Hlavní navigace

Vlákninové pecky. Představujeme potraviny, po kterých bude vašim střevům dobře

19. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Shuterstock
Vláknina je nejen neocenitelným pomocníkem v dietě, protože dokáže na delší dobu zasytit, ale co je důležitější, slouží jako balzám na naše střeva. Jaké jsou chutné a přirozené zdroje vlákniny?

Vláknina napomáhá při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva či různých střevních zánětů. Odbornice poradí, které potraviny jsou bohaté na vlákninu a vyplatí se je zařadit do jídelníčku.

Co se dozvíte v článku
  1. Maliny – voňavý zdroj vlákniny
  2. Hrušky nejen na hubnutí
  3. Sušené ovoce
  4. Ovesné vločky pro zdravá střeva
  5. Lahodné avokádo

Maliny – voňavý zdroj vlákniny

Maliny jsou nejen zajímavou zásobárnou vlákniny, ale najdeme v nich také vápník, hořčík, fosfor, draslík či vitamíny C a K. Blahodárný vliv mají maliny na naše zažívání, kardiovaskulární systém, plodnost, krevní tlak, imunitní systém, a dokonce i pleť. Jejich výhodou je i to, že ve 100 gramech malin se nachází okolo 13 gramů sacharidů. Skvěle se tak hodí k „dietní“ odpolední svačině nebo jako doplněk k dezertu. „Malinami lze velmi dobře dekorovat, ozdobit jimi ranní snídaňové kaše, dorty, pudinky či limonády,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Tip na snídani: Čokoládová kaše s malinami


Autor: Bonavita

Suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 15 g vysokoprocentní čokolády
  • 50 g ovesných vloček
  • 20 ml javorového sirupu
  • 15 g mandlového másla
  • čerstvé maliny na dozdobení

Nejprve si v hrnci ohřejte mléko. Pak přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ovesné vločky a míchejte do zhoustnutí. Kaši odstavte, přidejte javorový sirup a vše promíchejte. Servírujte s mandlovým máslem a malinami.

Hrušky nejen na hubnutí

Ačkoliv na sezónu hrušek si musíme počkat do září, jejich konzumace se vyplatí. Hrušky jsou vyhledávanou potravou při odtučňovacích kúrách. Ve 100 gramech tohoto ovoce je přibližně jen 60 kalorií. Blahodárný vliv však mají i z hlediska zdraví. Jejich konzumace se doporučuje zejména lidem se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce. Ne každý však může jíst hrušky syrové. U některých lidí mohou vyvolávat problémy s nadýmáním, proto je lepší jíst hrušky vařené nebo si z nich udělat šťávu.

TIP: Hrušky jsou výborným přírodním lékem při průjmu. Stačí nastrouhat hrušku a jablko v poměru 1:1 a po lžičkách jíst několikrát během dne.

Sušené ovoce

Kromě čerstvého ovoce je výborným zdrojem vlákniny sušené ovoce. „Například sušené fíky obsahují jak rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. Jako účinné projímadlo bývají účinné i sušené meruňky či sušené švestky,“ doporučuje Michaela Ryglová.

Ovesné vločky pro zdravá střeva

Jednou z nejznámějších vlákninových pecek jsou bezesporu ovesné vločky, které mají vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E. Prospěšné jsou z hlediska snižování hladiny cholesterolu a posilování imunitního systému.

Galerie: Poznáte ovesné vločky od instantních?

Málokdo však ví, že pravidelná konzumace ovesných vloček může zlepšit bakteriální osídlení střev. Podle anglického lékaře specializujícího se na infekční choroby a mikrobiologii v univerzitní nemocnici v Londýně Christoffera van Tullekena například taková ovesná kaše funguje jako tzv. prebiotikum, které příznivě ovlivňuje prostředí vhodné k životu přátelských bakterií. A mikroflóra je pro naše zdraví velice důležitá.

Recept: Mugcake jako alternativa ovesné kaše


Autor: Bonavita

Suroviny:

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce mandlí
  • lžíce chia semínek
  • lžička kakaa
  • lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • ½ banánu
  • tvaroh a jahody na dozdobení

Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka, kakao a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko a banán. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby. Směs můžete dát i do hrníčku vymazaného například kokosovým olejem. Podávejte s tvarohem a jahodami.

Lahodné avokádo

Krémová dužina avokáda je nejen lahodným pokrmem, ale i skvělým zdrojem vlákniny. Avokádo v sobě skrývá zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko srdečních onemocnění. Mimo to avokádo obsahuje kyselinu listovou (foláty), která pomáhá v prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku či slinivky břišní. Výživová specialistka však upozorňuje na to, že i když je avokádo zdravé, s jeho množstvím by se to nemělo přehánět. „Avokádo je poměrně kalorické, proto buďte s jeho konzumací opatrní. Příjem a výdej energie by měl být vždy vyvážený,“ uzavírá Michaela Ryglová.

Odborná spolupráce:

Ing. Michaela Ryglová

Odborná garantka výživy společnosti Bonavita

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).