Hlavní navigace

Do velikonoční nádivky patří kopřiva, škarda i prasetník

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Celá řada bylinek už se probudila ze zimního odpočinku, stačí je jen nasbírat. Jaké bylinky se hodí pod jehněčí a které do nádivky?

Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku a na zahradách, lukách a pasekách už jsou vidět první jarní bylinky. Jak je využít při velikonočním vaření či ve studené kuchyni? Radili jsme se s první kulinární koučkou Janou Vlkovou, autorkou Květinové kuchařky. A pokud nemáte kde bylinky sbírat, poradíme, ve kterých supermarketech je můžete koupit.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě aktuálně sníst?

Kopřiva je základ

Kopřivy určitě všichni znají a rádi přidávají do velikonoční nádivky, ale málokdo ví, že mladé kopřivy, které už se derou ze země, jsou skvělé i do polévky. „Do polévky jsem kopřivu vyzkoušela prvně loni a byla jsem velmi mile překvapena. Zkoušela jsem z ní i špenát nebo bylinkové máslo. A nebojte se, nepálí; když se rostlina zahřeje, tak se pálivost ztratí,“ vysvětluje Jana Vlková. Kopřiva se skvěle hodí i do omelet – buď jako náplň, nebo do samotného základu. Doporučována je i jako náplň do telecí rolády, do zavářky do polévky, do smoothie nebo jí lze doplnit vajíčkovou pomazánku.

„Kopřiva obsahuje mimo jiné vitamíny C, K a B2 a také mnoho minerálních látek,“ říká Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi a vitamíny celkově posilují organismus. Díky vysokému obsahu železa může být kopřiva skvělým pomocníkem v boji s jarní únavou,“ dodává.

Na kopřivy můžete vyrazit právě teď, je pro to ideální doba.

Zkuste do nádivky máchalku či prasetník

Pokud hledáte do nádivky něco jiného než jen kopřivy, vsaďte na další jarní bylinku, a to popenec obecný, dříve břečťanolistý. Kořeněná bylina se skvěle hodí do bramborového salátu, k masu, ale i do polévky nebo karbanátků. „Tuhle rostlinku můžete dát prakticky do všeho a nic tím nezkazíte. Popenec je ze stejné čeledi jako šalvěj a tymián, patří tedy k těm jarním nejaromatičtějším rostlinkám,“ říká Jana Vlková.

Aktuálně je venku k vidění i ptačinec, který by vám ve svěží jarní kuchyni neměl chybět. „Ptačinec si můžete splést s rozrazilem, ale protože jsou obě rostlinky jedlé, nic se neděje. Jeho chuť je podobná hlávkovému salátu, čili je dost plytká, nijak tedy neovlivní výslednou chuť salátu,“ říká Jana Vlková.

Bršlice kozí noha už dávno bují na všech loukách, nahradíte s ní veškeré bylinky vhodné do polévky a skvěle se hodí i do velikonoční nádivky. „Výborný je i kerblík, avšak na něj pozor, ten si můžete lehce zaměnit, to je skutečně bylina jen pro zkušené kytkožrouty,“ varuje Jana Vlková. Báječné jsou i pampelišky a jí podobné rostlinky ze stejné čeledi: máchelka, škarda a prasetník. „To jsou rostlinky, které jsou pampelišce velmi podobné, dokonce i mléčejí, ale zatím stále čekají na své uznání ve druhé vlně. Představím je ve své nové knize,“ slibuje Jana Vlková. Využít je můžete jak do velikonoční nádivky, tak třeba do velikonoční masové polévky, do níž by dle tradice mělo přijít alespoň devatero bylin.

Na konci března už byl někde k mání polníček, kolem Velikonoc už by měl být na svých obvyklých stanovištích, tedy například v Šáreckém údolí na skále. Při svých bylinkových výpravách už teď narazíte na kokošku pastuší tobolku, která chutná po kedlubnách a v salátech se skvěle doplňuje s pampeliškou nebo lebedou.

Medvědí česnek
Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková

Medvědí česnek

Silná česneková trojka míří na talíř

Česnek medvědí, viničný a podivný, silná trojka českých mezí, už se také pomalu derou ze země. Česnek medvědí už na konci března rostl, na Velikonoce ale bude všude, kde se mu daří, tedy zejména kolem potoků. Česnek viničný už je nad zemí od konce ledna, takže si ho můžete krájet na máslem namazaný chléb. „Česnek podivný je jemnější, spíš se hodí tam, kam byste dali šnytlík. Medvědí a viničný jsou silnější a hodí se do teplé kuchyně, pod jehněcí, do polévky, na brambory nebo do bramborového salátu,“ doporučuje Jana Vlková.

Podívejte se i po sedmikráskách, primulích a fialkách. Z poupat sedmikrásek si připravte kapary. „Fialky dávám na mrkvový salát, sypu je kolem beránka nebo na šlehačkový moučník. Jsou mojí vůbec nejoblíbenější jarní rostlinkou,“ netají se vášní pro něžný květ kulinární koučka. Violka vonná, která roste teď, je prý chuťově vůbec nejlepší, krásně vypadá a voní. Další dva druhy, které ji budou následovat, violka rolní a lesní, prý už nejsou tak dobré, i když jsou také jedlé.

Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?

Kde bylinky nesbírat

„Vyhýbejte se veřejným parkům, kam chodí moc lidí a psů. Jste-li z velkého města, vyjeďte si do přírody, ale vyhněte se polím, která se hnojí,“ doporučuje Jana Vlková. Vhodná nejsou ani golfová hřiště, která se stříkají, aby tráva rostla a plevel hynul. Pěkné a čisté bylinky nasbíráte i daleko od silnic a vlakových náspů. A pokud to máte do čisté přírody daleko, vydejte se do obchodu, řada z nich nabízí i jiné bylinky než jen bazalku a mátu. Novinkou je například kopřiva a medvědí česnek. Zjistili jsme, kde je koupíte.

Chcete vědět, jaké čerstvé bylinky nabízejí na Velikonoce řetězce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).