Hlavní navigace

Akademie věd varují před tradiční čínskou medicínou

4. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jednou z novinek z akademického prostředí je reakce vědců na zařazení tradiční čínské medicíny do standardního rámce Světové zdravotnické organizace (WHO). Tradiční čínská medicína má podle nich dodržovat stejné důkazní standardy jako medicína konvenční.

Varování před tradiční čínskou medicínou. Genová léčba svalových chorob. Výzkum DNA konopí a šlechtění nových odrůd na míru. Šetrnější katerizace, rychlejší magnetická rezonance a lepší Leksellův gama nůž. Meditace a trénink pozornosti ve virtuální realitě. Nová metoda operace štítné žlázy… Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Vědci chtějí regulaci tradiční čínské medicíny

Organizace EASAC, sdružující evropské akademie věd a medicíny, varuje před tradiční čínskou medicínou. Vědci žádají o revizi stávajícího evropského regulačního rámce tak, aby tradiční čínská medicína byla nucena dodržovat stejné důkazní standardy jako medicína konvenční.

Vědci mj. doporučují evropským zákonodárcům, aby přehodnotili Směrnici EU o tradičních bylinných léčebných přípravcích a opět přezkoumali národní předpisy a požadavky na označování léčiv.

Při neexistenci spolehlivých vědeckých důkazů by neměl být žádný léčebný přípravek nebo postup – ať už čínský, evropský, nebo jiný – schválen, registrován ani proplacen.

Akademie věd ČR: EASAC varuje před neregulovaným využíváním tradiční čínské medicíny

Poznámka autora: Věc má nejspíš i další aspekty – čínská medicína jako obecně politická kauza související s čínským vlivem. Jinak zajímavou otázkou bude i pozice tradiční čínské medicíny v samotné Číně. Na základě svých (ovšem sotva reprezentativních) zkušeností bych odhadoval, že je spíše pokládána za historickou či esoterickou kuriozitu, asi jako kdyby někdo u nás chtěl léčit podle Paracelsa nebo pouštět žilou, ale to je samozřejmě otázka na sinology. Čína naproti tomu patří ke špičce v moderní standardní medicíně a biotechnologiích. Ono si stačí vzít kauzu čínských dětí s pozměněným („editovaným“) genomem. Jistě kontroverzní, ale kolik institucí v Evropě by vůbec něco takového dokázalo provést technicky? Čili třeba se ti bohatší mezi námi začnou časem běžně jezdit léčit do Číny (již dnes se v ČR nabízejí i pojistky zahrnující léčbu v zahraničí), nikoliv ovšem tradiční čínskou medicínou.

Nové centrum pro výzkum konopí

V Brně vzniklo nové Cannabis Research Center (CRC), tedy centrum výzkumu konopí. Cílem centra je mj. provádět studium DNA konopí, křížení nových typů dle požadavků lékařů a pacientů, získávání obsahových látek, vznik nových lékových forem, testování obsahových látek z konopí na buněčných kulturách, aplikace na nádorové buňky, následně testy na zvířatech a vrcholem by mělo být využití v klinických studiích. Meziročně vzrostlo množství předepsaného konopí u nás asi o 350 % (počítáno na hmotnost předepsaného konopí).

V Brně se zaměřují na výzkum medicinálního konopí
Autor: FN U sv. Anny v Brně

V Brně se zaměřují na výzkum medicinálního konopí

FN U sv. Anny v Brně: Unikátní výzkum medicinálního konopí pokročil do další fáze

Bezelektrodový srdeční stimulátor

Ve FN Brno poprvé voperovali bezelektrodový stimulátor. Dvěma pacientkám byl tento stimulátor implantován přes stehenní žílu do pravé srdeční komory. Tento typ je určen zejména pacientům s vysokým rizikem infekční endokarditidy (např. po již proběhlém zánětu konvenčního kardiostimulátoru) a pacientům s omezeným žilním přístupem (hemodialýza, nádorové onemocnění…).

FN Brno: Kardiologové FN Brno poprvé implantovali bezelektrodový stimulátor

Do tepny šetrněji

Ve FN Plzeň, ve spolupráci s japonskými kolegy jako první v ČR, provedli katetrizační výkony na tepnách zásobujících srdeční sval novým přístupem. Při standardním přístupu léčby ischemické choroby srdeční ze zápěstí může dojít k poškození radiální tepny. Nový postup z palcové strany hřbetu levé ruky je pro vlastní radiální tepnu výrazně šetrnější. Vzhledem k anatomickým odlišnostem a menšímu rozměru cévy ve většině případů vyžaduje punkci tepny pod kontrolou ultrazvukem a velmi šetrnou manipulaci s přístroji pro vlastní katerizaci.

FN Plzeň: Poprvé v ČR byl v léčbě ischemické choroby srdeční použit nový tepenný přístup

Nový model Leksellova gama nože umožňuje zákrok rozdělit na více kroků

Nemocnice Na Homolce pořídila lepší model Leksellova gama nože. Stávající gama nůž typu Perfexion nechala v srpnu přestavět na nejnovější typ Icon. Oproti modelu Perfexion umožňuje nový model Icon fixaci hlavy pacienta pomocí termoplastické masky. Maska má tu výhodu, že fixace hlavy pacienta, a tím pádem celá léčba gama nožem, je zcela neinvazivní, jak je to běžné při jiných druzích radioterapie. Maska také umožňuje provádět aplikaci radiační dávky v několika frakcích, a to v situacích, kdy chorobný útvar není vhodný k jednorázovému ozáření (např. proto, že je příliš velký).

Nemocnice Na Homolce: Homolka si nechala vylepšit gama nůž, získala tím nejnovější typ (soubor PDF)

Vyšetření magnetickou rezonancí může být rychlejší

Vědci navrhli novou metodu magnetické rezonance, která funguje v neproměnlivém magnetickém poli s rychlou změnou frekvence (stávající NMR se provádí v proměnlivém magnetickém poli s konstantní frekvencí). Díky této metodě je měření rychlejší, komplexnější a přesnější. S trochou nadsázky řečeno, namísto „tunelu“ třeba k vyšetření NMR bude jednou stačit projít rámem dveří.

Vysoké učení technické v Brně: Vědci z CEITEC VUT sestrojili unikátní přístroj magnetické rezonance

Genová léčba závažných svalových poruch

Genová léčba není již otázkou daleké budoucnosti, ale v současné době již reálnou nadějí pacientů s neuromuskulárními diagnózami, zejména pacientů s diagnózou spinální svalová atrofie (SMA) a svalová dystrofie typ Duchenne (DMD). U SMA je tato léčba v některých zemích světa již dostupná. V EU aktuálně probíhají jednání s Evropskou lékovou agenturou a dostupná by léčba mohla být v příštím roce. U některých dalších neuromuskulárních nemocí, například DMD, je genová léčba ve fázích studií na lidech. Pokud budou všechny nutné fáze studií úspěšné, řádově během tří až pěti let se stane léčba mnohých doposud nevyléčitelných nemocí velmi rychlá a účinná, a to dokonce prostřednictvím podání jedné infuze. V současné době se u pacientů s těmito typy nemocí léčí většinou pouze příznaky nemoci.

FN v Motole: Jednorázová infuze vyřeší neuromuskulární nemoci

Na štítnou žlázu ústy

V České republice první operaci štítné žlázy cestou dutiny ústní provedli lékaři Chirurgické kliniky FN Brno a LF MU. Základní rozdíl od konvenční operace štítnice a příštítných tělísek spočívá v tom, že se nedělá řez na krku, ale z vnitřní strany dolního rtu. Díky zvětšení a přiblížení kamerou je operační oblast přehlednější. Pro pacienta, který je v celkové narkóze, je výhoda kosmetická, neboť mu nezůstane na krku jizva. Lidé navíc udávají i menší bolestivost.

FN Brno: Chirurgové FN Brno operovali štítnou žlázu přes dutinu ústní. Poprvé v ČR (najdete tu i podrobnější přehled o aktuálně používaných typech operací štítné žlázy)

Virtuální realita, pozornost a meditace

Základem navrženého tréninku všímavosti je schopnost zaměřit pozornost na bod v daném okamžiku. To může být pro mnohé lidi složité, zvláště pak pro pacienty, kteří mají například poruchu pozornosti. Díky použití virtuální reality, která využívá 3D brýlí a speciálních sluchátek, bude možné odblokovat rušivé podněty okolního světa. Národní ústav duševního zdraví v Praze spojil síly s kolumbijským softwarovým inženýrem, aby vytvořili aplikaci využitelnou nejen v klinickém prostředí, ale i v tom domácím. (Nemá jít ale jen o trénink pozornosti, ale i o metodu proti stresu, úpravu dýchání atd.)

Technologická agentura ČR: Čeští výzkumníci vymýšlejí způsoby meditace ve virtuálním prostředí (soubor PDF)

Tasemnice z jihoamerických ryb

Vědci zjistili, že při konzumaci pstruhů z Argentiny a Chile se mohou lidé nakazit škulovcem širokým. Tato tasemnice byla doposud známa jen ze severní polokoule a z jiných druhů ryb.

Nakažený pstruh
Autor: Biologické centrum AV ČR

Nakažený pstruh

Biologické centrum AV ČR: Patagonští pstruzi jsou zdrojem lidské tasemnice, která byla doposud známa z jiných ryb pouze na severní polokouli

Parazitují na lidech a primátech stejné hlístice?

Publikována byla nová studie střevních parazitů – strongylidních hlístic – napadajících lidi i další primáty. Ze všech detekovaných strongylidních hlístic sdílí lidé s ostatními studovanými primáty pouze parazity z rodu Necator. Tito parazité se přenášejí aktivní penetrací infekčních larev přes kůži, proto jsou jejich přenosy nejsnadnější a téměř se jim nedá zabránit.

Akademie věd ČR: Vědci zkoumali v Africe přenos střevních parazitů mezi lidmi a primáty (soubor doc)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).