Hlavní navigace

A na zahrádce se kouřit smí?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dnes, kdy jsou všechny restaurace nekuřácké, by se dalo předpokládat, že se naobědváte bez cigaretového kouře. Ale chyba lávky, pokud to provozovatel daného podniku nezakáže, kouřit se smí ve většině venkovních posezení.

31. května 2017 jsme se stali devatenáctou zemí v Evropě, která zakázala kouření v restauracích. Jenže když má podnik zahrádku, má často kuřák pré a nekuřák smůlu. A někdy máte jako nekuřák smůlu, i když jste přímo v restauraci. Jaká pravidla platí pro kouření na kavárenských či restauračních zahrádkách?

Dlouhý kouř na zahrádce. A to se může? Může

Dobrý oběd, který vám někdo uvařil, chutná dvojnásob. A když si u toho během krásného letního dne můžete sednout na příjemnou zahrádku s deštníky a s opečovávanou flórou, to už je vrchol blaha. Zkazil mi ho však pár od vedlejšího stolu, který si po čas našeho oběda zapaloval jednu cigaretu za druhou. To vám prostě vezme chuť a pokazí dosud blažený den.

Jenže, jak jsme se dozvěděli z ministerstva zdravotnictví (MZ ČR), na mnohých zahrádkách se kouřit může. V zákoně totiž stojí, že kouřit se nesmí ve vnitřním prostoru stavby (s výjimkou dočasných staveb), což je prostor, který definuje stavební zákon. „Pokud jde o předzahrádky zastíněné deštníkem (slunečníkem) či mobilní markýzou apod., máme za to, že by se o vnitřní prostor‘ pro účely zákona č. 65/2017 Sb. nejednalo,“ vysvětluje tisková mluvčí MZ ČR Gabriela Štěpanyová.


Autor: Depositphotos.com

Jestli o kouř nestojíte, nejsnazší je zeptat se, zda jde o kuřáckou, či nekuřáckou zahrádku

V uvedených případech totiž jde o přístřešky provizorního charakteru, které dle názoru ministerstva zdravotnictví neodpovídají definici stavby podle stavebního zákona. Prostor pod tímto typem přístřešků nebývá ani jednoznačně prostorově vymezený, ani stavebně technicky jednoznačně ohraničený, nelze jej tedy považovat za vnitřní prostor stavby. Kouřit se tam tedy smí.

„Kouření ve vnějších prostorech provozoven (zahrádky, předzahrádky) zákon nereguluje. Je však možné, aby si provozovatel zákaz kouření v těchto vnějších prostorech stanovil,“ upřesňuje tisková mluvčí. Na tento případ jsem v nedávné době narazila například v Jablonci nad Nisou v restauraci Žižkův vrch, která prostřednictvím tabule hlásá, že její venkovní zahrádka je nekuřácká.

I na zahrádce s pevnou střechou si lze zapálit

„Pokud jde o předzahrádky, které mají střešní konstrukci, například protaženou střechu provozovny, či přístřešek ve smyslu stavby, nicméně převážně obvodovými stěnami uzavřeny nejsou, a nejsou tedy ani prostorově jednoznačně vymezené a stavebně technicky jednoznačně ohraničené, máme za to, že ani v takových případech by se o ‚vnitřní prostor‘ pro účely tohoto zákona nejednalo,“ popisuje výklad legislativy Gabriela Štěpanyová.

Zákaz kouření platí:

a) ve veřejnosti volně přístupném vnitřním prostoru, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření,
b) v tranzitním prostoru mezinárodního letiště, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření,
c) na nástupišti, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy,
d) v dopravním prostředku veřejné dopravy,
e) ve zdravotnickém zařízení a v prostorech souvisejících s jeho provozem, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření v uzavřeném psychiatrickém oddělení nebo v jiném zařízení pro léčbu závislostí,
f) ve škole a školském zařízení,
g) v provozovně, kde je provozována živnost, jejímž předmětem je péče o děti do 3 let
h) v prostoru dětského hřiště a sportoviště určeného převážně pro osoby mladší 18 let,
i) ve vnitřním prostoru všech typů sportovišť,
j) ve vnitřním zábavním prostoru, jako je kino, divadlo, výstavní a koncertní síň a sportovní hala, a dále v jiném vnitřním prostoru po dobu pořádání kulturní a taneční akce,
k) ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek,
l) v prostoru zoologické zahrady, s výjimkou vnějších prostor, které provozovatel zoologické zahrady ke kouření vyhradí.
Zakazuje se používat elektronické cigarety v místech uvedených v odstavci 1 písm. a) až j), s výjimkou prostor, na které se zákaz kouření nevztahuje.

Zdroj: Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek 

Není kouření jako kouření

Abyste se kouři na zahrádkách vyhnuli, můžete se najíst uvnitř restaurace, i když ani to nemusí být řešení. Pokud někdo bude kouřit na zahrádce, která je za oknem, a v restauraci budou otevřená okna, což v parných dnech lze předpokládat, dáte si svíčkovou zase s kouřovou.

A pokud se vám „zadaří“, sedne si vedle vás do restaurace člověk, který bude kouřit elektronickou cigaretu nebo vodní dýmku. Ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb je totiž používání těchto kuřáckých propriet povoleno.

Podle ministerstva zdravotnictví je tato výjimka uplatnitelná i pro zahřívané tabákové výrobky typu IQOS, které jsou z hlediska principu fungování obdobou elektronických cigaret. „Zde je třeba zároveň upozornit, že provozovatelům provozoven stravovacích služeb zákon nebrání v tom, aby zakázali používání elektronických cigaret či tohoto typu výrobku ve své provozovně,“ uvádí MZ ČR na svém webu v odpovědích na nejčastější dotazy na téma protikuřáckého zákona.

Jedna cigareta za pět tisíc

V případě porušení zákazu kouření na místech, kde je kouření podle zákona zakázáno, mohou hygienici, policie, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Česká obchodní inspekce při své kontrole udělit kuřákovi pokutu do výše 5000 korun. Pokutu 10 000 korun může dostat majitel restaurace či jiného podobného zařízení za neoznačení provozovny symbolem upozorňujícím na zákaz kouření. Pokutu až 50 000 korun může dostat provozovatel, pokud nevyzve osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby v tomto jednání nepokračovala, nebo aby tento prostor opustila.

Pražští hygienici se loni zaměřili právě na dodržování tzv. protikuřáckého zákona a za jeho porušení udělili třináct pokut ve výši čtyřicet tisíc korun a pět napomenutí.

Jak se vyhnout kouři na zahrádce

Protože rozpoznávací znaky pro kuřáckou a nekuřáckou zahrádku jsou na první pohled poměrně špatně čitelné, je dobré se ještě před usednutním informovat u obsluhy, zda se jedná o kuřáckou, či nekuřáckou zahrádku.

Vyhnete se nepříjemnostem, ať už jste kuřák, nebo ten, kdo kouři zrovna neholduje.

Galerie: Kuřte! Doporučovalo devět z deseti lékařů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).