Hlavní navigace

V klíčku česneku je to nejlepší, dávat pryč jeho střed je škoda

20. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dva až tři stroužky česneku denně, to je podle expertů tip pro zdraví. Radí také, co udělat, aby byl česnek dobře stravitelný a dostali jste z něj skutečně to nejlepší. Některá tradovaná doporučení totiž podle odborníků nedávají smysl.

Pravidelná konzumace česneku má příznivé účinky na zdraví. To je fakt, který je všeobecně známý, respektovaný a nikdo jej ani nerozporuje; prověřeno zkušenostmi i vědeckými metodami. Diskuze se vedou spíše o stravitelnosti česneku, o tom, jak česnek jíst i jak eliminovat česnekový odér.

Odstranit klíček ze středu česneku je velká škoda, říká šlechtitel

Začněme u stravitelnosti. Objevují se teze, podle nichž je česnek stravitelnější, „pokud se odstraní střed česneku“. Odborníci se shodují na tom, že na stravitelnost samotnou nemá takový krok žádný vliv.

Jak navíc upozorňuje známý český šlechtitel a znalec česneku Jan Kozák, pakliže se za „střed česneku“ považuje jeho klíček, pak právě v klíčku je podle něj „koncentrováno to nejlepší, co rostlina vyprodukuje“.

Rozdíly jsou nicméně podle Jana Kozáka v ostrosti jednotlivých odrůd česneku, což mohou citlivější jedinci považovat za ukazatel stravitelnosti. Konzumace česneku může přitom podle šlechtitele skutečně někomu působit problémy, jak ale také připomíná, taková odrůda Bělin „nevadí ani žlučníkářům“.

Galerie: České odrůdy česneku

Vliv česneku na pálení žáhy

Je však také třeba připomenout, že klíček lze skutečně z česneku odstranit, a to poměrně snadno – stroužek česneku se podélně rozkrojí a následně se, například špičkou nože, klíček vyjme. To se doporučuje jako prevence pálení žáhy, neboť v klíčku jsou koncentrované látky, které mohou k pálení žáhy vést. Což ovšem nesouvisí se stravitelností, ale s projevy konzumace česneku. Tak či tak se tím ale zbavíme nemalé části prospěšných látek.

Ani podle Rudolfa Stejskala, experta na nutriční vlastnosti zeleniny z Vysoké školy chemicko-technologické, by neměly mít fyzické zásahy do celistvosti česneku vliv na stravitelnost jako takovou. Otázkou samozřejmě i podle tohoto experta je, co se vlastně oním „středem“ myslí. Pokud bychom mluvili o středu cibulky (tzv. „měsíčku“), který se nekonzumuje, může mít jeho odstranění vliv na trvanlivost samotného měsíčku a ten může vydržet při správném uskladnění déle.

Česnek rozdrtit a co nejméně tepelně upravovat

Zdravý člověk by měl podle odborníků denně sníst ideálně dva až tři stroužky česneku. Důležité je ale před konzumací česnek rozdrtit. Tím se z aminokyseliny alliin, která je v česneku přítomná, vytvoří látka zvaná alicin. Ta je mimo jiné součástí mnoha potravinových doplňků, neboť její konzumace je prevencí celé řady nemocí.

Po rozdrcení by měl být česnek co nejdříve použit k přípravě pokrmů. A to pokud možno s co nejmenší tepelnou úpravu, neboť při ní se část nutričně cenných látek z česneku ztrácí. Ty se samozřejmě neztrácejí při přímé konzumaci česneku, zde však vyvstává jiná potíž – typický česnekový odér.

Jak zmírnit zápach po česneku

K eliminaci agresivního česnekového zápachu se doporučuje například rozkousat pár zrnek kávy, milovníkům bylinek pak žvýkání nebo konzumace máty. Obecně používaným prostředkem je pak vyčištění úst. Další možností je konzumovat samotný česnek v ranních hodinách, kdy se obvykle nekonají společenská setkání s osobami, jimž česnek zrovna nevoní…

Podrobněji se tématu eliminace zápachu z úst po konzumaci česneku, či z rukou po manipulaci s ním, věnujeme v článku Když česnek smrdí a vy s ním.

Prevence a léčba česnekem: posiluje nejen imunitu

Podle Rudolfa Stejskala je pravidelná konzumace česneku žádoucí, neboť má silný antimikrobiální účinek, což představuje významný příspěvek k posilování imunity. Silice, které česnek obsahuje, zase patří mezi důležité antioxidanty, a představují tak ochranu proti volným radikálům.

Specifikem česneku je pak podle experta celá skupina látek obsahujících síru. Ta se v organismu aktivně podílí na celé řadě procesů příznivě ovlivňujících nervovou soustavu, činnost svalstva, krevní tlak nebo neutralizaci jedovatých látek. Síra se proto používá při léčbě artritidy, revmatizmu, sklerózy, plicních chorob, jaterních poruchách či při poruchách činnosti žlučníku, infekcí, vysokého tlaku, cukrovky a je také prostředkem proti stárnutí.

Obdobně rozsáhlé příznivé účinky má pak již zmiňovaný alicin (latinský název kuchyňského česneku je Allium sativum, což o lecčems svědčí), jehož je česnek jedním z nejlepších zdrojů. Konzumace uvedené látky je mimo jiné prevencí aterosklerózy či cukrovky a snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak, a to celkem významně. Podle výsledků výzkumu z roku 2013 snižují látky obsažené v česneku již po dvou měsících pravidelné konzumace riziko srdečních chorob ve věku 50 let o 38 procent. Což je podstatně důležitější než veškeré diskuse o stravitelnosti česneku…

Galerie: Farma Dryák – česnek nepaličák suší dobovým způsobem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).