Hlavní navigace

česnek

Když česnek smrdí a vy s ním

Nedají dopustit na česnek. Vaří ho, pečou, jedí syrový. Přidávají ho do masa, jogurtu i zeleniny, protože jim chutná a také vědí, že je zdraví vysoce prospěšný. Jenže pak ten zápach! Je možné se ho zbavit?

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Česnek podivný: Chutná stejně jako medvědí, ale najdete ho snáz

Česnek medvědí je dnes tak populární, že ho davy lidí doslova planýrují v jeho obvyklých, dosud utajených stanovištích. Zkuste raději česnek podivný, chutná stejně a roste skoro všude.

6. 4. 2018 16:01
Doba čtení: 2 minuty

Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

Zatímco česnek je dnes považován zejména za běžnou surovinu do kuchyně, v dobách minulých byl vysoce ceněn především díky četným, zdraví prospěšným vlastnostem. I když si to dnes tolik neuvědomujeme, česnek je všelék.

Doba čtení: 9 minut

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék

Všestranně přínosné použití česneku se traduje z generace na generaci. Je využíván při domácí léčbě a znalosti o jeho blahodárných účincích na lidské tělo se předávají stovky let. Jednou z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku je alicin.

Doba čtení: 5 minut

5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.

Doba čtení: 3 minuty

Britská česneková farma nabízí český, sloní i černý česnek

Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, ještě v sedmdesátých letech minulého století považovali konzervativní Britové česnek za ohavný rozmar cizokrajných kuchařů. Ani dnes se tu česnek netěší kdovíjaké oblibě.

Doba čtení: 4 minuty

Vydával se za český česnek, prozradila ho DNA

Český česnek na trhu ještě není, takže když inspekce narazila u prodejců na Bjetin – českou odrůdu česneku, nechala ji otestovat. A Bjetin to skutečně nebyl.

12. 5. 2016 15:18
Doba čtení: 1 minuta

Kupujete český česnek? Je to trik

Svým způsobem to není vlastně žádné překvapení – značná část v maloobchodech prodávaného česneku, který je označen jako „český česnek“, ve skutečnosti českým česnekem není.

Doba čtení: 3 minuty

Lepší než medvědí česnek je česnek podivný

Česneků, které rostou volně v přírodě, je celá řada. My jsme se zaměřili na tři druhy, které právě teď okupují louky, meze a křoviny. Neroste u vás za domem česnek podivný, viničný nebo medvědí?

Doba čtení: 5 minut

Česnečka – osvědčený „vyprošťovák“

Víte, jaká látka dělá česnečku tak zdravou? Je to alicin, který likviduje i zlatého stafylokoka. Uvařte si silvestrovský vyprošťovák podle tradičního receptu.

Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat ryze český česnek? Země původu nic neřeší

Jako země původu je uvedena Česká republika, ale stejně ten česnek nevoní a nemá sílu. Proč? Jak poznat opravdu český česnek?

4. 11. 2015 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Za český česnek se u nás vydává česnek ze Španělska

Kdo jiný než nejvýznamnější šlechtitel česneku v Česku by nám mohl poradit, jak v obchodě vybrat kvalitní česnek, jak poznat ten vyšeptalý, i proč český česnek vůbec nemusí být český.

Doba čtení: 6 minut

Česnek je třeba rozmačkat

Vůni česneku způsobuje léčivá silice. Má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látka vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí či rozmačkání.

Doba čtení: 6 minut

Bylinkový speciál: Česnek medvědí

Připomíná konvalinku, ale na rozdíl od ní není jedovatý. Jeho listy chutnají jako stroužky česneku, ale na rozdíl od nich jsou výrazné. Vypěstujte si česnek medvědí podle našich rad.

Doba čtení: 2 minuty

Český česnek již koupíte na farmářských trzích

Farmářské trhy provoní lesní ovoce i první letošní český česnek. „Prodejce pečlivě vybíráme, chceme, aby prodávaný česnek byl 100% českého původu,“ říkají pořadatelé trhů.

