Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne

15. 4. 2025

Sdílet

Velikonoční beránek s velikonoční výzdobou
Autor: Shutterstock
Velikonoční beránek polebvu nepotřebuje, stačí ho pocukrovat
Velikonoční beránek se po právu považuje za zlatý hřeb velikonoční hostiny. Upéct ho si vyžaduje opravdový kumšt. Příprava těsta přitom není složitá, zádrhel přichází až při vyklopení beránka z formy. Často se totiž stává, že ve formě část těsta zůstane nebo se beránkovi po vyklopení ulomí třeba hlava. Klíčem k úspěchu je dobře vymazaná forma.

Pokud byste nevěděli, proč se z těsta zhotovuje zrovna beránek, souvisí to samozřejmě s náboženstvím. Symbolizovat má spasitele, přičemž dříve se podávalo přímo jehněčí maso. Možná i kvůli tomu, že finančně nešlo o levnou záležitost, se ale přešlo na výrobu sladkého pečiva, které by beránka vzhledově připomínalo. Několik receptů na něj si nyní představíme.

Co se dozvíte v článku
  1. Původ tradice pečení velikonočního beránka
  2. Tradiční velikonoční beránek byl zbarven do bíla
  3. Pečení velikonočního beránka
  4. Velikonoční beránek: recepty

Původ tradice pečení velikonočního beránka

Původ beránka jako symbolu Velikonoc pravděpodobně souvisí s odchodem židů z Egypta v letech 1200 př. n. l. a desátou egyptskou ranou. Tehdy totiž byli židé ušetřeni příkazu zabít vše prvorozené tím, že namísto novorozenců usmrtili beránka a jeho krví pak označili svá stavení. V upomínku této události bylo zvykem ho před Velkou nocí péct a jíst s nekvašeným chlebem.

U nás se beránek rozšířil díky křesťanství, kde představuje symbol spasitele. Tímto symbolem se měl stát na základě toho, že dle všeho Ježíš umíral v okamžik, kdy v chrámu podle zvyku docházelo k zabíjení velikonočních beránků. On sám ho údajně měl jako chod při poslední večeři se svými apoštoly. 

Původně šlo o masný pokrm. V podobě sladkého pečiva se začal vyskytovat až v 17. století. Zřejmě se pečivo začalo užívat namísto masa z toho důvodu, že jehněčí maso nebylo pro mnohé finančně dosažitelné. 

Tradiční velikonoční beránek byl zbarven do bíla

Tradičně se velikonoční beránek barvil do bíla, čehož se dosahovalo bílou polevou nebo jeho pocukrováním. Zpravidla se připravoval z kynutého těsta, ale výjimkou nebyl ani piškotový beránek. Do těsta se zároveň zapichoval praporec, což mělo odkazovat na Ježíše Krista, jenž bývá při vystupování z hrobu zobrazen s praporcem s červeným křížem. 

Spolu s ostatními pokrmy se beránek donesl do kostela na Boží hod velikonoční, kde se nechal posvětit. Měl díky tomu být obdařen ochrannou mocí. Beránka bylo zvykem porcovat odzadu, aby si zachoval důstojnou formu co nejdéle. 

Co se týče formy, forma na pečení velikonočního beránka se mohla lišit jak velikostně, tak materiálem. Na venkově častěji používali formy keramické, měšťané zase kovové. Od druhé poloviny 19. století se přitom rozmohly formy litinové a plechové. 

Formu si však nemohl dovolit každý, což se řešilo tím, že na farách a statcích se obvykle peklo pro větší skupiny. Kromě klasických forem se vyráběly i dřevěné, které sloužily k přípravě beránků z másla.

Otevírací doba o Velikonocích: jeden den bude otevřeno, druhý ne Přečtěte si také:

Otevírací doba o Velikonocích: jeden den bude otevřeno, druhý ne

Pečení velikonočního beránka

Jednoduchý velikonoční beránek se na první pohled může zdát, že snad ani neexistuje. Pečení velikonočního beránka bývá cukrářskou výzvou. Řada věcí se při něm totiž může pokazit, ať už že se nemusí dostatečně upéct, nebo vám některá jeho část může zůstat ve formě. 

Abyste se těmto peripetiím vyvarovali, je třeba formu pečlivě vymazat máslem či tukem a následně vysypat hrubou moukou nebo krupičkou. Zvláštní pozornost si zaslouží zejména jeho krajní části, jako jsou ouška či oči. 

Těsto by zároveň u jednodílné formy nemělo přesahovat její dvě třetiny, počítat se musí s tím, že v troubě nabyde na objemu. Beránek se zpravidla zhotovuje z piškotového, třeného nebo kynutého těsta.

Velikonoční beránek: recepty

Chcete-li slavit Velikonoce v souladu s tradicí, počkejte na pečení beránka až na Boží hod velikonoční. Může se plnit rozinkami, jemně nasekanými mandlemi a luxusní velikonoční beránek může obsahovat i strouhaný kokos a kandované ovoce. 

Hrníčkový velikonoční beránek

Receptů na beránka je spousta. Liší se těstem, ze kterého jsou připravovaní, obsaženými ingrediencemi nebo postupem přípravy. Výhodou hrníčkového beránka je, že k jeho přípravě nepotřebujete váhu. Stačí vzít z poličky obyčejný hrnek, který má v kuchyni každý. 

