Hlavní navigace

Vadí, když se barva dostane do vajíčka?

10. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stává se to. Vejce při vaření praskne, mnohdy téměř neviditelně. Poradíme, jak uvařit vejce natvrdo, aby neprasklo, jaká barviva můžeme na Velikonoce bezpečně použít a kterým technikám zdobení se vyhnout.

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří obarvená vajíčka. Ozdobená vejce krášlí jak slavnostní stůl, tak se jimi také na Velikonoční pondělí obdarovávají koledníci.

Pro zdobení jsou ideální bílá vajíčka, v České republice však nemáme moc slepic, které by je snášely. Bílá vejce se proto hlavně dovážejí, zmapovali jsme, odkud a kde si je letos můžete koupit: Bílá vejce se k nám vozí z Polska i Belgie. Kde je na Velikonoce koupíte a za kolik?

Předtím, než se ale obyčejné vajíčko promění v krásně barevný kousek, je potřeba se vypořádat s několika záludnostmi. Hned první problém může být správné uvaření vajec.

Uvařit vejce natvrdo není nejsnadnější věc v kuchyni

Uvařit vajíčko tak, aby neprasklo, není až tak snadné. Popraskané vejce se dá samozřejmě sníst, ale na barvení se už moc nehodí. Dalším problémem při vaření vajec je nazelenalý žloutek, který vzniká, když jsou vajíčka převařená. Při vaření vajíček určených k velikonočnímu zdobení je tak dobré dodržovat několik pravidel, která zajistí, že vejce budou vypadat skvěle zvenčí i uvnitř.

Vajíčka, která chceme dát vařit, by měla mít pokojovou teplotu. Před vařením je proto dobré je maximálně na hodinu vyndat z lednice, aby zteplala.

Profesionálové také radí do skořápky na širším konci vejce udělat před vařením špendlíkem nebo špičkou nože dírku. Kdo je šikovný, může si tímto krokem hodně usnadnit život, protože šance na popraskání se výrazně sníží. Propíchávání skořápky ale není pro každého, protože jeden neopatrný pohyb může způsobit vaječnou katastrofu.

Vejce do vroucí vody vkládáme opatrně s pomocí polévkové lžíce. Tím, že vajíčka dáme do hrnce, až když teplota dosáhne bodu varu, zajistíme, že se nám vajíčka nepřevaří a nebudou mít zelený žloutek. Poté, co je opatrně vložíme do vroucí vody, ztlumíme teplotu a vodu necháme jenom mírně probublávat. Příliš divokým varem by se o sebe jednotlivá vejce mohla otlouct.

Proti popraskání skořápky by mělo pomoci také osolení vody, ve které se vejce vaří. Doporučuje se pět polévkových lžic na litr vody. Kromě soli je také dobré do vody přidat ocet. Ten by měl zabránit tomu, aby žloutek zezelenal.

Vejce ale vyžadují naši péči i po uvaření. Vejce natvrdo se vaří devět až deset minut. Hned poté, co tato doba uplyne, je nutné hrnec s vajíčky sundat ze zdroje tepla a vejce začít polévat studenou vodou nebo je přesunout do ledové lázně. Pokud se tento krok vynechá, vajíčka budou i po vyjmutí z vody ještě docházet a opět jim hrozí zelený žloutek. Navíc vejce, která prošla prudkým zchlazením, se mnohem lépe loupou.

Kdy obarvený bílek neublíží a na co si dát pozor

Po úspěšném uvaření vajec bez jediné prasklinky konečně na řadu přichází barvení.

Asi každý zná práškové, gelové nebo tekuté barvy, které se před Velikonocemi prodávají v drogeriích i supermarketech. I když se tyto barvy z legislativních důvodů prodávají pod označením dekorativní barvy, v podstatě se jedná o běžné potravinářské barvivo.


Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz

Aby barvy na skořápkách dobře držely, kromě potravinářských pigmentů obsahují navíc ještě umletou jedlou sůl a rozštěpený škrob nazývaný pšeničný dextrin. Jak sůl, tak i škrob se běžně používají v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

Vzhledem k tomu, že se na třetinu litru doporučuje použít pět gramů barvící směsi, má výsledný roztok koncentraci 1,6 %. Ve výsledku tak na jedno vajíčko přilne 0,0001 % samotné barvy. Pokud se tak například přes naprasklou skořápku dostane až k samotnému vajíčku tato výrazně naředěná směs potravinářských pigmentů, soli a škrobu, nic se neděje. Takový barevný bílek není zdraví nijak škodlivý a můžeme jej bez obav sníst.