Doba čtení: 2 minuty

Česnekové slavnosti začínají už za dva dny

Česnek, který voní na dálku a není ho potřeba půl kila na tucet bramboráků, je vzácnost. Paličky z Číny a Maďarska jsou koloritem našich obchodů a české nejsou k sehnání. Pokud propadáte vášni pro česnečku, klobásky s česnekem, brambory s česnekem, topinkám anebo lagošům, buďte vítáni na Česnekových slavnostech v Rosicích.

19. 9. 2012 12:00
Doba čtení: 1 minuta

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Chlebíček s podivnou oblohou by si dal v horku jen šílenec. Ale jídel, která se pro horké dny vůbec nehodí, je víc a nejde tu rozhodně jen o to, že po některých by vám mohlo být špatně.

Doba čtení: 5 minut

Parazitů se zbavíte i pomocí bylinek

Máte roupy? Teď si nedělám legraci. Cizopasníků je všude více než dost a ať už se jedná o vši, tasemnice, roupy nebo další havěť, chceme se jich co nejdříve zbavit. Jde to i bez chemie.

Doba čtení: 5 minut

Plzeňské farmářské trhy slibují český česnek

Tuto sobotu se uskuteční již letošní páté Plzeňské farmářské trhy.  Trhy se v sobotu 26. května 2012 odehrají opět na tradičním místě – nádvoří hotelu Gondola a v Pallově ulici u Mlýnské strouhy v Plzni od 8 do 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. O trhu: Plzeňské farmářské trhy

23. 5. 2012 14:14
Doba čtení: 2 minuty

Pozor: Pálí to!

Co byste řekli na nápad regulace pálivosti potravin? Pálivá koření, papriky, ostré omáčky, chilli, tabasco, česnek a spol. přitom mají na lidský organismus spíše pozitivní vliv.

Doba čtení: 4 minuty

Přírodní antibiotika vám možná rostou na zahrádce

Taky si z dětství pamatujete tu fůru léků, které do vás cpali při každé příležitosti? Velice účinná přírodní antibiotika jsou přitom všude kolem nás – bylinky, česnek, křen, zázvor…

Doba čtení: 5 minut

Kvalita potravin v Česku 2011? Alarmující!

Džemy plné cukru místo ovoce, ryby téměř bez masa, nastavovaný med… to jsou některá zjištění inspektorů, kteří se zaměřili na kvalitu potravin prodávaných u nás v loňském roce.

Doba čtení: 3 minuty

Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

Český česnek byl v minulých letech z trhu vytlačen „takyčesnekem“ z Číny – je sice o dost levnější, ale nevoní, nechutná, neléčí… Ale jak rozlišit kvalitní česnek od „mrtvého“?

Doba čtení: 5 minut

Jak rozpoznat český česnek od asijského?

Jak česnek nakupovat, uchovávat a zpracovávat? „Vše, co byste měli vědět o česneku“ – to je téma sobotních farmářských trhů v Pražské tržnici. V sobotu 27. srpna 2011 se do Pražské tržnice vrátí farmářské trhy (Holešovický farmářský trh). Organizátoři se tentokrát rozhodli návštěvníkům připravit tak trochu vzdělávací akci na téma česnek. Tato někdy kontroverzně diskutovaná plodina bude předmětem prezentace člověka nejpovolanějšího – farmáře Pavla Illa ze Šlapanic, který se již deset let věnuje…

23. 8. 2011 14:13
Doba čtení: 2 minuty

Kam zmizel český česnek?

Marně hledáte v obchodech česnek, který nepochází z Číny? Vadí vám, že nemáte na vybranou, a tak musíte koupit nekvalitní česnek, kterému chybí skutečná „česnekovost“? Taky mě to štve, proto jsem pátrala po tom, co se stalo s českým česnekem. Výsledek je více než tristní: supermarkety český česnek neberou.

Doba čtení: 6 minut