Hlavní navigace

Zpoždění menstruace nemusí hned znamenat těhotenství. Příčinou může být stres či hormonální dysbalance

13. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/AtlasStudio
Pokud se nedostaví očekávaná menstruace včas, mnoho žen jako první napadne, že jsou těhotné. Za nepravidelností cyklu může ale stát celá řada běžných faktorů. Patří sem stres, na který jsou některé ženy hodně citlivé, náhlé výkyvy váhy, fyzické přetěžování či hormonální dysbalance. Pokud se menstruace zpožďuje opakovaně nebo vynechává, může to být známka vážnějšího onemocnění.

Co je zpožděná menstruace?

O zpožděné menstruaci hovoříme ve chvíli, kdy se dostaví později než 5 dní po očekávaném začátku. Standardní délka cyklu se u zdravé ženy pohybuje mezi 21–35 dny. Pokud tedy nedostáváte menstruaci přesně po 28 dnech, není důvod se tím nějak znepokojovat. Zpoždění menstruace 3 dny je také zcela normální – lehké výkyvy může způsobovat celá řada faktorů. Některým ženám stačí k nepravidelnosti cyklu stres, zvýšená námaha nebo náhlý úbytek hmotnosti. [1, 23]

Zpoždění menstruace: příčiny

Zpoždění menstruace o měsíc už ovšem je důvodem ke znepokojení. Většina žen myslí hned na těhotenství, ale to není jediný důvod, který může stát za nepravidelností cyklu. Zpoždění menstruace bez příznaků těhotenství není žádným neobvyklým jevem – jen málo žen má dokonale pravidelný cyklus. Mezi běžné příčiny opoždění menstruačního krvácení patří:

  • hormonální nerovnováha (nedostatek gestagenu),
  • menopauza,
  • užívání některých léků,
  • vážnější onemocnění. [4, 5]

Těhotenství

Pokud vám vyjde při zpoždění menstruace negativní test, ještě to nutně neznamená, že nedošlo k otěhotnění. První dny po oplodnění je hladina lidského choriogonadotropinu (hCG) pod mezí detekce, takže může být výsledek testu falešně negativní. Lékaři proto doporučují provádět první těhotenský test až po 14 dnech od očekávaného otěhotnění.

Pokud je test opakovaně negativní a menstruace stále nepřichází, je nejvyšší čas navštívit gynekologa. Ten provede základní vyšetření, potvrdí, či naopak vyloučí těhotenství, a případně bude hledat jinou příčinu opožděné menstruace. Na zpoždění menstruace z důvodu početí přitom může upozorňovat více příznaků. Některé ženy udávají zpoždění menstruace a bolest prsou, u jiných se mohou objevit křeče v podbřišku. [6, 78]

Hormonální nerovnováha

Hormonální výkyvy jsou u žen běžné a mohou je způsobit zcela banální příčiny. V tomto případě neprodukuje žluté tělísko ve vaječníku dostatek hormonu gestagenu. Nedostatek tohoto hormonu může způsobit stres, přechod do jiného klimatického pásma nebo náhlá změna tělesné hmotnosti. Nepravidelnost ovšem menstruace může způsobit i fyzické přetěžování. Je to poměrně běžný jev například u maratonských běžkyň, baletek a dalších žen, které se věnují vrcholovému sportu.

Pokud je menstruace hodně nepravidelná, nebo dokonce dochází k opakovanému vynechávání cyklu, může jít o hormonální poruchu. Nejčastěji se tímto způsobem projevují:

Menopauza

Konec menstruačního krvácení, označovaný jako menopauza, je nedílnou součástí ženského života. Dochází k ní přibližně mezi 40. a 50. rokem života. Vaječníky přestávají produkovat estrogen a progesteron a žena ztrácí schopnost otěhotnět.

Již několik let před menopauzou se ženské tělo začíná připravovat na tuto zásadní změnu. Tato fáze se označuje jako perimenopauza a jsou pro ni typické různé potíže, mezi které patří hlavně slábnoucí a nepravidelná menstruace, výkyvy nálad, návaly horka a vaginální suchost. [12, 13, 14]

Užívání hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce funguje v ženském těle tak, že blokuje ovulaci. Krvácení, které se při braní hormonální antikoncepce dostavuje, tak není menstruačním krvácením v pravém slova smyslu. Nijak nesouvisí se zánikem žlutého tělíska a u některých žen je proto velice slabé. Někdy může docházet i ke zpoždění nebo k úplnému vynechání krvácení.

Zpožděná menstruace se často objevuje také po vysazení hormonální antikoncepce. Organismus potřebuje čas, aby se s danou situací vyrovnal a začal opět produkovat stabilní hladiny pohlavních hormonů. Zpoždění menstruace mohou ovšem vyvolat i jiné léky:

Mýty o menstruaci: jak je to s délkou krvácení, sportem či sexem Přečtěte si také:

Mýty o menstruaci: jak je to s délkou krvácení, sportem či sexem

Kdy navštívit se zpožděním menstruace lékaře?

Pokud se vám opozdí menstruace o pár dní, není to důvodem k panice. Lékařskou pomoc je důležité vyhledat v případě, že se dostaví další potíže:

Pokud se cítíte špatně, může to znamenat, že je opoždění cyklu způsobeno třeba cystami na vaječnících, rozsáhlým gynekologickým zánětem nebo jiným závažným zdravotním problémem. [18, 19]

Zdroje: nih.gov, acog.org, mayoclinic.org, webmd.com, unitypoint.org, nhs.uk, healthdirect.gov.au, kidshealth.org, womenshealth.gov, parents.com, healthline.com, gpk.fnplzen.cz, nzip.cz

Jaké mohou být důvody zpoždění menstruace?
Zpoždění menstruace nemusí hned znamenat, že jste těhotná. Způsobit ho může celá řada faktorů, například stres, náhlé změny hmotnosti, fyzické přetěžování, užívání některých léků nebo blížící se menopauza. Pokud se potíže s cyklem objevují pravidelně, je vhodné navštívit lékaře, aby vyloučil vážnější onemocnění.
Je běžné zpoždění menstruace po 40 letech?
Slabá nebo opožděná menstruace po čtyřicítce je naprosto běžná. Většina žen v tomto věku prochází hormonálními změnami, které jsou předstupněm menopauzy (ukončení menstruačního krvácení). Jejich vaječníky přestávají produkovat hormony, které zodpovídají za pravidelnost cyklu.
Jak vyvolat opožděnou menstruaci?
Pokud může za zpoždění menstruace stres, stačí někdy jen vyčkat, přičemž po odeznění stresu se cyklus vrátí do normálu. U hormonální dysbalance pomohou léky. Lékař aplikuje do svalu injekci s hormony, které vyvolají menstruaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).