Hlavní navigace

Zákonodárci: Léčitelství není medicína

11. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Legislativní proces k novému zákonu o léčitelských službách pokračuje. Tzv. tradiční čínská medicína již zřejmě nebude spadat pod zdravotnictví a pro všechny léčitele budou platit nová pravidla.

Tradiční čínská medicína (TČM) je u nás na jednu stranu stále populárnější, současně proti ní existuje řada výhrad (věnovali jsme se jim již v předchozím článku Zákon o léčitelích: ministerstvo chce mantinely pro čínskou medicínu i další alternativní směry). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připravuje úpravu legislativy – nový zákon o léčitelských službách, lidově „zákon o léčitelství“, ve kterém má být mimo jiné jasně stanoveno, že TČM už nebude považována za obor zdravotnictví.

Do půlky ledna 2019 by mělo být jasno, zda tato „medicína“ bude v tuzemsku i nadále považována za obor lékařství, či nikoliv. Na podrobnosti jsme se zeptali Gabriely Štěpanyové z ministerstva zdravotnictví i zákonodárců.

Zákonodárci: Léčitelství nelze zaměňovat s medicínou

Na základě informací z Ministerstva zdravotnictví ČR legislativní proces pokračuje podle plánu. Nedávno skončilo vnitřní připomínkové řízení, vypořádaly se připomínky a návrh zákona pokročil do vnějšího, mezirezortního připomínkového řízení. „Po jeho skončení bude návrh zákona předložen Vládě ČR, což by mělo být přibližně do půlky ledna 2019,“ uvádí pro server Vitalia.cz Gabriela Štěpanyová. Mluvčí upozorňuje, že zákon je nyní v připomínkovém řízení, a jeho znění se tedy ještě může měnit. „TČM byla vyňata ze zdravotnického zákona a může být vsazena do připravovaného zákona o léčitelích,“ podotýká poslankyně za Hnutí ANO a podporovatelka nového zákona Alena Dernerová.

Poslanec ODS a člen Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR Bohuslav Svoboda k tomu dodává, že navrhovaná úprava má svoje opodstatnění. Léčitelství podle něj musí mít nastavený nějaký zákonný rámec a nelze ho zaměňovat s medicínou, která je založena na vědecky dokázaných faktech a skutečnostech. „To, že poslanci za hnutí ANO v minulém volebním období prosazovali zařazení TČM mezi lékařské obory, jsem od začátku označoval za chybu, proto jsem rád, že se pracuje na tom, aby byla definitivně považována za léčitelství,“ sděluje Svoboda a připomíná, že tento způsob léčení chorob kdysi v podstatě zanikl i v Číně. „O její návrat na světlo světa se postarali tamní komunisté, kteří její pomocí řešili nedostatek skutečných lékařů v zemi. Vzhledem k tomu, že ale není založena na vědecky potvrzených faktech a skutečnostech, nelze ji považovat za lékařský obor,“ dodává.

Registrace… a co dál?

Hlavním cílem nového Zákona o léčitelských službách je podle ministerstva zdravotnictví zajistit ochranu klienta – pacienta, který využívá léčitelských služeb. „Dnes lidé bohužel tuto ochranu dostatečně nemají,“ říká mluvčí ministerstva. Ostatně k novele zákona přispěly i některé kauzy a dokument České televize, píšeme o něm podrobněji v článku Vykaď rakovinu! ČT odhaluje praktiky terapeutického zařízení známé lékařky.

„Léčitel nevede zdravotnickou dokumentaci o tom, co klientovi poskytuje za služby, a ten se tak nemůže zpětně bránit, pokud ho léčitel poškodí,“ vysvětluje Gabriela Štěpanyová.

Návrh zákona o léčitelských službách nastavuje pro léčitele určitá pravidla. Klíčové má podle autorů být, že každý, kdo bude chtít léčitelské služby poskytovat, se bude muset zaregistrovat. Někteří odborníci však toto nepovažují za dostatečné opatření: „Žádné prokazování jakýchkoliv znalostí o zdraví, nemoci či lidském těle, jak je tomu například v Německu. Léčitelem v Česku se bude moci stát úplně každý, kdo je bezúhonný, svéprávný, nahlásí se na krajském úřadě a obětuje jeden tisíc korun na ‚zápisné‘,“ píše v komentáři Zdravotnického deníku jeho šéfredaktor Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí ministra zdravotnictví.

Nové povinnosti léčitelů

Co by se konkrétně změnou legislativy pro specialisty na TČM a další léčitelské služby změnilo? Není toho málo – například reklama na léčitelské služby musí vždy obsahovat informaci, že se nejedná o poskytování zdravotních služeb. Daná reklama také nesmí obsahovat nepravdivé či zjevně zavádějící informace, které by mohly klienta uvést v omyl.

Obecně pak platí, že léčitelské služby lze poskytovat pouze prostřednictvím fyzické osoby ohlášené příslušnému krajskému úřadu, která je bezúhonná. O udělení oprávnění k poskytování léčitelských služeb rozhoduje krajský úřad. Ke každému úkonu v rámci léčitelských služeb se vyžaduje souhlas klienta. V zákoně je také jasně specifikováno, že pokud poskytovatel dané služby podá pacientovi neúplnou, či dokonce škodlivou radu, nahradí danému klientovi škodu.

Co na navrhované změny říkají poskytovatelé metod TČM? Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny funguje například při Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Své stanovisko k aktuálnímu návrhu zákona její zástupci však zatím podat nechtějí. „Fakultní nemocnice Hradec Králové se k návrhu zákona nebude v tuto chvíli vyjadřovat,“ uvedl na náš dotaz tiskový mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Léčitel by měl být podle návrhu zákona nově povinen:

  • informovat klienta/pacienta o ceně poskytovaných léčitelských služeb, a to před jejich poskytnutím, a vystavit písemné potvrzení o zaplacené ceně za léčitelské služby,
  • zpracovat seznam cen poskytovaných léčitelských služeb a umístit ho tak, aby byl seznam přístupný klientům v místě poskytování léčitelských služeb,
  • vymezit provozní dobu a údaj o ní umístit tak, aby tato informace byla přístupná klientům v místě poskytování léčitelských služeb,
  • opatřit místo poskytování léčitelských služeb nebo kontaktní místo viditelným označením, které musí obsahovat obchodní firmu, název nebo jméno, popřípadě jména a příjmení poskytovatele, a identifikační číslo, bylo-li přiděleno,
  • vést záznamy o poskytnutých léčitelských službách, z nichž musí být zřejmé zjištěné údaje o zdravotním stavu klienta a o poskytovatelově činnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).