Na internetu najdeme mnoho rad a tipů, jak velikonoční vajíčka ozdobit. Pokud si však vyberete třeba barvení spolu s pestrými látkami nebo pomocí laku na nehty a podobné techniky, v nichž figurují nepotravinářská barviva nebo barvy jiné než přímo určené pro zdobení vajec, používejte je pouze pro vyfouknutá vajíčka výhradně k dekoraci.

Přírodní barvení vyžaduje více péče

Pokud vás ale letos láká vyzkoušet něco nového, můžete se pustit do barvení vajíček s pomocí darů přírody. Využít můžeme také přirozeně zabarvených skořápek, některé slepice totiž barví za nás a snášejí vejce tyrkysová či v barvě čokolády.

Přírodní barvení velikonočních vajec

  • Nejrozšířenější přírodní barvivo jsou cibulové slupky. Ty vajíčka obarví na tmavě červenou až hnědou. Možné je ale využít mnoho dalších rostlin, které velikonočním vajíčkům dodají zajímavé barvy.
  • Například zelených skořápek lze dosáhnout s pomocí špenátu, kopřiv nebo čerstvé jarní trávy.
  • Narůžovo až dočervena vejce obarví slupky z červené cibule, červená řepa nebo také obyčejný nálev z nakládané řepy. Červenou barvu by měly zajistit i brusinky nebo červené víno.
  • Fialové barvy docílíme, pokud vajíčka povaříme společně s půlkou nastrouhaného červeného zelí.
  • K modrým tónům poslouží borůvky.
  • A žlutou barvu nám vykouzlí nálev z kurkumy nebo směsi kari koření.

Barvení přírodními barvivy ovšem vyžaduje mnohem více péče a opatrnosti. Je to ale stejné jako s vařením vajíček natvrdo. Dodržování několika základních pravidel výrazně zvýší šanci na úspěch.

Všechny přírodní barvy lépe vyniknou na vejcích s bílými skořápkami. Ta se dnes velmi obtížně shánějí, ale za ten barevný výsledek to určitě stojí.

Před barvením je dobré vajíčka omýt, a tak je zbavit mastnoty, kvůli kterým se barvy na skořápku hůře chytají. Pokud si výsledkem chcete být co nejvíce jistí, snažte se očištěných vajíček nedotýkat holýma rukama a raději pro manipulaci s nimi použijte papírový ubrousek.

Často se doporučuje vajíčka společně s vybraným přírodním barvivem vařit minimálně dvacet minut. Taková vejce jsou ale převařená a nepoživatelná. Pokud si proto obarvená vajíčka chceme užít nejenom po vizuální stránce, ale i po té chuťové, je mnohem lepší syrová vejce pokojové teploty vařit společně s tím, co jim má dodat barvu, pouze deset minut a potom je několik hodin nechat v barvící lázni odležet. Čím déle vajíčka v nálevu budou ležet, tím sytější barvy získají. Nic se nestane, když se nechají v nálevu odpočívat přes noc.

Aby přírodní barviva na skořápku lépe chytla, je užitečné, stejně jako při použití umělých barev, do vody, ve které vajíčka barvíme, přidat ocet. Dobré je také dát si pozor na to, aby se vajíček při barvení nedotýkaly větší kusy rostlin. Na skořápce by mohly vzniknout nevzhledné fleky. Pokud máme například větší kusy listí nebo zeleniny, je užitečné je všechny dohromady s pomocí gázy zabalit do jednoho uzlíčku, který následně vaříme společně s vejci.

Gáza se nám může hodit i při dekorování vajíček. Pokud při barvení vajec chceme vytvořit pěkné přírodní vzory, můžeme na skořápky vajíček přitisknout lístky nebo kousky trávy a vajíčka obalit gázou. Po obarvení a sejmutí gázy na skořápce zůstanou neobarvená místa ve tvaru zvolených lístků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).