Hlavní navigace

Aerobní cvičení pomáhá při ztučnění jater

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nealkoholové ztučnění jater bývá v dnešní době kvůli prevalenci nazýváno „tichou epidemií“. Stav, kdy se v jednom z nejdůležitějších orgánů lidského těla hromadí tuk, může vyústit ve vážné zdravotní problémy. Kromě jiných léčebných postupů je doporučováno snížení hmotnosti a pohybová aktivita.

V játrech se odehrává řada životně důležitých procesů, včetně trávení, srážení krve a produkce energie. Pokud jsou ve špatné kondici, odráží se to na zdraví člověka i na kvalitě jeho života.

Co se dozvíte v článku
  1. Ztučnění jater
  2. Důležitá je změna životního stylu
  3. Zlepšení kondice významně pomáhá
  4. Co je aerobní cvičení
  5. Nealkoholová steatóza v kostce

Ztučnění jater

Steatóza (ztučnění jater) je stav charakterizovaný hromaděním tuku v tomto orgánu. V dnešní době je mezi populací na vzestupu, globálně odhadovaný výskyt nealkoholové steatózy je asi 25 %, což z ní dělá celosvětově hlavní příčinu chronického onemocnění jater.

Pokud se neléčí, může tento stav vést k vážným zdravotním komplikacím, jako je fibróza, cirhóza, selhání nebo rakovina jater. Přijít však mohou také kardiovaskulární a metabolické problémy.

Rizikové faktory pro rozvoj nealkoholové steatózy jsou například zvýšená hladina cholesterolu v krvi, metabolický syndrom, cukrovka 2. typu nebo obezita.

Důležitá je změna životního stylu

Doposud byla léčba kvůli nedostatku schválených farmakologických intervencí kombinací předepsaného úbytku hmotnosti a fyzické aktivity, přičemž hlavním koncovým bodem léčby bylo především zhubnout.

Existují však určité důkazy, že i samotné cvičení bez významného snížení váhy může u pacientů s nealkoholovou steatózou snížit obsah tuku v játrech. Tyto výsledky ale dosud byly u studií hodnoceny pouze pomocí tzv. tranzientní elastografie a ultrazvuku. Účinky samotného cvičení na výsledky, měřené biopsií, které se považují za tzv. zlatý standard pro diagnostiku a hodnocení ztučnění jater, však doposud známy nebyly.

Zlepšení kondice významně pomáhá

Nový výzkum vědců z Trinity College v irském Dublinu se zaměřil na vyplnění tohoto prázdného místa, a je tak první, který jasně prokázal významná zlepšení u výsledků, zjišťovaných pomocí biopsie, pouze po cvičení, bez výrazného snížení hmotnosti.

Zlepšení kondice, které je výsledkem aerobního cvičení, může být podle vědců dokonce důležitější pro zlepšení stavu pacientů se ztučněním jater než úbytek váhy. Někteří pacienti, trpící nealkoholovou steatózou, navíc nemají ani nadváhu, natož aby byli obézní.

„Přínos tréninku pro tyto pacienty – jak pro játra, tak pro kardio-metabolické výsledky – je velmi jasný. Tato studie demonstruje klinický přínos cvičení u ztučnění jater již za dvanáct týdnů a ukazuje, jak důležité je zlepšení celkové tělesné zdatnosti,“ vysvětluje Philip O'Gorman z katedry fyzioterapie na Trinity College.

Co je aerobní cvičení

Jedná se o takovou pohybovou aktivitu, kdy práce svalů a metabolické procesy v nich probíhají za přítomnosti kyslíku. Jedná se tedy o jakékoliv cvičení střední intenzity, prováděné po delší čas se zvýšenou tepovou frekvencí. Mezi aerobní aktivity patří například aerobic, jogging – kondiční běh, cyklistika, spinning či plavání. Další druhy aerobního cvičení najdete ve speciálu serveru Vitalia.cz.

Během takového cvičení je kyslík využíván k přeměně tuků a glukózy k produkci nukleotidu adenosintrifosfátu neboli ATP, což je základní zdroj energie pro buňky. Tělo pro jeho výrobu primárně používá glykogen, avšak při výkonu, trvajícím delší dobu, začíná využívat tukové zásoby.

Výsledkem tohoto procesu je ztráta hmotnosti.

Opakem aerobního cvičení je anaerobní cvičení, kdy se jedná o krátkodobý velký fyzický výkon, příkladem může být například sprint.

Nealkoholová steatóza v kostce

Zatímco toto onemocnění postihuje až 25 % procent celkové populace, bývá přítomno až u 90 % obézních osob a více než poloviny diabetiků. Onemocnět mohou i děti. Bývá také často zjištěna u osob, které trpí metabolickým syndromem.

Lidé s nealkoholovou steatózou jater často nemají žádné znatelné příznaky a problém je často zjištěn náhodně, například při rutinních krevních testech nebo vyšetření břicha některou ze zobrazovacích metod (ultrazvuk, CT, magnetická rezonance), případně při biopsii jater.

Někdy však může způsobovat problémy typické pro jaterní dysfunkci, například únavu, malátnost, bolest nebo tlak v pravém podžebří. Vzácně se objevuje i žluté zabarvení pokožky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).