Hlavní navigace

Kolik přiberu, když se o Vánocích „nebudu hlídat“?

16. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Průměrný Čech přibere o Vánocích dva až pět kilogramů. Jak velký vliv na to má ládování jen na Štědrý den nebo celé období volna? A má smysl ještě teď „rychle něco zhubnout“, aby se dalo hodovat bez výčitek?

Zhubnout je tradiční novoroční předsevzetí a velkou roli v tom jistě hrají vánoční svátky. Pro někoho není problém dostat se rychle zpátky na svou váhu, ale spousta lidí se trápí i několik měsíců. Přinášíme typické otázky, který dostávají výživoví poradci před Vánocemi.

Nakolik ovlivní hmotnost, když se budu „cpát“ jen na Štědrý den nebo celé svátky? 

„Když se budete ‚cpát‘ jen na Štědrý den vším možným a ve velkém množství, ať je to už sladké, nebo slané, a jste zvyklí na určité lehké stravovací návyky, tak se hmotnost sice navýší, ale jakmile najedete na svůj režim, do pár dnů je vše pryč,“ odpovídá výživová poradkyně Lucie Petřek Michalcová.

Těm, kdo využijí často i dvoutýdenní volno k nonstop hodování, ale hrozí s téměř stoprocentní jistotou, že se váha směrem nahoru posune na delší dobu.

„I pár dní ‚obžerství‘ opravdu způsobuje přírůstek na váze. Tělo je na něco zvyklé. Pokud mu pak dáváte potravu, na kterou zvyklé není, bude v šoku a uloží si téměř vše, protože to nebude stíhat trávit,“ upozorňuje odbornice.

O Vánocích si dopřáváme

  • Zvýšené množství jídla o Vánocích konzumuje 79 % lidí.
  • 36 % dokonce v souvislosti s jídlem trpí přes Vánoce zdravotními problémy. 
  • Oproti roku 2016, kdy přiznalo zvýšenou konzumaci jídla 52 % dotázaných, se jedná o nárůst.

Zdroj: Průzkum společnosti Naturhouse z r. 2019

Co je větší prohřešek: sladké, nebo slané? 

Špatně jsou podle Lucie Petřek Michalcové obě varianty. Obě totiž ve velkém množství znamenají přibrat na váze. Každopádně horší je ale závislost na sladkém. Co výživová poradkyně radí pro chvíle, kdy nás neovladatelně „honí mlsná“?

„Jestliže máte chuť na něco sladkého, tak využijte například čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo teď o Vánocích malý dezertní talířek cukroví. To by mělo být vyrobené ze zdravějších variant mouky, dochucované medem či sirupy, například agáve nebo datlovým.“

Touhu po slaném mohou ukojit třeba domácí zeleninové chipsy nebo zeleninové hranolky, upečené v troubě.

„Když si je osolíte lehce himalájskou solí, můžete mít i zdravé slané mlsání,“ má tip Lucie Petřek Michalcová. „Třeba i bramborový salát si odlehčete minimální změnou tak, že nedáte klasickou majonézu, ale zvolíte bílý  jogurt.“

Co s mou váhou udělá alkohol?

„Alkohol zpomaluje trávení, čili není dobrým pomocníkem k hubnutí nebo udržení si hmotnosti,“ varuje výživová poradkyně. „Alkohol je prázdná kalorie, která nám nedodá žádnou výživovou hodnotu. Po jeho konzumaci se okamžitě naše tělo a hlavně játra věnují jeho vyloučení z těla, a tudíž nezpracovává nic z jídla a vše se nám ukládá.“

Bez alkoholu se ale Vánoce velmi často neobejdou. Lucie Petřek Michalcová proto radí vykompenzovat jej dostatečným množstvím tekutin, které aspoň částečně pomohou k jeho vyplavení.

Někteří lidé před Vánocemi hubnou „do foroty“. Je to rozumné?

Dvě kila zhubnout a dopřát si pak svátky bez obav – to je krédo mnoha lidí, kteří se na poslední chvíli před Vánocemi snaží omezit se v jídle. Podle Lucie Petřek Michalcové jde především o tom, aby bylo hubnutí správné a nejednalo se o hladovku.

„Ta je totiž úplně zbytečná a naopak způsobí, že poté přibereme dvojnásobně – nastane tzv. jojo efekt,“ varuje před unáhleným hubnutím odbornice. „Jestliže ale tělo pročistíte správně a budete se snažit o pravidelnost a nepřejídat se, zhubnete a přes svátky si pravidelným stravováním váhu také udržíte.“

Odborná spolupráce:


Bc. Lucie Petřek Michalcová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).