Ingredience:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 1 hrnek mléka,
  • 0,5 hrnku oleje,
  • 1 kypřicí prášek,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 vejce,
  • 2 polévkové lžíce rumu,
  • citronová kůra,
  • sůl.

Postup:

Nejdříve k mléku přidáme dvě rozklepnutá vajíčka a rozkvedláme je v něm. Do mísy následně nasypeme mouku, krupicový a vanilkový cukr, kypřicí prášek, špetku soli a citronovou kůru s tím, že vše spolu promícháme. Do této sypké směsi přilijeme mléko s vejci, dále olej s rumem a vše utřeme do hladkého těsta. 

Těsto se poté přelije do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Forma se vloží do předem vyhřáté trouby na 180 °C a beránek se v ní peče přibližně 40 až 50 minut. Upečený velikonoční beránek se nechá vychladnout, až poté se ho pokuste vyklopit. Posléze ho stačí jen posypat moučkovým cukrem nebo potřít citronovou či čokoládovou polevou.

Originální recepty: Velikonoce jako z první republiky Přečtěte si také:

Originální recepty: Velikonoce jako z první republiky

Zdravý velikonoční beránek

Tradičně toto pečivo sestává zejména z bílé mouky a cukru, což nejsou zrovna ideální ingredience, pokud se snažíte stravovat zdravěji. Výborný velikonoční beránek však nemusí obsahovat jen tyto ingredience, bílou mouku lze nahradit celozrnnou špaldovou a rafinovaný cukr nějakým sladidlem. My jsme zvolili variantu obohacenou ještě o ořechy a mrkev, která nápadně připomíná oblíbený mrkvový dort. 

Ingredience:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky,
  • 500 g nastrouhané mrkve,
  • 150 g vlašských ořechů,
  • 200 ml kokosového mléka,
  • 1 kypřicí prášek do pečiva,
  • 4 vejce,
  • 5 polévkových lžic čekankového sirupu,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • špetka soli.

Postup:

Nejprve oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli následně vyšleháme do pevného sněhu. Do mísy se žloutky přidáme sladidlo a šleháme. K nim postupně přilijeme kokosové mléko, přisypeme mouku společně s kypřicím práškem, dále přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nahrubo nasekané ořechy.  

Všechno spolu důkladně promícháme, pomoci vám s tím může robot. Nakonec do těsta přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto se už jen přelije do formy na beránka, kterou jsme předtím vymazali a vysypali kokosem. Beránek se poté peče v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 až 60 minut, doba pečení se odvíjí od velikosti formy.

Galerie: Co se jí na Velikonoce ve světě

Vláčný velikonoční beránek

Označení luxusní velikonoční beránek by se dalo přiřadit následujícímu receptu. Na lahodnosti mu dodávají rozinky namočené v rumu, těsto je navíc opravdu vláčné. Pokud vás tedy čekají koledníci nebo návštěvy, před nimiž se chcete blýsknout, doporučujeme jim naservírovat právě tohoto beránka.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky,
  • 125 g moučkového cukru,
  • 60 g másla,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku,
  • 3 vejce,
  • 100 g rozinek spařených a namočených v rumu.

Postup:

Do mísy vložíme změklé máslo a utřeme ho do světlé pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do pěny postupně zašleháme vejce, dokud směs nenabyde na objemu. Dále přidáme mouku s kypřicím práškem, které jsme předtím proseli. Do směsi ještě dodáme smetanu a důkladně promícháme. Na závěr se přidají scezené rozinky a těsto se opět pořádně promíchá. 

Těsto následně přelijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou, přičemž těsto by nemělo přečnívat přes 1 cm od okraje formy. Ta posléze přijde do předem vyhřáté trouby na 175 °C, v níž se beránek peče dozlatova zhruba 50 minut. Míru propečení si vyzkoušíme jednoduše zapíchnutím špejle. 

Beránka z formy vyklopíme, až trochu vychladne. Ideálně ho pak položíme na mřížku, kde bychom ho měli nechat do doby, než zcela vychladne. Vychladlého beránka stačí už jen pocukrovat moučkovým cukrem, ovázat mu kolem krku mašli, případně mu na místo očí vtlačit rozinky. 

Dvě největší výzvy při pečení velikonočního beránka Přečtěte si také:

Dvě největší výzvy při pečení velikonočního beránka

Velikonoční beránek na způsob biskupského chlebíčku

Biskupský chlebíček se pojí spíše s vánočním obdobím. Jedná se o pečivo plné samých dobrot, nejčastěji kandovaného či sušeného ovoce a různých druhů ořechů. Udělat se z něj však dá i beránek. Co se trvanlivosti týče, biskupský beránek obvykle vydrží déle než ten šlehaný. Aby vám beránek příliš brzy nevyschl, můžete ho ještě potřít čokoládovou polevou.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 smetana ke šlehání,
  • 4 vejce,
  • citronová kůra,
  • hrst kandovaného ovoce,
  • hrst sekaných mandlí,
  • hrst čokolády.

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků, přičemž z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky pak utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Ke směsi přisypeme mouku s kypřicím práškem, nastrouháme citronovou kůru z půlky citronu a přilijeme smetanu. Vše spolu řádně promícháme. 

Do těsta ještě zbývá vmíchat kandované ovoce, mandle a čokoládu. Nakonec se do něj opatrně přidá ušlehaný sníh z bílků. Těsto se přelije do vymazané a vysypané formy a dá do trouby vyhřáté na 180 °C péct na zhruba 45 minut. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).