajímavou růžici a kvete modrofialovými květem. Obvykle překvapí originální chutí, ale i širokospektrálním léčebným působením na celý organismus.

Čerstvé artyčoky je možné občas koupit ve vybraných odděleních zeleniny, nabízí je i některé online supermarkety, k mání někdy bývají na trzích nebo je možné si je vypěstovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak si můžeme vypěstovat vlastní rostliny
  2. Zdroj mnoha látek
  3. Léčivé účinky artyčoku
  4. Praktické léčebné receptury
  5. Artyčok v kuchyni

Jak si můžeme vypěstovat vlastní rostliny

Kvalitní semínka artyčoku si můžeme zakoupit od bio pěstitelů zeleniny, dají se také zakoupit přímo sazeničky.

Semínka je dobré si předpěstovat v sadbovačích, sázíme je na začátku března a poté v polovině května přendáme na venkovní stanoviště. Pokud si zakoupíme rostlinky, ty můžeme zasadit přímo na záhony od jara do podzimu.

Množit je možné i z kořenových řízků vzrostlých rostlin – na podzim odřízneme kus kořene, vložíme ho přímo do země či do květináče a předpěstujeme si ho na jarní výsadbu.

Artyčok je teplomilná rostlina, na zimu je potřeba jí udělat „peřinku“ ze slámy, kůry stromů či větviček.

Zdroj mnoha látek

Léčivé a výživné jsou nerozkvetlé květní úbory, které sklízíme začátkem léta, dále také listy a kořeny.

Tato zelenina je cenným zdrojem hořčinů, cynarinu, flavonoidů, antokyanů, vitamínů skupiny B a A, manganu, draslíku, organických kyselin, inulinu, vlákniny.


Autor: Depositphotos.com

Ušlechtilé druhy artyčoku se pěstují jako potravina a léčivá bylina

Hořčiny, zvané také amara, jsou látky, které příznivě působí na činnost trávicího ústrojí (žaludek, játra, žlučník, slinivku břišní). Posilují činnost těchto orgánů, podporují tvorbu a vylučování trávicích šťáv.

Flavonoidy neboli bioflavonidy jsou látky (je jich cca šedesát druhů) obsažené především v ovoci i divokých plodech (borůvkách, arónii, trnce, rakytníku, moruši, ostružinách, hroznovém vínu), zelenině i léčivkách, které vykazují výrazné antioxidační působení (eliminují negativní vliv volných radikálů). Celkově velmi blahodárně působí na celý náš organismus. Vyživují ho, pomáhají posilovat imunitní systém, působí jako prevence onkologických potíží, podporují krvetvorbu, pružnost cévních a žilních stěn, činnost srdce, jater, ledvin, plic, střev. Dále mají příznivé působení na zrak, pokožku, nehty i vlasy. Nesmíme rovněž zapomenout na příznivý vliv i na emoční sféru.

Antokyany jsou přírodní intenzivní barviva (obvykle modrá, červená a fialová), která najdeme především v ovoci a divokých plodech. Patří k flavonoidům. Mají širokou škálu léčivých účinků, a to především výrazné posilující působení na celý organismus, jsou skvělým doplňkem na rekonvalescenci po nemocech a operacích, pomáhají při hojení všeho druhu, posilují zrak a jsou skvělou prevencí i léčbou všech očních potíží. Rovněž posilují činnost cévního a žilního systému, srdce, krvetvorby.

Léčivé účinky artyčoku

Artyčok je tak skvělým přírodním lékem na žlučník, játra a slinivku, celkově detoxikuje, prospívá látkové výměně, snižuje hladinu krevního cholesterolu i cukru (je to vhodný doplněk při diabetu). Rovněž ho můžeme použít jako srdeční tonikum (prevence a doplňková léčba anginy pectoris, arytmií, ale i rekonvalescence po infarktu myokardu), podporuje krevní oběh, krvetvorbu, cévní systém i obranyschopnost organismu.

Praktické léčebné receptury

Srdeční vinný střik

Může sloužit jako prevence a doplňková léčba anginy pectoris, arytmie či infarktu, posiluje krevní oběh, cévní a žilní systém, snižuje cholesterol.

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých květních úborů artyčoku, 2 lžíce čerstvých listů kopřivy, 2 lžíce čerstvých listů smetánky, 1 lžičku skořice, na špičku kulatého nože chilli, na špičku kulatého nože kayenského pepře, 1 lžíci čerstvé nastrouhaného kořene zázvoru, lahev kvalitního červeného vína

Postup: Léčivky nasekáme, přidáme koření, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 lžíci vína smíchaného s 2 dl vody. Tento přípravek můžeme užívat dlouhodoběji – 4 měsíce bez přestávky.

Detoxikační vinný střik

Pro zdravá játra, žlučník a slinivku, na trávení, cholesterol i krevní cukr.

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých květních úborů artyčoku, 1 lžíci čerstvých listů bršlice, 1 lžíci čerstvých listů popence, 2 lžíce čerstvých listů kopřivy, 2 lžíce čerstvých listů smetánky, lahev kvalitního bílého vína

Postup: Léčivky nasekáme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 lžíci vína smíchaného s 2 dl vody. Vinný střik můžeme užívat dlouhodoběji – 4 měsíce bez přestávky.

Artyčok v kuchyni

V kuchyni mají artyčoky široké uplatnění, můžeme je přidávat do polévek, salátů, zeleninových směsí, omáček, pečených pokrmů i k masu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).