Zkuste letos chlebíček nebo beránka podle Hanky Zemanové

Autor: Smartpress

Hanka Zemanová věnuje většinu těchto dní velebení svého domu, který ráda s dětmi připravuje na jaro. V kuchyni o Velikonocích sice moc času netráví, přesto nám ale prozradila recept na svého oblíbeného velikonočního beránka.

Jak se Hanka Zemanová připravuje na Velikonoce a proč ji dojímá, když její partner plete pomlázky? Nejen na to jsme se ptali v jarním rozhovoru s naší přední propagátorkou biopotravin a ekologického zemědělství.

Galerie: Hanka Zemanová křtila svou novou biokuchařku

Jarní bylinky už vykukují i u Hanky na zahradě

„Hlavní roli u nás hrají divoké zelené byliny, ráda s dětmi sleduji, jak raší
ze země. Holky mají velmi rády ptačinec žabinec, který už netrpělivě vyhlížejí. Já se těším i na mladé kopřivy, ze kterých si děláme čaj a které přidávám do polévek. A taky pomalu vykukuje divoký polníček, který začal zdobit naše talíře,“
říká Hanka Zemanová.

Jaro pro autorku třech knih ale není jen o sběru prvních jarních bylin, hodně se těší na vynášení Smrtky, kterou s dětmi vytvoří a pak spálí. V tradičním duchu se nese i zelený čtvrtek. „Děláme maximum zeleného, a když to stihneme, připravujeme jidáše. A samozřejmě milujeme beránka, kterého peču ze špaldové mouky se spoustou najemno namletých mandlí a čokolády,“ vypráví Hanka Zemanová. Jak skvělý, vláčný a plný skvělých surovin takový beránek je, si můžete vyzkoušet i vy, Hanka nám na něj dala recept (najdete ho na konci článku).

Velikonoce jsou na Sedlčansku o tradicích

Velikonoce jsou za rohem, a přestože je má Hanka moc ráda, v kuchyni svého domu na Sedlčansku je celé strávit nechce. „Některý rok, když je krásně, vyrazíme do restaurace na tradiční jarní menu, protože nechci trávit většinu těch slunných dní v kuchyni. Chci být venku, připravit jarní výzdobu domu a terasy. Já mám Velikonoce spjaté více s tvořením, zdobením a vítáním jara než s vařením,“ vysvětluje Hanka Zemanová.

A přestože třeba kraslice moc malovat neumí, má šikovného partnera, který má rád mnoho řemesel a řadu z nich i perfektně ovládá. „Díky tomu zažívám pro mě hodně silné momenty ve chvíli, kdy se na něj dívám, jak plete pomlázky pro všechny kamarády z okolí, kteří už pořádnou zdobenou pomlázku uplést neumí. Když sleduji ty mužské ruce plést z čerstvého proutí, jasně si uvědomuji, o čem ta tradice vlastně je. Spojuje se mužská síla s jarní probouzející se sílou přírody a skrze vyšlehání je žena vyživována sílou muže i energií jarní přírody. Když jsem se partnerovi koukala pod ruce, tak mě to až dojímalo, je mi líto, že tahle základní tradice upadá a mizí,“ povzdychne si Hanka Zemanová.

Mandlovo-čokoládový chlebíček


Autor: Smartpress
  • 1 forma velikosti biskupského chlebíčku nebo 1 středně velký beránek
  • 150 g změklého biomásla
  • 150 g obilného biosirupu
  • 200 g špaldové mouky (dávám buď chlebovou značky, nebo půl hladké a půl celozrnné jemně mleté)
  • 100 g loupaných mandlí, jemně umletých či strouhaných
  • ½ lžičky pravé vanilky
  • 4 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 50 g čokoládových kapek
  • 3 vejce (bio nebo domácí)
  • 25 g bio sušených brusinek
  • 25 g biorozinek
  • špetka soli

Nejjednodušší je dát změklé máslo, sirup a vejce do robotu a nechat krátce šlehat. Poté přidejte vše ostatní a ve šlehání ještě chvíli pokračujte. Sušené ovoce dávejte až nakonec, aby mouka nezůstala v záhybech sušených brusinek. Do máslem vymazané a špaldovou krupicí vysypané formy dejte těsto a pečte necelou hodinu na 160 °C.

Recept pochází z Nové biokuchařky Hanky Zemanové, vydal Smart Press

Hanka Zemanová

Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Je autorkou nejprodávanějších knih o biopotravinách: Biokuchařky a BioAbecedáře. Se svým bývalým manželem založila Biopekárnu Zemanka. V září 2016 vyšla její třetí kniha, kompletně přepracovaná Biokuchařka, která se jmenuje Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Pochází z Prahy, ale už více než deset let žije na venkově nedaleko Sedlčan. Téměř dvacet let se Hanka profesně věnuje ekologickému zemědělství, biopotravinám a zdravému životnímu stylu.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 10. 4. 2017 9:06