Hlavní navigace

sušené ovoce

Zimní jídelníček podle našich babiček

Lokální, sezónní, bio, málo cukru, bílá mouka jen svátečně… Vše, co je pro nás aktuálním trendem, bylo dřív nejen naprosto běžné, ale často i nutné. Přečtěte si, co bylo základem kuchyně v zimě či jak se Vánoce osladily i bez rafinovaného cukru.

Doba čtení: 3 minuty

Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce

Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.

Doba čtení: 7 minut

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Sušené ovoce: najdete v něm pesticidy i brouky

Sušené ovoce se běžně používá do velikonočních mazanců, koláčů, ale jí se i jen tak. Že je v rozumné míře zdravé, o tom není pochyb, jen musíte vybrat správně. To, které není zasažené brouky nebo neobsahuje mnoho pesticidů.

15. 3. 2018 14:00
Doba čtení: 1 minuta

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Sušené banány, které si přidáváme do müsli či zobeme u televize v domnění, jak krásně šetříme kalorie, jsou až na výjimky lupínky smažené v kokosovém oleji. Více zjišťoval dTest.

14. 12. 2017 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky z českých obchodů testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Ne všechny obstály. Ale to není vše, výrobci porušují zákony a neznačí použití cukru.

18. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Sladkosti od pokladen zmizí. Víme kde a víme proč

V Británii řekli zákazníci sladkostem u pokladen dost! A řetězec je vyslyšel, v šesti stech prodejnách nahradil cukrovinky sušeným ovocem a ořechy. Podobně to bude i u nás. Ale ne všude.

Doba čtení: 5 minut

České křížaly, bez cukru a síry, to je Nebe v hubě

Sušené ovoce a zelenina jsou často sířené a proslazované. Přitom to jde i čistě, chutně a bez chemie. Přesvědčili jsme se o tom na farmářském trhu na Jiřáku, kde jsme měli Nebe v hubě.

Doba čtení: 5 minut

Brutálně obarvený ananas neprošel přes inspekci

Potravinářská inspekce zakázala kandovaný ananas s třináctinásobně překročeným limitem pro barvivo SY.

3. 3. 2014 9:33
Doba čtení: 1 minuta

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestky se kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není až tak známé jako recepty na koláče.

Doba čtení: 4 minuty

Vánoční suroviny na pranýři

GALERIE – Na co si dát pozor při předvánočním nákupu? Rádoby čokoládové figurky, ořechy s živými červy a sušené ovoce s mlékohubem navodí tu správnou atmosféru…

26. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky

Zapomeňte na zkostnatělé představy. Vaječné těstoviny bez vajec, ryby bez masa, tvarohová buchta bez tvarohu… všechno jde. Dokud vás při tom nechytí.

Doba čtení: 5 minut

6 velkých omylů aneb V pasti rádoby zdravých potravin

Ve snaze prospět svému zdraví nebo postavě pácháme občas pravý opak. Jsou potraviny a nápoje se zdravou pověstí opravdu tak zdravé? Ani náhodou.

Doba čtení: 5 minut

Sušené ovoce ze supermarketů je plné roztočů

Testování sušeného ovoce ze Středomoří ukázalo, že třináct procent vzorků odebraných ze supermarketů v ČR je v různé míře zamořeno roztočem.

27. 10. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty