Hlavní navigace

Kiwano – rohatá okurka má chuť několika druhů zeleniny a ovoce dohromady

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kiwanu se kvůli jeho vzhledu a původu přezdívá také trnová okurka či africká rohatka. Pěstovat se dá i u nás. Využití má v kuchyni i v domácí kosmetice, z plodů si podle našich receptů můžete připravit i léčivé nápoje.

Kiwano je zelenina původem z Afriky. Jeho zhruba deseticentimetrové plody mají oranžovou barvu a špičaté růžkovité výrostky. Uvnitř nich je zelená šťavnatá dužina s křehkými semínky.

Chuťové připomíná kombinaci okurky, kiwi, melounu a citronu. Je nasládlé a šťavnaté. Kiwano je velmi výživnou a zdravou zeleninou.

Jak si můžeme vypěstovat vlastní kiwano

Kvalitní semínka kiwana si můžeme zakoupit od bio pěstitelů ovoce a zeleniny (nespočet jich najdeme na internetu – permasemínka).

Kiwano je vhodné si předpěstovat při pokojové teplotě, semínka sázíme nejlépe od konce března do konce dubna a sazeničky pak na záhony zhruba v polovině května, kdy už nejsou přízemní mrazíky.

Tato rostlina se bujaře rozrůstá a vyžaduje tedy dosti místa, pnoucí oporu a dostatečnou zálivku.

Při trhání výhonů jsou nepostradatelné rukavice. Stonky a listy mají totiž velmi jemné pichlavé chloupky, které dráždí pokožku.

Co z kiwana můžeme používat

Léčivé a výživné účinky mají plody této u nás málo známé zeleniny. Při pokojové teplotě se dokonce dají skladovat mnoho měsíců.

Plody jsou cenným zdrojem vitamínů C, A, B6, dále pak železa, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, vápníku, vlákniny a vody.

Léčivé účinky kiwana

Tato zelenina má výrazné močopudné vlastnosti, podporuje střevní peristaltiku, mírně projímá.

Kiwano rovněž posiluje imunitní systém, správnou krvetvorbu, prospívá a zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů.

Konzumace kiwana je prospěšná rovněž při očistných a redukčních kúrách.

Léčebné receptury

Výživné smoothie

Poslouží jako zdravá snídaně, svačina či lehká večeře.

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 banán, 2 jahody, 4 dl vody

Postup: Přísady rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme.

Letní smoothie

Prospívá pokožce, vlasům a nehtům, podporuje správnou krvetvorbu a imunitu.

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 lžíci borůvek, 1 lžíci malin, 1 lžíci ostružin, 4 dl vody

Postup: Přísady rozmixujeme a můžeme popíjet.

Kiwano v kuchyni

Plody můžeme používat k přípravě smoothie, koktejlů, ovocných či zeleninových salátů. Konzumujeme vydlabanou dužinu se semínky, zbylou slupku můžeme použít jako dezertní misku pro servírování zmrzliny či salátu.

Kiwano v kosmetice

Zelenina najde uplatnění i v přípravě domácí kosmetiky.

Hydratující a regenerující maska

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 polévkovou lžíci zakysané smetany

Postup: Ingredience smícháme, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 25 minut působit, pak opláchneme.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).