Hlavní navigace

Vyrobte si účinné domácí repelenty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rozhodně není pozdě. Ba právě naopak. Jestli jste se ještě letos do výroby vlastního repelentu nepustili, pak je ten nejvyšší čas to vyzkoušet. Nejen klíšťat, ale i komárů, vos je venku stále dost. Navíc některé domácí přípravky mohou být i velmi účinnou pomocí, také pokud vaši zahradu okupují mšice a další nevítaní škůdci.

Ptáte-li, se proč si repelent vyrábět doma, když je možné ho naprosto všude koupit, odpověď je snadná. V domácích podmínkách si můžeme vyrobit repelent přesně podle svých přání, navíc zcela přírodní bez zbytečných chemických látek. Což se o konvenčních produktech z obchodů říci nedá.

Na čistě přírodní formu zde jistě také občas narazíte, ale cena pak stoupá zbytečně vysoko. Čistě přírodní domácí repelent si vyrobíte za zlomek ceny, a navíc vám to nezabere ani příliš času.

Éterické oleje jako základ

Pro výrobu domácích repelentů toho nebudeme potřebovat moc. Vždy je však dobré využít služeb éterických olejů. Zatímco nám voní, tak hmyz je nesnáší.

Protože pak bude výsledný produkt čistě přírodní, nemusíme se bát aplikovat jej přímo na pokožku. V každém případě je nutné vždy udělat test kožní snášenlivosti: do loketní jamky naneseme trochu repelentu a počkáme 24 hodin – neobjeví-li se negativní reakce, můžeme aplikovat. To samé udělejte vždy pro jistotu i na kousku látky, abyste se ujistili, že vám na oblečení neudělá fleky. Správně připraveného a umíchaného repelentu se však v žádných ohledech nemusíte obávat.


Autor: Depositphotos.com

Domácí repelenty vyrobené z přírodních surovin jsou vhodné i pro děti

Přírodní repelent s bylinkami

Jako základ pro čistě rostlinný repelent budeme potřebovat hrst čerstvého libečku, půl hrsti máty peprné a květ pelargonie (muškátu).

Všechny připravené suroviny smícháme a vložíme do větší nádoby. Zalijeme 300 ml horké (nikoliv vroucí) vody a přikryjeme pokličkou. Necháme zcela zchladnout. Teprve potom přecedíme. Byliny důkladně vymačkáme. Směs nalijeme do uzavíratelné lahvičky s rozprašovačem a můžeme používat.

Tento repelent je nutné uchovávat v lednici a spotřebovat nejpozději do tří dnů od výroby.

Lihový repelent s éterickými oleji

Na suroviny mírně náročný, avšak velmi funkční odpuzovač hmyzu.

K jeho výrobě budeme potřebovat 20 ml lihu určeného pro kosmetické účely nebo 20 ml čisté vodky (či jiného vhodného alkoholu) a éterické oleje – 30 kapek eukalyptu, 10 kapek levandule, 10 kapek rozmarýnu a 5 kapek cedru. Ve větší nádobě smícháme líh a připravené éterické oleje. Promícháme a přelijeme do uzavíratelné lahvičky s rozprašovačem. Do množství 200 ml dolijeme čistou vodou, protřepeme a můžeme ihned začít používat.

Tento repelent není nutné uchovávat v chladu a spotřebovat byste jej měli nejlépe do tří měsíců od výroby.

Glycerinový repelent se šalvějí

Jde o jemnější repelent, který je možné použít i pro nejmenší děti.

Potřebovat budeme 10 ml vysokoprocentního lihu, 15 ml glycerínu a éterické oleje – 20 kapek tea tree, 10 kapek šalvěje, 5 kapek geránia. Nejprve smícháme líh s éterickými oleji. Důkladně promícháme a přelijeme do uzavíratelné lahvičky s rozprašovačem. Teprve v tuto chvíli přidáme glycerín a pořádně protřepeme. Nakonec dolijeme do množství 200 ml vodou. Před každým použitím důkladně protřepeme.

Spotřebujeme ideálně do konce sezóny.

Octový repelent s mátou

K výrobě netradičního octového repelentu nepotřebujeme žádný líh. Zato však využijeme jablečný ocet.

Do uzavíratelné láhve nalijeme 200 ml octa a přisypeme bylinky. Jednu lžíci máty, jednu rozmarýnu, jednu levandule a jednu tymiánu. Uzavřeme a necháme jeden až dva týdny na okenním parapetu macerovat. Každý den minimálně jednou směs důkladně protřepeme. Po uplynutí doby macerování směs přefiltrujeme přes plátno a přelijeme do čisté uzavíratelné lahve. Před použitím je nutné naředit jej v poměru 1:1. Lahvičkou s rozprašovačem aplikujeme na pokožku dle potřeby.

Směs po štípnutí hmyzem

Připravte si jednu lžíci bazalkového nebo třezalkového oleje. Do něj nakapejte 4 kapky éterického oleje z levandule a 1 kapku máty peprné. Promíchejte a aplikujte na místa, kde je třeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).